Devlet, her hastalığa fiyat biçme çabası içinde

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Eylül 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıkta teşhise dayalı fiyatlandırmanın yaygınlaştırılması için düğmeye basıldı. Halen ayakta tedavilerde paket ücret uygulanıyor ve sabit bir fiyat üzerinden ayakta tedavi ücreti ödeniyor. Yeni sistemde ise her bir hastalığın ortalama tedavi maliyeti çıkartılacak ve ödemeler bu ortalama maliyet üzerinden yapılacak. Yetkililer söz konusu sistemin ABD başta olmak üzere birçok ülkede uygulandığını belirtiyor. Ancak ABD'de söz konusu sistemin uygulanmasıyla birlikte sağlık maliyetlerinin daha da arttığı iddiası gündeme getiriliyor.

Sağlıkta getirilmesi planlanan yeni sistem Orta Vadeli Program'a da girdi. Buna göre 2010-2012 döneminde harcamaların etkinliğinin ve denetiminin sağlanması için sağlıkta teşhise dayalı fiyatlandırma için çalışılacak. "Tanıya dayalı ödeme modeli" olarak da bilinen sisteme göre her hastalığın tedavisi için ortalama bir maliyet belirlenecek ve devlet söz konusu tanı konulan hastanın tedavisi için ortalama maliyet üzerinden ödeme yapacak. Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağıl da geçen günlerde söz konusu modele geçmek için çalıştıklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı hastanesi ve birkaç yerde sistemin pilot çalışmalarını başlattıklarını belirten Çağıl, "Modelin yürürlüğe girmesi için zamana ihtiyaç var. Bu doğru sistem mi? Evet doğru bir sistem. Fakat bir günde uygulanmıyor. 2011'de geçtik diyelim ama Türkiye'de hemen geçilmiyor. Önemli bir sistem ama kolay olduğu düşünülmemeli" diye konuştu. Halen Türkiye'de teşhise dayalı fiyatlandırma sınırlı olarak uygulanıyor.

Ayakta tedavide paket uygulanıyor

Türkiye'de uygulanan sistemde birçok alanda paket ücret uygulanıyor. Paket ücret uygulamasında, örneğin ayaktan tedavi için belli bir rakam belirleniyor ve bu rakamın üstünde ödeme yapılmıyor. Özel hastanelere ise belirlenen ücretlerin üzerinden yüzde 30 fark alınmasına imkân sağlanıyor. Tanıya dayalı ücretlendirme konusunda, söz konusu sistemin global ödeme maliyetlerini artırabildiği, bu yönde örnekler bulunduğu yönünde uyarılar da yapılıyor.

Sağlıkta teşhise dayalı fiyatlandırmanın yaygınlaştırılması için düğmeye basıldı. Halen ayakta tedavilerde paket ücret uygulanıyor ve sabit bir fiyat ...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber