Doğuda nüfusun %15'i hepatit B taşıyıcısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2009 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan nüfusun yüzde 15'ine yakın kısmının Hepatit B taşıyıcısı olduğu, bunların yüzde 25'inin kronik hepatit hastalığına, bu rakamın 4'te birinin de siroz ve bu zeminde gelişen kansere yakalandığı bildirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, hepatit ve diğer bazı hastalıklar kaynaklı olarak yılda 5 bin kişinin karaciğer nakline ihtiyacı olduğu Türkiye'de, bu ihtiyacın yüzde 18-20'si karşılanabiliyor, yüzde 80'lik hasta popülasyonu ise zaman içinde kaybediliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu nüfusunun ise yüzde 15'inin hastalığı taşıması, ciddi bir rakam olarak değerlendiriliyor.

Doç. Dr. Astarcıoğlu, "Hepatit B aşısının yeni doğan bebeklere yapılması zorunluluğunun yeni uygulanmaya başladığına işaret ederek, "Bunun meyvelerini toplayıncaya, bebekler büyüyünceye ve bu durum süreklilik gösterinceye kadar Hepatit B hastalarına karaciğer nakli gerekecek" dedi.

Türkiye'de karaciğer nakli olması gereken hasta sayısının yıllık 5 bin olduğunu, ancak 700-800 nakil yapılabildiğini ifade eden Doç. Dr. Astarcıoğlu, toplam ihtiyacın ancak yüzde 18-20'sini karşılayabildiklerini, yüzde 80'lik hasta popülasyonuna bu sağlık hizmetini henüz ulaştıramadıklarını bildirdi.

Önemli sayıda hastanın, tedavi imkanlarına ulaşamadan, zaman içinde hayatını kaybettiğini anlatan Doç. Dr. Astarcıoğlu, nakiller sonrası yıllık sağ kalım oranlarının yüzde 90'larda olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber