Avrupa'nın en büyük adalet merkezi Türkiye'de

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Eylül 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Varyap tarafından Çağlayan'da 320 bin metrekare kapalı alanda inşa edilen Avrupa'nın en büyük adalet sarayının yüzde 65'i tamamlandı.Günde 10 bin kişinin ziyaret edeceği binada, aynı anda 350 duruşma birden yapılabilecek...

Türkiye'deki adalet sarayı binalarının yenilenmesi ve depreme karşı güçlendirilmesi politikası gereğince, İstanbul Çağlayan'da yapılan İstanbul Avrupa Yakası Adalet Sarayı, Avrupa'nın en büyüğü olma yolunda hızla yükseliyor. Varyap Varlıbaşlar tarafından 320 bin metrekare kapalı alanda yapılan binada 2 bin çalışan tarafından dış cephesi ve ince işleri gerçekleştiriliyor. Hedef binayı 2010 yılı Aralık ayında hizmete sokmak.

60 FUTBOL SAHASINA DENK

Böylece Fatih, Beşiktaş, Şişli, Sultanahmet, Fatih ve Gaziosmanpaşa'daki adalet sarayları Çağlayan'a taşınacak. Aynı anda 350 duruşmanın birden yapılmasına imkan tanıyan binada, her gün en az 10 bin kişi adaleti arayacak. Hakediş yöntemiyle yapılan inşaat, metrekare alanı olarak tam 60 futbol sahası büyüklüğünde. Yerin altında 7 kat olmak üzere toplam 16 ve 20 katlı binalar, en az 70 metre yüksekliğinde.

En küçük duruşma salonları en az 60 kişiyi alabilecek kapasitede. Varyap Varlıbaşlar İcra Kurulu Başkanı Erdinç Varlıbaş, 2007 yılı Aralık ayında teslim aldıkları bu işin, bakanlık tarafından tek bir sözleşmeyle verilen en büyük keşif bedelli iş olduğuna dikkat çekti. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, bu iş için 237 milyon 960 bin TL artı KDV ödeyecek.

TEK BLOK GÖRÜNTÜSÜ

Mimarideki farklılığa dikkat çeken Varlıbaş, Aytöre Mimarlık'ın çizdiği projede 16 bloktan oluşmasına rağmen sanki tek bir blokmuş gibi görünen bir mimarinin uygulandığını söyledi. Binanın özellikle görkemli olmasının hedeflendiğini anlatan Varlıbaş, "İyi bir adalet sistemi hem iyi bir hukuk düzeni hem de fiziki olarak iyi binalardan geçer. Hukuk düzeninde reformlar yapılıyor ama fiziki olarak kötü binalarda iyi hukuku da uygulayamazsınız? dedi.

ŞANTiYEDEN NOTLAR

2007 Aralık'ta inşaat başladı. 2010 Aralık'ta bitecek.

Toplam keşif bedeli 237 milyon 960 bin lira artı KDV.

7 katı yerin altında olmak üzere toplam 16-20 katlı bloklar halinde.

Şantiyede 2 bin kişi çalışıyor.

Yemekhane, kütüphane, kafetarya, kreş, konferans salonu, postane, banka şubeleri, lostra salonu, sağlık ve jimnastik üniteleri olacak.

40 bin metrekarelik alanda 38 bin metrekare taban oturumlu inşaat yapılıyor.

60 futbol sahası büyüklüğünde.

8 adet yürüyen merdiven olacak.

Bodrum katları geniş bir arşive göre düzenleniyor.

83 bin metrekare-5 bin araç kapasiteli kapalı otoparkı var.

Toplu ulaşıma her noktadan müsait, bittiğinde özel araç trafiği yaratmayacak.

GECEDE BiN KAMYON HAFRiYAT ÇIKARDIK

Erdinç Varlıbaş, yüzyıllarca dayanacak bir yapıya imza atmanın gururunu taşıyor. Varlıbaş, inşaat aşamasında yaşadıkları sorunları ise şöyle anlatıyor: "40 bin metrekarelik alana 38 bin metrekarelik yapı inşa ediyoruz. Hem alan dar, hem de şehir merkezinde.

Hafriyat aşamasında gecede bin kamyon hafriyat çıkartılıp şehre taşındı, şehre gidebilmeleri için her kamyonun lastiklerinin yıkanması gerekiyordu. Ekiplerimiz her gece 12 bin lastik yıkadılar. Ayrıca mühendislik buluşları gerçekleştirdik. Bu dar alana 2 bin çalışanımız için prefabrik yapılar kurmak gerekiyordu. Özel yapılar inşa ettik."

BİNA BİTİNCE KİRALAR KATLANIR

Aynı anda 350 duruşmanın yapılabileceği bu binanın çevresi için iyi bir potansiyel yarattığını anlatan Varlıbaş, "Avukatlık büroları gibi gereken her türlü yapılaşma çevrede oluşmaya başladı" dedi.

Bölgede bir dönüşüm de gerçekleştiğini anlatan Varlıbaş, birçok eski binanın yıkılarak yeniden yapıldığını söyledi. Varlıbaş, inşaatın bitmesiyle halen 600-1.300 lira olan çevre binalardaki kiraların da artacağına dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber