MASAK Başkanı görevden alındı operasyoncu aranıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Eylül 2009 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışındaki zulaları getirmek için düğmeye basan Maliye Bakanı Şimşek, MASAK Başkanı'nı görevden alarak kurumu operasyoncu hale getirecek

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurtdışındaki zulaların getirilmesi konusunda çalışmaları hızlandırdı. Bu kapsamda ilk olarak, bir süredir yurtdışındaki zulalarla ilgili çalışmalarda bulunan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Adnan Ertürk'ün, Gelir İdaresi Başkan Yardımcılığı'na atanması planlanıyor. Atamayla ilgili karar, Bakan Şimşek tarafından imzalanarak, Başbakanlığa gönderildi. Ardından da MASAK, yeniden yapılandırılarak kara para ile mücadelede daha etkili hale getirilecek. Şimşek, kamuoyunda, ?kara para kurulu' olarak bilinen MASAK'da bir dizi değişiklik yapmak ve kurulu daha etkili hale getirmek için düğmeye bastı. Bu kapsamda, ilk olarak MASAK Başkanı Adnan Ertürk'ün, boş bulunan Gelir İdaresi Başkan Yardımcılığı görevine atanıyor. Ertürk, Gelir İdaresi bünyesinde yürütülecek olan İsviçre'deki hesapların istenmesi konusundaki çalışmalarda yardımcı olacak ve vergi tahsilatlarının arttırılması konusunda da projeler hazırlayacak.

YENİ TMSF, MASAK OLACAK

Şimşek, MASAK Başkanlığı döneminde kara para konusunda önemli bilgi ve deneyim elde eden Ertürk'ü, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesine çekerek, Gelir İdaresi'nin kayıt dışı ekonomi ile mücadelesini güçlendirecek. Yapılacak düzenlemelerle yönetim, daha aktif hale getirilecek. Ardından da, yapısal değişiklikler yapılarak, MASAK'ın organizasyonu ve teşkilatı, daha etkin çalışmayı gerçekleştirilecek şekle getirilecek. Kurul'un personel sayısı artırılacak ve yurtdışındaki zulaların yurda getirilmesi konusunda çalışmalar daha da artırılacak. MASAK, uzun vadede ise yetkileri artırılarak operasyon kurumu haline getirilecek. Bunun için ABD ve Avrupa'daki modeller inceleniyor. Yetkililer, gelecekte MASAK'ın TMSF'den daha etkin bir kurum haline getirileceğini bildirdiler.

Şimşek'ten zulacılara sert uyarı

Maliye Bakanı Şimşek ?Varlık Barışı anlamında biz herkese çok büyük fırsat sunduk. Bu fırsattan yararlanmazlarsa biz de gerekeni yapacağız? dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İsviçre'deki Türkler'e ait hesaplarla ilgili çalışma başlatıldığını belirterek, Varlık Barışı'ndan yararlanmayıp, parasını Türkiye'ye getirmeyenleri sert uyardı. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) ve İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan Şimşek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsviçre'deki banka hesaplarıyla ilgili çalışma başlatıldığı yönündeki haberlerin doğru olup olmadığına ilişkin soruları Şimşek, şöyle cevaplandırdı: ?Doğrudur. Yani Varlık Barışı anlamında biz herkese çok büyük fırsat sunduk. Bu fırsattan yararlanmazlarsa, tabii ki dünya değişiyor, biz de gerekeni yapacağız. Bütün ülkelerle diyalog içinde bu hesaplara ilişkin bilgilere erişim konusunda girişimlerde bulunacağız. Ve orada eğer vergi anlamında bir kayıp, kaçak söz konusu ise tabii ki onu biz saptayacağız, üzerine gideceğiz. Şu aşamada detaya girmeyeceğim, ama o konuda da çalışmalarımız var. Belli bir noktaya gelince de paylaşırız, ama benim aslında buradaki temel mesajım da şu; Varlık Barışı çerçevesinde vatandaşlarımız tabii ki bu paraları Türkiye'ye getirirlerse, bu fırsattan yararlanırlarsa, kendileri için iyi olur. Getirmezlerse de bu yeni dönemde tabii ki dünya değişti. Karşılıklı işbirliği söz konusu, bilgi paylaşımı söz konusu. Onu yapacağız.?

GELİŞMİŞ ÜLKE GİBİYİZ

Şimşek bundan sonraki dönemin, imkanları olanlar açısından bir yatırım dönemi olduğunu belirtti. Şimşek, dünyanın ve Türkiye'nin toparlanma sürecinde olduğunu belirten Şimşek ?Faizlerin yüzde 10'lar civarına düşmüş olması ilk defa Türkiye'nin krize gelişmiş bir ülke gibi reaksiyon gösterdiğinin göstergesi? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber