Konya 'deprem fırtınası'nı konuşuyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi 2. Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, Konya'da 10 ve 11 Eylül'de meydana gelen 4.5 ve 4.7 büyüklüğündeki iki depremin ardından 'deprem fırtınası'nı andıran artçı sarsıntılar yaşandığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Arık, küçük ölçekli bu tür sarsıntıların yer altında biriken enerjinin yavaş yavaş boşaltılmasını sağladığını belirtti.

Konya'da paniğe neden olan orta şiddetteki iki depremin üzerinden iki hafta geçti. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü kayıtlarına göre, bu sürede 40'ı aşkın artçı sarsıntı meydana geldi. Dün ve bugün ise merkez üssü Konya'nın Selçuklu ve Karatay ilçeleri olan 2.5 ile 3.5 arasında değişen büyüklükte 16 artçı sarsıntı tespit edildi. Bugün sabah saatlerinde 3.2 ve 3.5 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, halk arasında tedirginliği artırdı. Şehirde hemen herkes durmak bilmeyen artçı sarsıntıları konuşuyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi 2. Başkanı ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, bu sarsıntıların öncü olma ihtimali bulunmadığını düşündüklerini belirtti. Yaşanan sarsıntıları 'deprem fırtınası' olarak nitelendiren Arık, "Bazı durumlarda deprem sayıları anormal boyutlara ulaşabilir." dedi.

Kentte meydana gelen 4.5 ve 4.7 şiddetindeki iki depremin 'olağandışı' olduğunu belirten Fetullah Arık, hala devam eden sarsıntıların ise artçı olduğunu söyledi. Bu artçıların endişeye sebep olmaması gerektiğini dile getiren Arık, "Olagelen küçük ölçekli sarsıntılar yer kürede biriken enerjinin yavaş yavaş boşalmasına vesile oluyor." ifadesini kullandı. Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, Konya'da zemin etüdü uygulamasının henüz çok yeni olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber