Tansiyon ilacından kurtulma yolları

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 14 Eylül 2009 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

AİLE DOKTORU

Hazırlayan: Uzm. Dr. S. Hilmi ÖZKIRIŞ

İç Hastalıkları Uzmanı

Birçok kişinin derdine tercüman olan bir okuyucumuz, şişmanlığın başına musallat ettiği yüksek tansiyondan kurtulmakta kararlı: ?Spor yapsam ve yediğime içtiğime dikkat etsem ilaç kullanmaktan kurtulabilir miyim?..?

Ali Osman Kesen adlı okuyucumuzun bu basit sorusunu, nüfusumuzun 3'te 1'ini oluşturan tansiyon hastaları için etraflıca ele aldık... Şu bilinmelidir ki; başlıca sebebi kilolarımız olan yüksek tansiyon (kalbin kanı damarlara şiddetli basması) bir kere size uğradıktan sonra hayat boyu artık sizinledir! Geçici bir hastalık değildir. Onun için bazı hastalarımızın yaptığı gibi ?nasıl olsa herhangi bir şikayetim yok, başım ağrımıyor, başım dönmüyor ? diyerek tedavi ve uzman hekim kontrolleri asla aksatılmamalı. Aksi takdirde bir de bakılmış ki; kalp büyümüş, göz içine kanamalar olmuş, böbrek albümin kaçırmaya başlamış, ama o zaman da iş işten geçmiş olur. Aslında sıkıcı gibi gözüken tansiyonun ilacı çok basit: Tuzu, yağı, kiloları bırak; spora, seb-zeye ve düzenli yaşamaya sarıl!

TUZU BIRAKAN, KURTULUYOR!

Tansiyon hastaları tuzu mutlaka kısıtlamalı! Özellikle hazır gıdalara koruyucu amaçlı sodyum ilave edildiğinden, bunlardan kaçınmalı. Günde 1.5 gram tuzu geçmeyin! Beslenme yoluyla alınan tuzu azaltmak, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümleri oldukça düşürür. Çünkü fazla tuzlu beslenme ile hipertansiyon arasında yakın ilişki vardır. Kan basıncını düşürmek kalp-damar sağlığına faydalı olduğundan, tuzu azaltmak da tansiyonu düşürerek genel vücut sağlığına faydalı yönde katkıda bulunur.

Özellikle fazla kilolu erkeklerde tuza bağlı sağlık riskleri her yönüyle artar. Onun için kilolularda; tansiyon sınırda veya yüksekse ilaca hemen başlanmaz. Önce ciddi tuzu ve katı yağları azaltılmış adeta yok edilmiş perhiz, düzenli ve devamlı egzersiz ile ideal kiloya inilmesine rağmen tansiyon 120/70'e indirilememişse; tetkiklere göre uygun tansiyon ilacına başlanır. Hemen ilaca başlanacak seviyede tansiyonu yüksek olanlar ise, tuzsuz diyet ve egzersizle ideal kilolarına indiklerinde; tansiyon ilaçları hekim kontrolü ve takibi altında kesilebilir veya ilaç dozları yarıya indirilebilir.

Burada ilaca muhtaç yaşamamak için iş size düşüyor. Maalesef Türk halkının hiç ciddiye almadığı fakat kendisini en çok tahrip edip, ömrünü kısaltan çok önemli iki hastalık yüksek tansiyon ve şeker hastalığıdır. Bunların da temel ve başlangıç tedavisi, ciddi perhiz ve egzersizdir. Sadece ilaç tedavisi ile tansiyon normale inebilir ama oluşturduğu damar sertliğinin önüne geçilemez. Bu da Allah korusun felce ve kalp krizine zemin hazırlar.

TANSİYON HASTASINA ORUÇ TAVSİYELERİ

Ramazanın son virajına girdik diye sakın sahura kalkmamazlık etmeyin. Besinleri iftar ve sahura paylaştırın. Sebze ve meyveyi bol bol tüketin. Kırmızı et yerine balığı tercih edin, kuru baklagilleri unutmayın, yumurtayı azaltın, tereyağını ise sofranızdan kaldırın!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber