Aşı, gribe karşı yüzde 80'e yakın koruma sağlıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2009 14:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sonbaharla birlikte grip salgını yaşanabileceği uyarısında bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, özellikle çocukların ve yaşlıların grip aşısı olmaları gerektiğini söyledi. Grip aşısının erken yaptırıldığı takdirde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığa karşı koruma sağlayacağını dile getiren Keskinel, aşının koruyuculuğunun yüzde 60-80 arasında değiştiğini kaydetti.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı ve grip vakalarında artış yaşanıyor. Ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük, baş ağrısı, kaslarda ve eklemlerde ağrı ve halsizlik belirtileri olan grip genellikle 1-2 hafta içinde geçiyor. Hastalık yaşlılarda, diyabetlilerde, böbrek, kalp ya da solunum sistemine ait kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebiliyor. Ayrıca zatürree gibi hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor.

Çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülen grip ile ilgili açıklama yapan Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, aşının 6 aydan küçük bebekler için uygun olmadığını söyledi. Keskinel, 6 ay-3 yaş arası çocuklara grip aşısının yarım doz, 3 yaş üstüne tam doz olarak uygulanması ve ilk defa aşılanan 8 yaş altındaki çocuklara 1 ay ara ile 2 kez aşı yapılması gerektiğini açıkladı. 65 yaşın üzerindekilerin ve çocukların risk altında olduğunu söyleyen Keskinel, grip aşısı yapılacağı zaman ateşli bir hastalık geçirenlere de rahatsızlıkları düzelene kadar aşıyı erteleme önerisinde bulundu.

Gribe karşı bir an önce bağışıklık kazanılması gerektiğini ifade eden İlkay Keskinel şunları söyledi: "Grip virüsü sürekli tip değiştiren bir virüs olduğundan Dünya Sağlık Örgütü her yıl o sene sık görülen virüs tiplerini belirlemekte ve aşı buna göre hazırlanmaktadır. Aşı, 3 tip ölü virüs içermektedir. Uygulandıktan sonra etkisinin ortaya çıkması 10-15 gün kadar bir süre almaktadır. Bu nedenle sonbahar başlarında yapılması önerilmektedir. Kış mevsimi boyunca yapılmasının bir sakıncası yoktur. Erken yapılmasının nedeni bağışıklığın bir an önce başlamasıdır. Aşının koruyuculuğu, yüzde 60-80 arasında değişiyor. Grip aşısı yapılması, kişinin o yıl asla grip olmayacağını anlamına gelmez."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber