Hazine memurları, kapı kapı dolaşarak kuruş dağıtacak

Haber Giriş : 16 Ocak 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye yılbaşından itibaren yeni parasını kullanmaya başladı. Ancak sıfırdan kurtarılmış kağıt paralar hayatımıza hızla girerken, madeni kuruşlarda (YKr) aynı performans gösterilemedi.

Bu yüzden semt pazarlarında bazı ürünlerin fiyatı az da olsa arttı. Darphane, Merkez Bankası ya da Ziraat Bankası şubelerine giderek kuruş alması gereken ticaret erbabı bunu yapmayınca, Hazine Müsteşarlığı onların ayağına gitmeye karar verdi. Oluşturulacak ekipler, önümüzdeki günlerden itibaren büyük alışveriş merkezleri ve cirosu yüksek şirketlere giderek yeni kuruşların kullanımı konusunda görüşmelerde bulunacak, piyasa araştırması yapacak.

Hazine verilerine göre, 1,2 milyar adet kuruş basılmasına rağmen vatandaşın cebine 120 milyonluk kısmı girebildi. Hükümet, paradan altı sıfır atılmasının enflasyona olumsuz etki yapmaması için stratejik bir kararla tedavülden kaldırılan 10 bin liranın karşılığı olan 1 Yeni Kuruş'u da basmıştı. Ancak kuruşların hayata girmesinde yaşanan sıkıntı, pazar fiyatlarına az da olsa yansıdı. Hazine, YKr'nin daha aktif kullanılmasını sağlamak amacıyla, piyasa araştırması yapmaya karar verdi. Bu çerçevede, Darphane, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası elemanlarından oluşturulacak ekipler, günlük cirosu çok yüksek olan şirketler ve marketlerde yetkililer ile görüşmelerde bulunacak. Elde edilen veriler değerlendirilerek, madeni paraların daha kısa yoldan cebe girmesi için bir aksiyon planı oluşturulacak. Hazine yetkilileri, özellikle günlük hayatta satışları önemli rakamlara ulaşan büyük market ve şirketlerin yeni kuruşa bir an önce geçmesi için lobi çalışmasında bulunacak. Gerektiğinde buralara yedek yükleme yapılmasında yardımcı olunacak.

Darphane tarafından basılan yeni kuruşlar, kağıt paralar gibi bankamatiklerden dağıtılmıyor. Ticari kuruluşların Darphane, Merkez Bankası ya da Ziraat Bankası şubesine giderek almaları gerekiyor. Ancak bunun için bir zaman dilimi ayrılması gerekmesi ve eski madeni paraların da tedavülde olması bu değişimin, kağıt paralarda olduğu seviyede gerçekleşmemesine yol açıyor. Ancak bugünlerde gerçekleştirilecek bayram alışverişlerinin kuruşların günlük hayata girişlerine olumlu etki yapması bekleniyor.

İki haftada 17 milyondan fazla kuruş piyasaya verildi

Darphane verilerine göre, günlük kuruş talebi 2 milyon adedin üzerinde gerçekleşiyor. Sadece Darphane kendi veznelerinden geçtiğimiz 13 gün içinde toplam 17 milyondan fazla madeni paranın dağıtımını yaptı. Darphane'nin bu yıl başına kadar bastığı 1,2 milyar Yeni Kuruş'un toplam ağırlığı 6 bin 356 ton. Toplam basılan yeni kuruşun nominal değerlerinin toplamı ise 424,9 milyon Yeni Türk Lirası'na (424,9 trilyon Türk Lirası) karşılık geliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber