İhracatçılara yeni finansman kaynağı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2009 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, BDDK'nın 15 Ağustosta yaptığı yönetmelik değişikliğiyle ''İhracat kredisi sigorta poliçesi''nin artık teminat olarak kabul edileceği bir sistemin dizayn edildiğini açıkladı.

Çağlayan, Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) düzenlediği basın toplantısında, BDDK'nın yaptığı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de yoğun gayret sarfettiği bir çalışma ile ihracatçılara yeni bir finansman kaynağı ve imkanı getiren son derece önemli bir açılım gerçekleştirildiğini açıkladı.

BDDK'nın 15 Ağustosta yayımladığı tebliğe değinen Çağlayan, şöyle devam etti:

''İhracat kredisi sigorta poliçesinin artık teminat olarak kabul edileceği bir sistem dizayn ediliyor. İhracatçılar, kredi sigorta poliçesini teminat gösterecek ve bunun karşılığında finans kurumlarından kredi kullanabilecekler. BDDK bir yönetmelik değişikliği yaptı, bu değişiklikle bankalar nezdinde limit yetersizliği nedeniyle yeni dış kaynak yaratma imkanı olmayan ihracatçı firmalar için kaynak yaratıyor bu sistem. Ticari bankaların da kredi sigortası teminatı karşılığında, kredi kullandırmaları teşvik ediliyor. Bu sistemin en büyük özelliği, getireceği fayda bu.''

Küresel kriz ortamında finansman konusunda büyük sıkıntı yaşayan işletmelerin, ihracatçıların finansman ihtiyaçlarına çözüm bulmak amacıyla birçok çalışma yaptıklarını anlatan Çağlayan, önümüzdeki dönemde de birçok çalışmanın yapılacağını ifade etti.

-''BU SON DERECE ÖNEMLİ BİR AÇILIMDIR''-

Çağlayan, BDDK'nın 15 Ağustos tarihli ''Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik'te yaptığı değişiklik uyarınca, bankaların sermaye yeterliliği analizi esasları kapsamında kredi riskine esas tutan kısmının yüzde 50'sinin ağırlıklı bilanço içi varlıklar, gayri nakdi krediler, taahhütler ve türev finansal araçlar bölümüne bir ilave yapıldığını belirtti.

Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

''(İhracat kredisi sigortası ile sigortalanmış alacaklar karşılığında kullandırılan krediler, ikincisi de yine ihracat kredisi sigortasıyla sigortalanmış alacaklar karşılığı verilen gayri nakdi kredi ve taahhütler) ifadeleri ilave edildi. Yönetmelikte bu iki ifade yoktu. Bunların ilavesi yapılarak ihracat sigortası poliçesinin teminat olarak kabul edilmesinin yolu açılmıştır. Bu son derece önemli bir açılımdır. İhracat kredisi sigortası hizmeti kapsamında sigorta teminatı altına alınmış ihracat bedeli, alacaklar karşılığında kullandırılan kredilerle, ihracata yönelik kullandırılan imalat kredileri için bankalar tarafından talep edilen teminatlar arasında ihracat kredisi sigorta poliçesi, teminat olarak yer almıştır.

Yani, ihracatçılarımızın iki tür kullandığı kredi var, sevk öncesi ve sevk sonrası. Bu her iki kredi için istenen istenen teminatlar arasına artık ihracat kredisi sigortası poliçesi de bir teminat unsuru olarak geçmiştir. Yeterli teminata haiz olmayan, yeterli teminatı veremeyen veya ilave teminat gerektiren hallerde ihracatçımız, yapacağı ihracat belgesini ibraz ettiği an, bu belge de bir teminat unsuru olacak.''

-''ŞİMDİYE KADAR OLMAYAN BİR FİNANSMAN ENSTRÜMANI''-

Çağlayan, bu kabul edilen kredi sigortası teminatı ile teminatlandırılarak kullandırılan kredilen karşılığında ticari bankalar, şimdiye kadar yüzde 100 sermaye karşılığı kredi kullandırdığını belirterek, şunları kaydetti:

''Şimdi bu değişiklikle kullandırılan kredinin yalnızca yüzde 50'si oranında sermaye bulundurma imkanı sağlanacaktır. Yani yüzde 50'si, buradaki sermaye karşılığı, yüzde 50'si de bu ihracat kredi sigorta poliçesiyle beraber kullandırılacak. Yüzde 100 yerine yüzde 50'lik bir imkan sağlanıyor. Bankalarda limit yetersizliği olan, yeni dış kaynak yaratma imkanı olmayan ve bu konuda bankaların kullandırdıkları kredilerde sermaye yeterlilik rasyolarını olumsuz etkilediği için ilave kredi vermekte zorlandığı hususlar için son derece önemli, teşvik edici bir unsur olarak ortaya çıkmıştır. Bu yönetmelik değişikliği, şimdiye kadar olmayan bir finansman enstrumanı ortaya çıkardı. İhracat ve ihracatçının finansman imkanını artıran son derece önemli bir uygulama.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber