Memura bedava bilet bile yasak

Haber Giriş : 15 Ocak 2005 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Etik Kurulu'nun hazırladığı taslağa göre, kamu görevlileri kendisi, ailesi, yakın akrabalarıyla ya da arkadaşları için herhangi bir hediye kabul edemeyecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'a hediye edilen binlerce dolarlık mücevherat ve ipek halıyla ilgili tartışmalar sürerken, AKP döneminde kurulan Kamu Etik Kurulu, bedava otobüs bileti kabul etme, yemek talep etmeyi memurlar için "etik dışı" saydı. .

Kurulun hazırladığı Kamu Görevlilerinin Etik Davranış ilkeleri Hakkında Yönetmelik Taslağı kabul edilirse, memurların yanı sıra eş ve çocuklar da armağan kabul edemeyecek, yurtiçi ve yurtdışında nezaketen alınan hediyeler, ilgili kuruma teslim edilecek. Taslakta, "En az genel müdür eşiti ve üstü görevliler, uyan beklemeksizin her yılın ocak sonuna kadar önceki yıldan aldıkları hediyelerin listesini Kurul'a bildirirler" hükmü de yer aldı.

Taslakta; görev yapılan kuruma katkı anlamına gelen ve demirbaş listesine kaydedilen, halka açık yarışmalarda kazanılan, herkese açık yemek ve konferanslarda verilen tanıtıma yönelik "sembolik değeri" olan hediyelerle, finans kuruluşlarından piyasa koşullarına uygun alınan krediler hediye yasağı kapsamı dışında tutuldu.

Kimleri kapsıyor?

Yönetmelik; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tüm personeli kapsayacak. Cumhurbaşkanı, TBMM ve Bakanlar Kurulu üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve yargı mensupları ile üniversiteler yönetmelik kapsamı dışında kalacak. Yetkililer asker, hâkim, savcıların ayrı bir düzenlemeyle etik kuralları oluştuşturması gerektiğini belirtti.

İşte taslaktaki hediye yasağı

Memurların imzalayacağı etik Sözleşmesinin temelini oluşturacak taslağın "hediye yasağı" başlıklı 14. maddesinde şu hüküm yer aldı:

"Kamu görevlileri, yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet ve veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzelkişilerden, doğrudan doğruya veya aracı eliyle, kendisi, ailesi, yakın akrabaları ve arkadaşları için herhangi bir hediye (karşılama veya kutlama hediyeleri, burs, seyahat ve çek hediyeleri, mensubu olduğu vakfa derneğe veya spor kulübüne yardım istemek dahil), ücretsiz konaklama (otel, tatil köyü vb.), kredi kabul edemezler." Taslakta ayrıca kamuda yönetici konumundakilerin mevzuata aykırı konaklama, yemek imkânları talep etmesinin etik kurallarının ihlali olduğu belirtiliyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber