Alemdaroğlu'nun savunması, 12 duruşmada bitti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2009 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alemdaroğlu'nun savunması, 12 duruşmada bitti

- Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci "Ergenekon" davasının bugünkü duruşmasına saat 13.30'a kadar ara verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan yargılamanın bugünkü duruşmasında, tutuksuz sanık eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş, 923 sayfadan oluşan yazılı savunmasını tamamladı.

Çetinbaş, bazı bölümlerini özetleyerek, savunmasını 12 duruşmada bitirdi.

Duruşmaya, saat 13.30'a kadar ara verildi.

Avukatı: Kemal Alemdaroğlu örgüt yöneticisi değildir

Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanıklarından eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş, ''Kemal Alemdaroğlu ne örgüt yöneticisidir, ne de Taksim toplantılarının Ergenekon ile ilgisi vardır'' dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada konuşan Çetinbaş, müvekkili Alemdaroğlu'nun eski Genelkurmay başkanlarından emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile yaptığı telefon görüşmesinin hiçbir suç unsuru teşkil etmediğini, ''herkesi suçlu gibi gören iddianame savcılarının bir siyasi dava yarattıklarını, bu yüzden işledikleri suçlar nedeniyle hesap vereceklerinin unutulmaması gerektiğini'' söyledi.

Alemdaroğlu'nun Kocaeli Üniversitesi eski rektörü ile yaptığı telefon görüşmesinin bir başsağlığı niteliğinde olduğunu, müvekkilinin diğer şahıslarla yaptığı görüşmelerde de örgütsel bir bağ olmadığının görüldüğünü ileri süren Çetinbaş, ''Örgütsel bir bağ olsaydı, bu konuşmalar telefonda yapılmazdı. Gizli kod isimleri kullanılırdı. Bunların olmamasının müvekkilimin suçsuz olduğunu gösterir. Hangi örgüt yöneticisi elemanları yakalandıktan sonra telefonla konuşur?'' dedi.

''Kemal Alemdaroğlu ne örgüt yöneticisidir, ne de Taksim toplantılarının Ergenekon ile ilgisi vardır'' diyen Çetinbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İlhan Selçuk, Doğu Perinçek, Kemal Alemdaroğlu örgütün üst düzey yöneticileri olsalar birbirleriyle böyle mi diyalog kurarlar? Tepeden aşağı talimat verilir. Aynı fotoğraf karesinde birleştirilmeye çalışılan insanlar arasında nazik, sosyal, insani ilişkiler vardır. Suç delili gibi takdim edilen şey, özel hayatın ihlali mahiyetinde bir delildir.

Kemal Alemdaroğlu'nun halkı ve orduyu silahlı isyana teşvik eden konuşması yoktur. Alemdaroğlu, silah mı bulmuştur, birilerini mi öldürtmüştür, suikast mi yaptırmıştır? Türk Silahlı Kuvvetlerinin birilerine sorup da darbe yaptığı ne zaman görülmüştür? Geçmişteki darbelerin emir komuta zinciri içinde yapıldığı görülmektedir. Kemal Alemdaroğlu, hayatının her döneminde darbe karşıtı olmuştur.''

Kemal Alemdaroğlu'nun bir sivil toplum önderi ve Türk aydını olduğunu dile getiren Çetinbaş, müvekkilinin hükümete karşı muhalif görüşlerini dile getirdiğini ifade etti.

Çetinbaş, Rauf Denktaş, Mehmet Ağar, Deniz Baykal, Zeki Sezer, birçok bakan ve üst düzey yöneticinin Taksim toplantılarına konuşmacı olarak katıldığını hatırlatarak, ''O zaman bu kişiler de tutuklanmalıdır. Talatpaşa Komitesi'nin toplantılarına katılan başta Denktaş olmak üzere komite üyeleri de tanık olarak dinlenmelidir'' dedi.

-YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞININ KALDIRILMASI İSTEMİ-

Müvekkilinin ağzından ''yıkın, öldürün'' gibi talimat veren sözler çıkmadığını ifade eden Çetinbaş, Ankara'daki mitingde ''Ordu göreve'' pankartını taşınması için Alemdaroğlu'dan talimat alındığına dair bir beyanın da bulunmadığını kaydetti.

Çetinbaş, suçlamaların hepsinin asılsız, siyasi, yanlı ve ön yargılı olduğunu öne sürerek, müvekkilinin suçlaması için delil olmadığını savundu. Çetinbaş, şöyle devam etti:

''Alemdaroğlu'nun kendisinin de söylediği gibi Ergenekon denilen soytarılıkla hiçbir zaman alakası olmamış ve olamazda... Bu suçlama gerçekten bir komplodur. Hayali Ergenekon örgütü ve terör örgütüyle ilgili somut deliller olmadan yapılan arama, yakalama ve el koyma kararları hukuka aykırıdır. Yakalama, arama, el koyma şeklinde elde edilen delillerin duruşmada okunmamasını ve hükme esas alınmamasını talep ediyoruz.

Müvekkilim Amerika Cerrahi Birliği'nin 2006'dan beri Türkiye temsilcisidir. Geçen yılki toplantıya dava nedeniyle katılamamıştır. Kaçma, delilleri karartma ve etkileme şeklinde hareket edeceğine dair hiçbir bulgu yok. 70 yaşındadır. Yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını ve duruşmalardan vareste tutulmasını istiyoruz.''

Çetinbaş, savunmasının ardından mahkeme heyetine sabırla dinledikleri için teşekkür etti.

Tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek, duruşmaya verilen ara sırasında salondan ayrılırken Çetinbaş'a teşekkür ederek, esprili bir şekilde ''Hepimizin vekili oldunuz. Hepimizi savundunuz. Örgütün vekili oldunuz'' dedi.


Ergenekon davasının 110. duruşması başladı

Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci ''Ergenekon'' davasının 110. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmaya, Ergün Poyraz, Ümit Sayın, Hayrettin Ertekin, Kahraman Şahin, Erkut Ersoy ve Alparslan Arslan dışındaki tutuklu 24 sanık katıldı.

Tutuksuz sanıklar Güler Kömürcü Öztürk ve Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada, Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş savunmasını sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber