Gökçek içki referandumundan vazgeçti

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 16 Eylül 2009 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bahçelievler Aşkabat Caddesi'nin (7. Cadde) "İçkili Yer Bölgesi" ilan edilip edilmemesi konusundaki sorunun kamuoyu yoklamasından çıkartıldığını bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinden Aşkabat Caddesi'nin yaya bölgesi olarak ilan edilip edilmemesi ile ilgili yapılacak kamuoyu yoklamasında sorulacak 15 sorudan birinin de bölgenin "İçkili Yer Bölgesi" olarak ilan edilip edilmemesiyle ilgili olduğu hatırlatıldı. Bu kararın Büyükşehir Belediye Meclisinde, CHP, MHP ve AK Partili meclis üyelerinin oy birliği ile alındığı belirtildi.

Meclis toplantısında bu sorunun o bölgede oturan vatandaşların yoğun şikayetleri nedeniyle sorulduğunun dile getirildiği ve hiçbir CHP'li üyenin de buna itiraz etmediği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ancak konuyla ilgili haberlerin gazetelerde yayımlanması üzerine CHP'li meclis üyeleri, CHP Genel Merkezinden ve kendi milletvekillerinden 'çok sert tepki' görünce bir anda geriye dönüş yaparak tam aksi istikamette açıklamalar yapmaya başladılar. Bu açıklamalara, bazı medya grupları da ayak uydurup olayı saptıracak yayınlar başlattılar.

Yapılacak kamuoyu yoklaması, Aşkabat Caddesi'nin (7. Cadde) 'İçkili Yer Bölgesi' olup olmamasını tespit amacını taşırken CHP'li milletvekilleri ve bir kısım medya tarafından 'içki yasağı geliyor', 'içki yasaklansın mı', 'mahalle baskısı' gibi gerçekle ilgisi olmayan yorumlarla konu akıl almaz mecralara yönlendirildi.

Yapılan bu yayınlar insanları kamplaşmaya, insanları kavgaya, bölmeye yönelik davranışlar olmaya başladı. Açıkça ifade etmek lazım ki bu şekildeki yayınlar ürkütücü boyutlara ulaştı. Aklımızın ucundan geçmeyen soruları bile gündeme getiren medyanın bu dehşet verici tutumu, ajitasyon haberleri bizi kamuoyu yoklamasındaki bu soruyu sormaktan vazgeçirecek noktaya getirdi.

CHP'li milletvekili, Belediye Meclis üyelerinin ve aynı paraleldeki medyanın kışkırtıcı, bölücü ifade ve yayınlarına bundan sonra imkan vermemek adına yapılacak kamuoyu yoklamasında Aşkabat Caddesi'nin (7. Cadde) 'İçkili Yer Bölgesi' ilan edilip edilmemesi konusundaki soruyu kamuoyu yoklamasından çıkartıyoruz."


İçki referandumundan geri adım sinyali

Referandum yapılması kararına, kamuoyunun yanısıra AKP içinden de tepki geldi

Gökçek, Ak Parti içinde de tepki çeken Bahçelievler 7. Cadde'nin içkili yer bölgesi ilan edilip edilmemesiyle ilgili referandum kararıyla ilgili geri adım sinyali verdi. Gökçek, ?Vazgeçsem herhalde iyi olur diye düşünüyorum? dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 7. Cadde'yle ilgili referandum kararına yönelik eleştirileri CNN Türk'te ?Gündemin Rengi? programında yanıtladı.

Gökçek, içki ile ilgili ?mahalle baskısı? yönündeki eleştirilere katılmadığını belirtti ve ?Bu nasıl mahalle baskısı? Madem Ak Parti karşıydı, neden 2 çeşit rakı, 40 çeşit rakıya çıktı?? dedi. 7. Cadde'deki mevcut birahane ve meyhanelerin kapatılmasının sözkonusu olmadığını belirten Gökçek, ?Oyu kullanacak olan vatandaş. Kime baskı yapıyoruz? Türkiye demokratik bir ülke. Halkın kanaatine başvuruyoruz? diye konuştu. Ankara'nın Sakarya Caddesi'ni ailelerin kullanamadığını, geçmişte yine aileler tarafından terk edilen Gençlik Parkı'nı da yeniden canlandırarak ailelerin gidebileceği bir yer haline getirdiklerini kaydeden Gökçek, şunları söyledi:

?Saptırdılar'

?O bölge yaya bölgesi mi değil mi? Bunu anlamak için referandum, araştırma, içki yasağı, içki baskısı demek değil ki. Ak Parti, CHP ve MHP'nin oybirliğiyle alındı karar. Zorlama yok. Mevcutların kapatılması değil, yenilerinin eklenmesi konusu bu... Ben gayet iyi niyetle yaptığım, Türkiye'de demokratik açılıma en güzel şekilde katkıda bulunacağım bir işin tamamen saptırıldığını, içki yasağı olarak insanlara empoze edildiğini görüyorum. Bir taraftan CHP'li milletvekilleri, bir taraftan Meclis üyeleri, bir taraftan da bu tarzdaki medya insanları karşı karşıya getirmeye vesile olacak bu tip haberler... Bundan da ürktüğüm için vazgeçsem heralde iyi olur diye düşünüyorum. Arkadaşlarla istişare edeceğim.?

Vazgeçme olasılığı için ?fifty-fifty? ifadesini kullanan Gökçek'in, Büyükşehir Belediyesi'ndeki kurmaylarıyla konuyu masaya yatırdığı, ?Referandum tarihini ileri atma? ya da referandumun içeriğini sadece trafikle sınırlayıp ?içkiyle ilgili soruyu anket formundan çıkartma? alternatifleri üzerinde durduğu öğrenildi.

?AKP bu tür işlerle uğraşmaz'

Bahçelievler 7. Cadde'de içki içilip içilmemesi konusunda referandum yapılması kararına, kamuoyunun yanısıra AKP içinden de tepki geldi.

Referandum önerisi için AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, ?Temel hak ve hürriyetlerle ilgili konular referanduma sunulamaz? dedi. Kılıç TBMM'de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını ?Bu olay nasıl bu hale getirildi anlamak mümkün değil. Yanlış anlayanları ve anlatanları kutlamak lazım. AKP, bu kabil işlerle uğraşmaz. Partimizin alkol ve alkollü işletmelerle ilgili bir politikası yoktur, olamaz? diye yanıtladı. Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, ?Meclis bu konuda kendisi bir karar vermeliydi. Eğer bir yaptırımı da olmayacaksa gereksiz bir şey? yorumunu yaptı. AKP'li Ankara Milletvekilleri Faruk Koca ve Zekai Özcan ?gereksiz, anlamsız? sözleriyle tepkilerini dile getirirlerken, Ankara Milletvekili Devlet eski Bakanı Said Yazıcıoğlu da, eski bir 7. cadde sakini olduğunu belirterek, ?Orada oturanların bir kısmının rahatsızlıkları olduğunu biliyorum. Ama bunların sorunlarına çözüm getirirken, başkalarını huzursuz edecek bir üslup da benimsememek lazım? vurgulamasını yaptı. Caddede ?Yaya bölgesi ve içki? konusunda yapılacak referandumun bağlayıcılığının olmadığına ve sonuçta nihai kararı Çankaya Belediyesi'nin vereceğine işaret eden AKP'liler, bu nedenle referandum önerisiyle gereksiz bir tartışmaya zemin hazırlandığını düşünüyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber