Doğuma gitti ölümden döndü

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Eylül 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avcılar Hospital'da doğum yapan Cansel Sığırcı'nın kalın bağırsağı delindi. Durumu fark edemeyen doktorlar, 'Biraz nazlısın' diye geçiştirdi. Talihsiz anneyi son anda Cerrahpaşa'daki doktorlar kurtardı

İstanbul'daki 'Özel Avcılar Hospital'da yaşanan sağlık skandalı 30 yaşındaki bir annenin hayatına mal oluyordu. Doğum yapmak için 14 Şubat'ta hastaneye giden Cansel Bedia Sığırcı, sezaryen ameliyatına alındı. Dr. Tülay Egeli'nin yaptığı operasyonun ardından karnındaki şişlik nedeniyle gözetim altında tutulmasına karar verildi. Doğumdan sonra 6 gün boyunca hastanede tutulan Sığırcı, durumu ağırlaşınca 20 Şubat'ta apar topar İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne sevk edildi. Burada yapılan testlerde, kalın bağırsağının delindiği ortaya çıktı.

4 AY BAĞIRSAĞI DIŞARIDA YAŞADI

Aynı gün ameliyat edilen ve bağırsağının bir kısmı alınan Sığırcı, tam 4 ay bağırsağı dışarıda yaşadı. İhtiyaçlarını da vücuduna takılan bir torba yardımıyla gidermek zorunda kaldı.

2 Haziran'da yarasının kapatılması için ikinci kez ameliyat masasına yatan özel hastane mağduru anne, 'Avcılar Hospital'daki sezaryenden sonra bağırsağım delinmiş. Ancak bu durumu fark edemedikleri için düzeltici tedavi yapılamadı. Kontrole gelen cerrahlar 'Acı eşiğin düşük, biraz nazlısın' diyerek yalnızca gaz söktürücü ilaçlar verdiler. Cerrahpaşa'daki doktorlar ise, biraz daha gecikilse ya da bu kadar genç olmasam ölebileceğimi söyledi' dedi.

Dava açmayın masrafınızı karşılayalım

AVCILAR Hospital'ın 'Aleyhimize dava açmayacağınıza dair bir feragatname imzalarsanız, Cerrahpaşa'daki masrafları karşılarız' teklifini reddeden Sığırcı, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Skandalın yoğunluktan meydana geldiğini iddia eden Sığırcı, 'Fiyatlar düşük. Kapasitenin çok üzerinde bir yoğunluk söz konusu. Doktorum da beni iki operasyon arasına aldı.

Bağırsağı delinen bir başka hasta ölmüştü

AVCILAR Hospital'da bu yıl benzer bir durum daha yaşandı. Annesi Ayşe Çelik'in rahim ameliyatından sonra hayatını kaybettiğini söyleyen Ercan Çelik, şunları anlattı:

Operasyondan sonra annemin kalın bağırsağı zedelenince 5 cm'lik bölümü alındı. Yoğun bakıma kaldırıldı ve yaşama şansının yüzde 10 olduğu söylendi. Ardından karnında kangren oluştu, ince bağırsağı dışarı alındı ve böbreklerin kaybedilebileceği söylenerek diyaliz makinesine bağlandı. Doktorlardan beyin tomografisi çekilmesini istememize rağmen bu talebimizi 'gereksiz' diyerek reddettiler. 3-4 gün sonra beyin kanaması geçirdi ve felç oldu, yoğun bakımda kaldı. Ne yazık ki kaybettik.

Olay, 'doktor hatası'nın ötesinde

KÜÇÜKÇEKMECE Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan Avukat Cem Alptekin, ise konuyla ilgili şunları söyledi:

Devletin denetim zaafiyeti, ticarethane gibi çalışan bazı özel hastanelerin kar hırsıyla birleşince ortaya 'doktor hatası' adı altında insan hayatının hiçe sayıldığı dramatik bir tablo çıktı. Sistem de, hukuksal boşluklardan faydalanarak bu süreci 'taksirli suç' sayarak geçiştiriyor.

Oysa ortada bilinçli ve örgütlü bir suç var. Bunun sonucu olarak insanlar bazı özel hastanelerde 'basiretsiz tacirler'in yönetiminde, Hipokrat yeminini unutmuş bazı doktorların insafına terk ediliyor. Cansel Hanım'ın yaşadıkları da bu sürecin tipik bir örneği. Verdiğimiz hukuksal mücadele aynı zamanda bu toplumsal yaranın giderilmesine yönelik olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber