Cezaevinde işkence iddialarına soruşturma

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Eylül 2009 13:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

DENİZLİ D Tipi Cezaevi'nde cinayete karışmaktan hükümlü 24 yaşındaki Yunus Kalkan'ın doktor ve infaz koruma memurları tarafından dövülüp, işkence yapıldığı iddiaları üzerine Adalet Bakanlığı, inceleme başlatılmasını istedi. Bakanlık, iddiaların acil olarak araştırılıp, İnsan Hakları Bürosu'na bilgi verilmesi için Honaz Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir yazı gönderdi.

2005 yılında Aralık ayında, Murat Şenkur, İzmir'de alacak meselesinden çıkan tartışmada iddiaya göre, Servet Saka tarafından tabancayla başından vurularak, öldürüldü. Şenkur'un cesedi bir süre sonra Manisa'nın Turgutlu İlçesi yakınlarında gömülü bulundu. Olayın ardından cinayet zanlısı Servet Saka ve kendisine yardımcı oldukları ileri sürülen Yunus Kalkan, Mehmet Emin Mutlu gözaltına alındı. İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklardan Servet Saka, ömürboyu hapis, Yunus Kalkan ile Mehmet Emin Mutlu ise 14'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevine gönderilen sanıklardan Yunus Kalkan, 2.5 yıl Buca Cezaevi'nde kaldıktan sonra, yer sorunu olduğu gerekçesiyle Denizli D Tipi Cezaevi'ne sevkedildi. 1.5 yıldır Denizli D Tipi Cezaevi'nde kalan oğulları Yunus Kalkan'ı 13 Ağustos'ta ziyarete giden baba Kemal ve anne Gülseren Kalkan, dövülüp, işkenceye uğradığı ileri sürülen oğullarını tanınmayacak halde bulunca şoke oldu. Kemal Kalkan, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ile Denizli Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Denizli Savcılığı, ?Yetkisizlik' kararı vererek, dosyayı Honaz Başsavcılığı'na gönderdi.

DÖVÜP, TAZYİKLİ SU TUTTULAR İDDİASI

Hükümlü Yunus Kalkan, soruşturma kapsamında Honaz Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadesinde, ?Koğuşta arkadaşım Kadir Yüce ile kavga ettim. Kavgayı, koğuştaki diğer arkadaşlarının zile basarak çağırdığı gardiyanlar ayırdı. Daha sonra, koğuşlarımız değiştirildi. Olaydan iki gün sonra, revire çıkarıldım. Üzerimde bir tek iç çamaşırımın alt kısmı kalana kadar soydular. Gardiyanlar, gülerek aniden üzerime saldırdılar. Yumruk atıp, tekmelemeye başladılar. Döverek gözetim odasına kadar götürdüler. Arada da bir süre dövdüler. İsmini bilmediğim bir başgardiyan da itfaiye hortumu ile üzerime tazyikli su tuttu. Sağlık görevlisi S.G., infaz koruma başmemuru Ö.E. ile infaz koruma memurları H.Ö., B.K., B.G., S.Ç. ve Ş.S.'den şikayetçiyim? dedi.

İDDİALARIN ARAŞTIRILMASI İSTENDİ

Cezaevindeki işkence iddialarının gazetelerde de yer alması üzerine harekete geçen Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Honaz Cumhuriyet Başsavcılığı'na 07 Eylül 2009 tarihli bir yazı gönderdi. Gazetelerde çıkan haber küpürlerinin de eklendiği yazıda, Denizli D Tipi Cezaevi'ndeki işkence iddiasının acil olarak araştırılarak İnsan Hakları Bürosu'na ivedilikle bildirilmesini istendi. Honaz Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yürütülen soruşturma kapsamında işkence iddialarına adı karışan infaz koruma memurları ile hükümlülerin ifadelerine başvurdu. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ise işkence ididalarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.

?ADALET İSTİYORUM?

Yaşanan gelişmeler üzerine baba Kemal Kalkan, oğluna yapılan işkenceyi kınadığını, bu işin sonuna kadar takipçisi olacağını söyledi. Adalet varsa oğluna işkence yapanların, görevden el çektirilmesi gerektiğini savunan Kalkan, ?Ziyarete gittiğimizde oğlum tanınmayacak haldeydi. Bunu çekilen fotoğraflar ve Adli Tabiplik'ten verilen raporlarla doğruladım. Gerisi adalete kaldı. Ancak, Denizli Devlet Hastanesi Adli Tabipliği'nce verilen raporda Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Uzmanlığı'nca konunun değerlendirilmesi istenmesine rağmen oğlumun bu hastaneye sevki yapılmadı? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber