Bayram günü yürek yakan sağlık skandalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2009 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir'de bir sağlık skandalı yaşandı. Koşun ailesinin 18 günlük bebekleri, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi görevlilerinin 'çocuğunuzun durumu iyi gelin alın' denilmesinden 3 saat sonra beyin kanaması geçirdi.

30 gün hastanede yattıktan sonra ölen Azat bebeğin çarpma sonucu beyin kanaması geçirdiği, beyninde incinme oluştuğu belirlendi. Bebeğin ihmal sonucu öldüğünü ileri süren aile, hastane doktorları ve görevliler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Sağlık Bakanlığı ve Cumhuriyet Savcılığı da olayla ilgili soruşturma başlattı.

Cem -Nuray Koşun çiftinin 18 Temmuz 2009'da, Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Azat adını verdikleri bir bebekleri dünyaya geldi. Taburcu edildikten sonra 12 gün ailesiyle birlikte kalan ve 7 gün söz konusu hastanede kontrolden geçirilen bebeğin, bir rahatsızlığının olmadığı belirlendi. Birkaç gün sonra annesini iyi emmediği için yine aynı hastaneye götürülen bebeğin gazı olduğu, ateşinin 37,5 derece olduğu tespit edildi. Görevlilerin, korkulacak bir şeyin olmadığı sözünden tatmin olmayan aile, bu kez bebeği Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne götürdü. Doktor Nuray K.'nın 'Çocuğun nefes alış verişinde hırıltı var" beyanı üzerine bebek, yeni doğan ünitesinde tedavi altına alındı. 3 gün bebeği göremeyen, hakkında bilgi alamayan aileye, 4. günün sabahında (1 Ağustos 2009) müjdeli haber verildi. Yeni doğan ünitesini arayan aileye bebeğin gazının alındığı, ateşinin olmadığı, gelip alabilecekleri söylendi. Bebeği almak için yola koyulan aile, 3 saatlik sevincin ardından bu kez şok haberle sarsıldı. Aileyi arayan görevli, 'bebeğiniz beyin kanaması geçirdi, beyninde incinme oluştu. Kanında mikrop var' diyerek hastaneye gelmelerini istedi.

Bebek gösterilmeyince nöbetçi Doktor Erol G. ile telefonla konuşan aile, aldıkları cevap karşısında şaşkına döndü. "Önce çocuğum iyileşti haberi verildi. 3 saat sonra kötü haber geldi. Nasıl olur iyi olan çocuk 3 saat içinde kötü duruma düşebilir" diye soran baba Koşun'a Doktor G.'nin "Bebeklerde böyle şeyler ani gelişebilir. Vaktim az, başka hastalarım var." cevabı ile iyice sarsıldı.

Baba Koşun, durumu Sağlık Bakanlığı'nın ihbar hattına bildirdi. Bu sırada hastane yönetimi bebeği Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine sevk etmek istedi. Yer olmadığı için sevk gerçekleşmedi. Ancak babanın çabaları ile hastane bebeği kabul etti. Bu kez nakil için gerekli, özel ambulans olmadığı gerekçesiyle Doktor Erol G. bebeği vermedi. Baba, Zübeyde Hanım Hastanesi'nden Doktor Selda Kavak yardımıyla söz konusu hastaneden kuvözlü ambulans tedarik ederek nakli gerçekleştirdi. Tıp Fakültesi'nde ilk muayenede bebeğin (çarpma sonucu beyin kanaması geçirdiği, beyninde ödem oluştuğu, kanında mikrop olduğu) belirlenerek enfeksiyon servisinde tedavi altına alındı. Çocuğun yüz felci rahatsızlığı geçirdiği de belirlendi.

Ancak Azat bebek, tüm müdahaleye rağmen kurtarılmadı. 30 günlük sürenin sonunda tedavi gördüğü Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde beyin kanaması yüzünden öldü.

Aile, Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yoğum bakım ünitesindeki görevliler ile doktorlar Nuray K. ve Erol G. hakkında, "çocuğunun ölümüne sebebiyet vermek ve ihmal suçlarından" Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Sağlık Bakanlığı da olayla ilgili müfettiş görevlendirerek soruşturma başlattı.

Baba Koşun, doktorlara sağlıklı olarak teslim ettiği bebeğinin cenazesini aldığını söyledi. Bebeğin hastaneye yatmadan önceki tahlillerinde sağlıklı olduğunun belirlendiğini kaydeden Koşun, "Çocuğum önceden rahatsız veya bizden kaynaklanan bir sıkıntı olsaydı Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ndeki tahlillerde iyi, sağlam sonuçlar çıkmazdı." dedi.

Görevlilerin çocuğun iyi olduğunu, gelip alabileceklerini kendilerine ilettiğini belirten Koşun, "Burada ihmal var. Çocuğum devlet hastanesinde ya düşürüldü veya bir yere çarptırıldı. Bir çocuğun önce sağlam sonra (beyin kanaması geçirdi) denmesi çok tuhaf." diye konuştu.

Hastane yetkilileri ise konuyla alakalı açıklama yapmaktan kaçındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber