Katma Bütçeli Kurumlarda Çalışıp, Öğretmen Olmak İsteyenlerin Dikkatine

Daha önce yayımlamış olduğumuz haberlerde, Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarının, 2004 Yılı Bütçe Kanunu ile 5018 sayılı Kanunu yanlış yorumlamasından dolayı, katma bütçeli kurumlarda çalışan memurların öğretmenliğe naklen geçiş başvurularını, 2004 yılında kabul etmediğini belirtmiştik. Bu hata bu yılda devam edebilir. Zira 2005 yılı Bütçe Kanununda yer alan hüküm geçen yıl ile aynıdır. Kaderlerini bürokratların insiyatifine terk etmek istemeyen katma bütçeli kurumlardaki memurların, konuya ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i bir dilekçe ile haberdar etmesi uygun olacaktır.

Haber Giriş : 18 Ocak 2005 01:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Şubat ayında öğretmen ataması yapacaktır. Bu atamalarda, daha önceki atamalarda olduğu gibi, bir kısım kadrolar yine nakil için kullanılacaktır.

Bilindiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığı ilk defa atamanın dışında 2004 yılı içinde, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ekinde yer alan genel bütçeli kurumlardan naklen öğretmen alımı da yapmıştır. Bakanlığın bu tür bir naklen atama yapmasının sebebi ise bu şekildeki nakillerin açıktan atama sayısından düşülmeyecek olmasını düşünmesidir. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'ndeki bürokratlar burada çok ciddi bir hata yapmış ve başta üniversitelerdeki akademik personel olmak üzere çok sayıda kamu kurumunda memur olarak çalışan ve öğretmen olabilecek kişileri mağdur etmiştir.

Hatanın sebebi, 2004 ve 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunlarının 32. maddesinin (a) bendinde yer alan ve "konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapılacak nakillerin" açıktan atama sayısından düşülmesi gerektiğini belirten hükmün yanlış veya kasten hatalı yorumlanmasından kaynaklanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğündeki bürokratlar bu kanun maddesinde geçen "konsolide bütçe" kavramını 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ekinde yer alan genel bütçeli kurumlar ile ilişkilendirmiştir. Oysa ki daha önce yapmış olduğumuz değerlendirmelerde de görüleceği üzere hem 2004 yılında hem de 2005 yılında bu hüküm henüz yürürlüğe girmemiş durumdadır. 5018 sayılı Kanunun eki cetvelerinin yürürlüğe girip girmediğine ilişkin yazımız için tıklayınız.

Bütçe türlerinde esas alınması gereken 1050 sayılı Muhasebeyi Umumiye Kanunu'dur. Bu çerçevede 2005 yılı Bütçe Kanunu'nun 33. maddesinin (a) bendinde geçen konsolide bütçe kavramından 1050 sayılı Kanun hükümlerine göre genel ve katma bütçeli kurumların anlaşılması gerekmektedir. Üniversiteler de katma bütçeli kurumlar içinde olduğundan üniversitelerde çalışan akademik personelin naklen memur kadrolarına geçirilmesi halinde açıktan atama sayısında düşme yapılmamalıdır.

Burada sadece şöyle bir bürokratik sorun vardır. Başbakanlığın 2004/18 sayılı genelgesi gereğince üniversitelerdeki akademik personel naklen öğretmen kadrolarına atanmaları sırasında Başbakanlık'tan izin alınması gerekmektedir. Bu husus sadece akademik personel için geçerli olup, 657 sayılı Kanun'a tâbi üniversitelerdeki memurların Milli Eğitim Bakanlığına naklen geçişlerde bu izne de gerek bulunmamaktadır.

Özetleyecek olursak; Genel ve katma bütçeli kurumlardan Milli Eğitim Bakanlığına naklen geçiş yapılması halinde, naklen geçen kişilerin sayısınının açıktan atama izninden düşülmemesi gerekmektedir. Bu bağlamda, ziyaretçilerimizce, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e hitaplı olarak yazılması gerekli dilekçenin yukarıdaki genel çerçeveyi içermesi ve "Sayın Doç. Dr. Hüseyin Çelik/ Milli Eğitim Bakanlığı/ Ankara" adresine postalanması gerekmektedir.

Genel ve katma bütçeli kurumların listesine ulaşmak için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber