IMF Başkanı: Türkiye'nin yardıma ihtiyacı yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin IMF'yle anlaşma yapıp yapmayacağı tartışmaları sürerken IMF Başkanı Kahn, Türkiye'nin şu anda yardıma ihtiyacı bulunmadığını söyledi. Kahn, ?Hizmete hazırız? dedi

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, 2009'un Türk ekonomisi için zorlu bir yıl olduğunu, ancak 2010'da hızlı bir iyileşme beklediklerini söyledi. Türkiye'nin de bütün gelişmekte olan ülkeler gibi küresel krizden etkilendiğine dikkati çeken Strauss-Kahn, ?Küresel ekonomide iyileşme sağlandığında, buna paralel olarak Türkiye'de de hızla iyileşme görülecek? dedi.

G-20'nin bir üyesi olarak Türkiye'nin, dünyadaki en büyük ekonomilerden biri olduğunu söyleyen Strauss-Kahn şöyle konuştu:

?Türkiye'nin gelişmekte olan bir ekonomi olduğu aşikâr ama hızlı bir biçimde gelişmiş ve güçlü bir ekonomi olacak. Tabii ki bunun için atılması gereken adımlar var ve ben hükümetin bu konuda ne yapılması gerektiğini bildiğini düşünüyorum. Türk ekonomisinin geleceğine güvenim tam.?

?Ucu görünse de tüneldeyiz'

IMF'nin, ihtiyaç duyan ülkelere yardım eden bir kuruluş olduğuna dikkati çeken Strauss-Kahn, şu anda Türk ekonomisinin yardıma ihtiyacı olduğu yönünde bir işaretin bulunmadığını da dile getirdi. Strauss-Kahn, ?Ancak tabii ki Türk hükümetinin hizmetinde olmayı sürdüreceğiz ve diğer tüm IMF üyesi ülkelerle olduğu gibi Türk hükümetiyle de görüşmeye devam edeceğiz? ifadesini kullandı.

Ekim başında İstanbul'da yapılacak IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarına da değinen Strauss-Kahn, İstanbul'daki toplantının, krizle başa çıkmada yapılanlara ilişkin bir durum değerlendirmesi için olanak yaratacağını belirtti. Strauss-Kahn, mali krizin geride kaldığını ancak ekonomik kriz için aynı şeyi söyleyemeyeceğini vurgulayarak şöyle devam etti:

?Büyük ihtimalle bazı ülkeler için hâlâ kötü aylar, kötü rakamlar ve büyüme oranları göreceğiz. İyileşme 2010'un ilk yarısından önce, belki de ilk yarı sonuna kadar elde edilemeyecek. Tünelin ucunu görüyoruz ama hala tüneldeyiz. Bazı ülkelerde büyüme yeniden sağlansa da işsizliğin düştüğünü görmek için 8-10 ay daha beklemek zorundayız.?

Küresel sorunlara küresel çözümler bulunması gerektiğinin altını çizen Kahn, IMF'nin bir erken uyarı sistemi üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi.

IMF, yoksullara kredi vermek için altın satacak

IMF, yoksul ülkelere kredi açmak ve finansmanını desteklemek için bir miktar altın satma kararı aldı. Fonun icra kurulu, piyasadaki altın satışını sekteye uğratmayacak biçimde, 403.3 ton altın satılmasına karar verildiğini açıkladı.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, kurulun kararından memnuniyet duyduğunu belirterek, böylelikle fonun yoksul ülkelere borç vermeyi hızlandırabileceğini söyledi. IMF, altını isteyen üye ülkelere veya serbest piyasada, belli bir süre içinde aşamalı olarak satmaya hazır olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber