Yenidoğan ölümleri azalıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2009 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın yeni doğan ölümlerini azaltmak amacıyla sürdürdüğü "Neonatal Resüsitasyon Programı" kapsamında Adana'da açılan kursta 25 sağlıkçı eğitimden geçirildi. Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde Adana'da yapılan ve 3 gün devam eden kurs sona erdi.

Kursu yüksek başarı notuyla başarıyla tamamlayan, aralarında hemşire, ebe, anestezi ve acil tıp teknisyenlerin de bulunduğu 25 sağlıkçı sertifika almaya hak kazandı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Satar, Sağlık Bakanlığı (Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü) ile ortaklaşa yürütülen yeni doğan ölümlerinin azaltılması "Neonatal Resüsitasyon Programı" sayesinde Adana'da ve Türkiye'de yeni doğan ölümlerinde belirgin oranda azalma sağlandığını ifade etti.

Satar, Türkiye'de 1983 yılında binde 95 olan bebek ölüm hızının 2003 yılında binde 42,7 'ye, 2008'de ise binde 17,6'ya kadar düşürüldüğünü kaydeden Satar, hedeflerinin bebek ölümlerini bin canlı doğumda tek rakamla ifade edilecek seviyeye düşürmek olduğunu dile getirdi.

Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürü Dr. Mutlucan Karaman, yeni doğan ölümlerinin azaltılması programının Adana'da 2001 yılında başladığını, bugüne kadar düzenlenen 25 kursta devlet, özel ve üniversite hastanelerinde görev yapan bin 146 sağlıkçının eğitimden geçirildiğini açıkladı.

Karaman, 2010 yılı yaz aylarına kadar her ay 1 eğitim olacak şekilde 10 eğitim planladıklarını bildirdi. Adana Hekimevi'nde uygulamalı kursu Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Satar, Prof.Dr. Nejat Narlı, Doç. Dr. Hacer Yıldızdaş, Uz. Dr Birgül Mutlu, Başkent Üniversitesi'nden Uz. Dr. Esra Çalışkan, Çukurova Devlet Hastanesi'nden Uz. Dr. Gülser Erdem, 2 Nolu AÇSAP'tan Uz. Dr. Serap Banak, Adana Doğumevinden Uz. Dr. Erkan Özer, Sağlık Müdürlüğü'nden Dr. Nurten Kalmış ve Dr. Mutlucan Karaman verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber