Renk körlüğü tespit edilenler devlet memuru olamaz mı?

Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel ve özel şartlar 657 sayılı Kanunun 48. maddesinde düzenlenmiştir. Kanunun 48. maddesinin 7. bendinde ise geçtiğimiz yıllarda önemli bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre yeni belirlemede, sadece "53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunanlar" devlet memuru olamamaktadır. Gerek renk körü gerek se de diğer rahatsızlıklara yönelik bir soru ve cevap için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Eylül 2009 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayın memurlar net yöneticileri ben Erciyes Üniversitesine 2009/3 ataması ile bilgisayar işletmeni olarak atandım. sağlık raporunu da Erciyes Üniversitesinden almamız istendi. Göz muayenesi sırasında kısmi renk körlüğü tespit edildi. Raporu halen alamadık. Pazartesi yada salı çıkar dediler. Heyette bu kısmi renk körlüğü bana engel teşkil eder mi? Beni elerler mi? Sizden cevap bekliyorum. Hemen cevaplarsanız çok sevinirim. uykularım kaçıyor:(
saygılarımla..

657 sayılı Kanunun memur olmanın genel ve özel şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinde "Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.
A) Genel şartlar:
1. Türk Vatandaşı olmak,(1)
2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.
B) Özel şartlar:
1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak." hükmü yer almaktadır.

Mezkur maddenin A bendinin 7 inci fıkrasında "53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak." hükmü kişinin atanacağı görevi devamlı yapmasına mani rahatsızlığının olup olmadığının tespitine ilişkindir. Yoksa işe girişte alınacak sağlık raporunun yüzde yüz sağlam hiçbir hastalığının bulunmadığın belgelendirilmesi değildir. Tarafımızca, renk körlüğünün bilgisayar isletmeni olmaya mani bir husus olmadığı değerlendirilmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuat ve açıklamalar uyarınca; renk körü olan memur adayının, renk körlüğünün bulunduğunu belirten sağlık raporunun bilgisayar işletmeni olarak atanmasına engel olmadığı değerlendirilmektedir.

İdarece aksi uygulama yapılması halinde, dava yoluna başvurulmalıdıre.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber