En görkemli 'Zafer' kutlaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, Büyük Zafer'in 87. yıldönümünü görkemli törenlerle kutladı. Genelkurmay'ın talimatıyla etkinlikler diğer yıllara göre daha kapsamlı hale getirildi.

İlk kez tüm birliklere ait 50 sancak Ankara'daki resmîgeçitte hazır bulundu. Bütün askerî unsurlar da gösterilere 2 katı güçle iştirak etti. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'nden bir piyade taburu, 2. Ordu'dan bir komando taburu da törenlerde yer aldı. İstanbul Boğazı'nda ise Donanma'nın ve Sahil Güvenlik'in resmî geçidi vardı.

Ankaralıların doldurduğu Hipodrom'da da ilk kez ay-yıldızlı bayrak, 660 askerden oluşan karma birlik tarafından taşındı. Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi 'Türk Yıldızları ile savaş uçakları ve Skorsky'lerin gösterileri alkış aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kutlamaları şeref tribününden izleyen şehit yakınlarıyla bir araya gelirken, "Sizler onurumuz, şerefimiz, gurur kaynağımızsınız." dedi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ise yürüyerek vatandaşların bulunduğu tribüne gitti. Tören alanına asılan Genelkurmay'ın 'Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye' sloganı da kutlamaların dikkat çekici unsurları arasında yer aldı.

Çok sayıda vatandaşın katıldığı programda, Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak dün TSK saflarında göreve başlayan teğmenler Bahri Burak Ulu ve Çağlayan Sezer, 'en genç subaylar' adına konuşma yaptı. Teğmenler, Türk ordusunun geçmişte olduğu gibi bugün de yurdun ve ulusun koruyucusu olmaya devam edeceğini vurguladı. Tören kıta komutanı Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı Tümgeneral Yaşar Bal ise Türk ulusunun ve onun bağrından çıkan kahraman Türk ordusunun el ele, omuz omuza kazandığı destansı bir zaferin 87. yılını kutlamanın gurur ve heyecanını taşıdıklarını söyledi. Zaferin, 19 Mayıs 1919'da Anadolu'yu istila etmek isteyen emperyalist güçlere karşı 'Ya istiklal ya ölüm' parolasıyla yola çıkan Mustafa Kemal ve ona yürekten bağlı Türk ulusunun inanç ve azminin eseri olduğunu dile getirdi.

TSK PARAŞÜT TİMİ'NİN GÖSTERİSİ BÜYÜLEDİ

Konuşmaların ardından görkemli geçit töreni başladı. Önce Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi, 3 bin metreden atlayış gerçekleştirdi. İzleyicilerde büyük heyecana yol açan paraşütçüler, havada Türk bayrağı, Atatürk posteri ile kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. Atlayışların tamamlanmasının ardından paraşütçüler, Türk bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önüne gelerek açtı. Daha sonra tören kıta komutanı, karargâh askerleri, gaziler, kuvvet komutanlıkları ve jandarma genel komutanlığının oluşturduğu Silahlı Kuvvetler onur taburu, şeref tribünü önünden resmigeçit yaptı.

Tören, Kara Harp Okulu Boru Trampet Takımı ile Kara, Deniz, Hava Harp okulları öğrenci taburlarının geçişiyle devam etti. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Barış Gücü askerlerinin oluşturduğu taburu, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı 'tarihî bölük'ün yürüyüşü izledi. Atlı Tören Kıtası'nın geçişi ile devam eden kutlama, Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı'na bağlı mehteran bölüğünün yürüyüşüyle sürdü.

TÜRK YILDIZLARI'NIN ŞOVU BÜYÜK HEYECAN UYANDIRDI

Hipodrom'da hava savunma ve topçu birlikleri de geçiş yaptı. Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait helikopterler de eşzamanlı olarak AKM'nin üzerinde uçtu. Tören, Topçu Taburu ile Tank Taburu Görev Kuvveti ve Mekanize Piyade Bölüğü'nün geçişleriyle devam ederken Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı helikopterlerle Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 ve F-4 uçakları gösteri uçuşu yaptı. Resmigeçit, devlet erkânı ve vatandaşlarca büyük beğeniyle izlenen Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi 'Türk Yıldızları'nın gösterisiyle sona erdi. Yurtiçi ve yurtdışı gösterilerinde başarısını kanıtlayan Türk Yıldızları, 8 uçakla gerçekleştirdikleri heyecan verici şovlarıyla ilgi çekti.

GENELKURMAY'DAN BU SENEYE ÖZGÜ İLKLER

Genelkurmay Başkanlığı, görkemli bir kutlama için bu yıla özgü yenilikler yaptı. AKM'deki törende geçiş yapan personel sayısı ile zırhlı ve mekanize araç sayısı yaklaşık 2 kat artırıldı. Törene, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'nden bir piyade taburu, İç Güvenlik Harekât Bölgesi'nde görev yapan 2. Ordu Komutanlığı'ndan bir komando taburu, 1. Komando Tugayı'ndan bir hava indirme taburu, Uzman Jandarma Adayı Taburu ile Asteğmen Adayı Taburu ilk defa katıldı. Zırhlı birliklerin geçit töreninde, Ankara Garnizonu'nda konuşlu tank birliklerinin yerine, 1. Ordu Komutanlığı'ndan intikal eden, Leopard 2A-4 tanklarından teşkil edilmiş tank taburu protokolü selamladı. Ayrıca bir tanker uçağı, 3 adet F-16 savaş uçağı refakatinde geçiş yaptı.

Kutlamalardaki bir diğer dikkat çekici unsur; Genelkurmay Başkanlığı'nca Zafer Bayramı için hazırlatılan afişlerde yer alan 'Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye' sloganının tören alanına büyük kırmızı pano üzerine beyaz harflerle yazılması oldu. Davetlilerin yer aldığı tribünün üzerine asılan "Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir" yazılı pankart da büyük ilgi topladı.

Programa, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve eşi Sevim Başbuğ olmak üzere CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve eşi Olcay Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon şefleri, subay ve astsubaylar katıldı. Şeref tribününde ise ilk kez şehit yakınları yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber