İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Anaokullarında Kız Meslek Lisesi mezunları görevlendirilemeyecek

29/08/2009 tarih ve 27334 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile Millî Eğitim Bakanlığı Kurumlarında Sözleşmeli Veya Ek Ders Görevi İle Görevlendirilecek Uzman Ve Usta Öğreticiler Hakkında Yönetmelik değiştirilmiştir. Değişikliğe göre Kız meslek liselerinin çocuk gelişimi, çocuk gelişimi ve eğitimi ile çocuk gelişimi ve bakımı bölümlerinden mezun olup Bakanlıkça düzenlenecek en az 60 saatlik eğitim programında başarılı olanlar, artık okul öncesi eğitim kurumlarında görevlendirilemeyecekler. Okul öncesi eğitim kurumlarında kadrosuz usta öğretici olarak sadece yüksek öğretim kurumlarının okul öncesi eğitimi öğretmenliği bölümünden mezun olanlar görevlendirilebileceklerdir. Ayrıntılar için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ağustos 2009 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Kurumlarında Sözleşmeli Veya Ek Ders Görevi İle Görevlendirilecek Uzman Ve Usta Öğreticiler Hakkında Yönetmelik

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/15943_0.html

Resmî Gazete: 21.5.1977 tarih ve 15943 Sayılı Resmî Gazete

Ek ve Değişiklikler:

1) 20.10.2000 tarih ve 24206 Sayılı Resmî Gazete

2) 29.08. 2009 tarih ve 27334 Sayılı Resmî Gazete

Yönetmelikte yapılan değişiklikler;

1-Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin (b) bendinin 5 numaralı alt bendindeki ibare yürürlükten kaldırılmıştır.

?İhtiyacın karşılanmaması durumunda; Kız meslek liselerinin çocuk gelişimi, çocuk gelişimi ve eğitimi ile çocuk gelişimi ve bakımı bölümlerinden mezun olup Bakanlıkça düzenlenecek en az 60 saatlik eğitim programında başarılı olmaları,? ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

Değişikliğin Anlamı; Kız meslek liselerinin çocuk gelişimi, çocuk gelişimi ve eğitimi ile çocuk gelişimi ve bakımı bölümlerinden mezun olup Bakanlıkça düzenlenecek en az 60 saatlik eğitim programında başarılı olanlar artık Okul öncesi eğitim kurumlarında görevlendirilemeyecekler.

2- Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi değiştirilmiştir.

Eski hali

?2 - Ek ders görevi verilmek yoluyla:

4 üncü maddede belirtilen esaslara göre ek ders görevi verilmesi yoluyla görevlendirilecek uzman ve usta öğreticilere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca 2/12/1998 tarihli ve 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslarda belirtilen miktarda ek ders görevi verilebilir.?

Yeni hali

?2- Ek ders görevi verilmesi yoluyla:

4 üncü maddede belirtilen esaslara göre ek ders görevi verilmesi yoluyla görevlendirilecek uzman ve usta öğreticilere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda belirtilen miktarda ek ders görevi verilebilir.?

Değişikliğin Anlamı; 2/12/1998 tarihli ve 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar; /12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ile yürürlükten kaldırıldığından yeni ek dersle ilgili karar yönetmelik metnine işlenmiştir.

3- Yönetmeliğin 12. maddesi değiştirilmiştir.

Eski hali

?B - Usta Öğreticiler

Madde 12 - (Değişik: 20.10.2000/24206 RG) Usta öğreticiler, okul öncesi eğitim kurumlarında; öğretmenlik görev ve sorumluluğu içerisinde, diğer örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ise; beceri öğretimi ve uygulamalarında, iş ve teknik eğitim, seçmeli dersler ve branşlarındaki atölye ve meslek derslerinin okutulmasında görevlendirilirler. Usta öğreticilerin görev, yetki ve sorumlulukları, okulun imkan ve ihtiyaçları göz önünde tutularak, ilgili mevzuat doğrultusunda kurum müdürü tarafından tespit edilir ve kendilerine yazılı olarak bildirilir.?

Yeni hali

?Madde 12 ? Yüksek öğretim kurumlarının okul öncesi eğitimi öğretmenliği bölümünden mezun olanlar, okul öncesi eğitim kurumlarında kadrosuz usta öğretici olarak görevlendirilebilir. Diğer örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapacak usta öğreticiler ise; beceri öğretimi ve uygulamalarında, iş ve teknik eğitim, seçmeli dersler ve branşlarındaki atölye ve meslek derslerinin okutulmasında görevlendirilirler. Usta öğreticilerin görev, yetki ve sorumlulukları, okulun imkân ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ilgili mevzuat doğrultusunda kurum müdürü tarafından tespit edilir ve kendilerine yazılı olarak bildirilir.?

Değişikliğin Anlamı; Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin ?Usta Öğretici? başlıklı 25/2 maddesindeki ?öğretmen görev ve sorumluğu içinde? ibaresinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Eğitim-Sen tarafından açılan dava da Danıştay 2.Dairesi 16.2.2009 gün ve E: 2009/377 sayılı kararıyla Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 25.maddesinin 2.fıkrasındaki ?öğretmen görev ve sorumluğu içinde? ibaresinin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermişti. Bakanlık bu karar çerçevesinde Millî Eğitim Bakanlığı Kurumlarında Sözleşmeli Veya Ek Ders Görevi İle Görevlendirilecek Uzman Ve Usta Öğreticiler Hakkında Yönetmeliğinin 12 maddesinde yer alan ?öğretmenlik görev ve sorumluluğu içerisinde? ibaresini kaldırmıştır.

Bu Değişiklikten sonra artık okul öncesi eğitim kurumlarında usta öğreticilere bağımsız sınıf verilemeyecek, usta öğreticiler ancak öğretmenle birlikte görev yapabilecektir.

Okul öncesi eğitim kurumlarında kadrosuz usta öğretici olarak sadece Yüksek öğretim kurumlarının okul öncesi eğitimi öğretmenliği bölümünden mezun olanlar görevlendirilebileceklerdir.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber