Bakan Dinçer: 700 bin aileye 378 bin lira maaş bağlama çalışmamız yok

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2009 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "700 bin aileye 378 bin lira maaş" diye bir haber yayınlandığını, bu konuda bakanlığın çalışması olmadığını söyledi.

Bakan Dinçer, Bitlis Eren Üniversitesi Akademik Yılı açılışı ve çeşitli programlara katılmak üzere Bitlis'e geldi.

Bakan Dinçer, Van'dan karayoluyla geldiği Bitlis'te Vali Nurettin Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Bakan Yılmaz Valilikte yaptığı açıklamada, Bitlis'e Eren Üniversitesi'nin akademik yılı açılış programına katılmak üzere geldiğini ifade etti. Bakan Dinçer, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün bazı gazetelerde "700 bin aileye 378 bin lira maaş" diye bir haber yayınlandığını, bu konuda bakanlığın çalışması olmadığını, kendisinin de herhangi bir gazeteye açıklama yapmadığını ifade etti.

Bakan Dinçer, açıklamasının devamında, "Asıl ziyaret sebebim Bitlis Eren Üniversitesi'nin akademik yılı açılışına katılmaktır. Sadece üniversite akademik yılı açılışına değil, bakanlığımıza bağlı kurumlarımızın ve Bitlis'in çeşitli sorunlarını burada dinleyeceğiz. İlgili kurumlarımızda da bir denetim yapacağım. Buradaki arkadaşlarımızın bugüne kadar yaptıkları işleri ve bundan sonra yapmaları gerekenleri anlatacağım. Bakanlığımızın yapacağı işler ne ise onların tespitini yapacağız." dedi.

Bakan Dinçer, yeni işe alınacakların sosyal primlerinin 6 ay boyunca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ödeneceği haberleri üzerine ise şunları söyledi: "Hükümetimiz tarafından açıklanan ekonomik paket içinde yer alan bir uygulamadır. Yaklaşık 2,5 ay önce teşvik sistemi ile ilgili olarak bir paket açıklamıştık. Paketin 2 boyutu vardı. Biri Türkiye'deki yatırımların teşviki ile ilgili olanıydı. İkincisi ise işsizliğin önlenmesi ile ilgili olanıydı. Bu pakette işsizliğin önlenmesi ile ilgili olan bölümden biriydi. Krizin yapısal sorunlarını çözmek amacıyla değil, ancak küresel krizin sosyal etkilerini azaltmak için yapılan bir çalışmaydı. İşsiz kalmış olan insanlarımızın tekrar işe alınmaları halinde 6 ay süre ile sosyal güvenlik primlerini ödeyerek, onların yeniden işe alınmaları için sağlanan bir kolaylıktır. Ayrıca yeni işe alınacak kadın işçilerin 5 yıl boyunca sosyal primlerini ödeyeceğiz. 19-29 yaşları arasında yeni işe alınan gençlerin yine 5 yıl boyunca sosyal primlerini ödüyoruz. Bunların bütünü bu projemizin bir parçasıdır."

Bakan Dinçer, Kürt açılımının ekonomik açılıma etkilerini de anlatarak, "Demokratik gelişme ile ekonomik gelişme birbirine paralel giden faaliyetlerdir. Demokratik ülkelerin iktisadi anlamda gelişmeleri anlamsız değil. Çünkü özellikle iktisadi gelişme, bireysel girişimciliğe dayalıdır. Belli bir sermaye birikimini ve girişimi öne alarak ortaya çıkar. Otoriter yönetimlerde insanların girişim kabiliyetleri çok fazla gelişmez. Otoriter yönetimler bütün topluma, insanlara ne yapacağını söyleyen yönetimlerdir. Halbuki, demokraside insanlar kendileri neler yapacaklarına karar verirler. Bu açıdan bakıldığında ülkemizde demokrasi ne kadar gelişirse, ekonomik gelişmede de o kadar çok mesafe kaydedeceğiz." şeklinde konuştu.

Teşvik paketi uygulaması ile sigortalı işçi çalıştıranların sigorta primlerinin yarısını ödeyen hazinenin bu uygulamasının bu bölgede devam edeceğini de sözlerine ekleyen Bakan Dinçer, "Bölgede uygulanan teşvik sistemin bundan sonra da artarak devam edecek" diyerek konuşmasını tamamladı.

Bakan Dinçer'e valiliği ziyareti sırasında Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz Ahlat bastonu hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber