Hakim ve savcilar Avrupaya gonderilecek

Haber Giriş : 13 Ocak 2005 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adli ve idari yargıda görevli tüm hakim ve savcılar, bilgi ve görgülerini artırmak için 45 günü aşmamak şartıyla Avrupa'ya gönderilecek. Bu yıl, çeşitli kuruluşlarla ortaklaşa sempozyum, konferans ve paneller de düzenlenecek.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 2005 yılını 'acil eğitim yılı' ilan etti. Çiçek, bürokratlarına 2005 yılı içinde tüm hakim ve savcıların yoğun bir meslek içi eğitime tâbi tutulması talimatını verdi. Bu yıl adli ve idari yargıda görevli tüm hakim ve savcılar, bilgi ve görgülerini artırmak için 45 günü aşmamak koşuluyla Avrupa ülkelerine gönderilecek.

2005 yılı içinde Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde öngörülen hedeflerin gerçekleştirilmesi için çeşitli üniversiteler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile ortaklaşa sık sık konferans, sempozyum ve paneller düzenlenecek. Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konusunda hakim ve savcılara, 2005'de de kurs ve seminerler verilmeye aralıksız devam edilecek. 6 bin hakim ve savcı, adeta yeniden Hukuk Fakültesi'nde okumuş olacak. Hızlandırılmış yoğun eğitimle tüm hakim ve savcılara AB hukuku özümsetilecek.

Çiçek'ten hakim ve savcılara yeni TCK

Çiçek, tüm hakim ve savcılara birisi cep için küçük boy, diğeri masa için büyük boy olmak üzere 2'şer adet yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) kitabı gönderdi. 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni TCK'da, hakim ve savcılara kolaylık olsun diye eski TCK'daki maddeler de yer alıyor. Yeni TCK kitapları, her il ve ilçede görev yapan hakim ve savcı sayısı kadar, cumhuriyet başsavcılıklarına posta ile gönderildi. Çiçek'in belirlediği eğitim planına göre, bu yıl ilk olarak fiilen 1 yılı doldurmuş, 5 yılı tamamlamamış, ağırlıklı olarak beşinci ve dördüncü bölgelerde görevli toplam 126 adli yargı hakim ve savcı ile birinci ve ikinci bölgelerde görevli 20 idari yargı hakimi meslek içi eğitim kursuna alınacak. Kurslar 2 aylık süreler halinde 3 dönem yapılacak. Kurslar adli yargıda görevli hakim ve savcılar için 1. dönem mart ve nisan, 2. dönem mayıs ve haziran, 3. dönem de ekim ve kasım aylarında Yargıtay'da, idari yargıda görevli hakim ve savcılar için de Danıştay'da aynı dönemler içinde yapılacak. AB hukuku benimsetilecek

Bu yıl yapılacak eğitim seminerlerinde AB'ye uyum sağlamak için yürürlüğe giren yeni yasalar ile insan hakları, uluslararası hukuk, insan ticareti, organize suçlarla mücadele, adli kolluk, karaparanın aklanması, uluslararası adli yardım, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, adli tıp konuları ile diğer hukuki konularda halen mer'iyette bulunan kanunlardan farklı olarak getirilen yenilikler hakkında bilgiler verilecek. Bu amaçla 600 hakim ve savcı, 1 Nisan 2005 tarihine kadar eğitim seminerine alınacak.

yenisafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber