EPDK: Pahalı saatte elektriği kısan tüketici avantajlı olur

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği kapsamında 1 Ekim'da başlanacak yeni uygulamanın yükünün elektrik faturalarına yansıyacağı yönündeki endişeler üzerine, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) açıklama geldi.

Yeni uygulamaların yükünü tüketicinin çekmesi, bu kapsamda elektrik fiyatlarında bir artış yaşanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını savunan EPDK, 1 Ekim'de başlayacak olan ?saatlik' uzlaştırma sayesinde tüketicinin pahalı saatlerde tüketimini kısarak avantajlı konuma geçebileceğine dikkat çekti. Bu uygulama ile AB mevzuatına uyumlu bir elektrik piyasası yapılanmasına gidildiğini belirten EPDK, tüm tarafların görüşleri alınarak hazırlıkların tamamlandığını hatırlattı.

Tüketici piyasaya girecek

Bugün de sektör yetkilileriyle biraraya gelerek, yeni uygulamaya geçişi görüşecek olan EPDK, ?saatlik uygulama' konusunda ise şu bilgileri verdi: ?Saatlik uzlaştırmaya geçilmesi ile halen üretici maliyetleri arasında önemli bir kalem haline gelen sıfır bakiye düzeltme kaleminin düşürülmesi ve azalan bu maliyetin piyasa fiyatlarına azalma olarak yansıması mümkün olabilecek. Ayrıca bu değişiklik ile tüketicilerin de piyasaya girerek, fiyatın yüksek oluşması beklenen saatlerde tüketimlerini azaltarak bunun karşılığında bir getiri sağlayacakları bundan dolayı da azalan talep sonucu fiyatların düşebileceği düşünülmekte. Bu sayede talebin fiyat esnekliği artarak piyasada satıcıların fiyat yükseltebilmelerine ortam yaratan hâkim durumu azaltılabilecek. Bir manada tüketiciler de piyasaya aktif olarak katılıp arzda bir artış sonucunu sağlayacak şekilde davranacak. Özellikle büyük ve tüketimlerini ayarlayabilecek tüketiciler açısından bu cazip bir opsiyon oluşturacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber