5 yıldızlı yurt parası 10 bin lirayı aşıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Ağustos 2009 17:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

NAMIK KEMAL OR

Üniversitelerde öğrenci yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yüzleri gülen gençleri şimdi de ?Nerede kalacağım?? telaşı sardı

Ailesinin bulunduğu şehrin dışında bir üniversiteye gidecek olan öğrenciler için en uygun seçenek olarak görülen yurtların kapıları yıllık 1000 liradan aşağı açılmıyor.

Öğrenci yurtlarında en hesaplı fiyatlar Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda (YURTKUR) bulunuyor. 240 yurtta 217 bin 469 yatak kapasitesiyle hizmet veren YURTKUR'da standart yatak ücreti aylık 84 liradan başlıyor. 175 lira da depozito ücreti alınıyor. Bu yurtlarda en az dört kişi bir odada kalıyor.

YURTKUR yurtlarında dörtten az kişinin aynı odayı paylaştığı seçenekler de mevcut. Ancak odada kalan kişi sayısı azaldıkça aylık yatak fiyatı yükseliyor. Bu yurtlarda aylık yatak ücreti 96 lira ile 165 lira arasında, depozito ücreti de 180 lira ile 270 lira arasında değişiyor.

Gerek YURTKUR yurtlarında kapasitenin sınırlı olması nedeniyle buralarda kalamayan, gerekse de biraz daha konfor arayan öğrenciler ise özel yurtların yolunu tutuyor. Yaklaşık 350 milyon liralık bir pazar haline gelen özel yurtlarda fiyatlar yıllık olarak ifade ediliyor.

En pahalısı İstanbul'da

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bin 317 özel yüksek öğrenim öğrenci yurdu bulunuyor. Bunların 686'sı kız öğrenci yurdu, 594'ü erkek öğrenci yurdu, 37'si de kız ve erkek öğrenci yurdu olarak faaliyet gösteriyor. Bunların yanı sıra vakıflara bağlı yurtlar da üniversitelere hizmet veriyor.

2009-2010 öğrenim dönemide özel yurtta kalmanın bedeli İstanbul'da 3 bin lira ile 11 bin lira, Ankara'da 3 bin 500 lira ile 10 bin lira, İzmir'de 3 bin lira ile 8 bin lira arasında değişiyor. Anadolu illerinde fiyatlar biraz daha düşük seyrediyor.

Açık büfe ve sınırsız internet

Kayıt dönemlerinde üniversite önlerine tanıtım ve kayıt standı kuran, el ilanları dağıtan özel yurtlar, öğrencilere tek kişilikten 8 kişiliğe kadar farklı oda seçenekleri sunuyor.

Özel yurtlar, bilgisayarlı, televizyonlu ve klimalı odalar, sabah ve akşam ücretsiz yemek, ücretsiz servis, ücretsiz çamaşır yıkama gibi özelliklerle dikkat çekiyor.

Bazı yurtlar ise kahvaltıda açık büfe, sınırsız internet, doktor, sinevizyonda lig maçlarını izletme gibi hizmetler de veriyor. Bu yurtların fiyatları, hizmetlerin kapsam ve kalitesine göre 10 bin lirayı geçebiliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber