'Ortak ATM Sistemi'nde farklı komisyon alınması incelenecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Ekim 2009 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi Bakanlığı ATM komisyon tutarlarını inceleyecek. Bakan Ergün, bankacılık sektörünün ortak ATM uygulamasıyla nakit çekim ve bakiye sorgulama işlemlerinden farklı ücret alınmasını tüketici hakları yönünden inceleyeceklerini söyledi

Küresel ekonomik krizde reel sektöre kredi desteği vermeyip, kazançlarını hazine bonosu ve devlet tahviline yatırmakla eleştirilen bankacılık sektörü, şimdi de ortak ATM uygulamasında koydukları komisyon tutarları nedeniyle eleştiriliyor. Sektöre, ortak ATM uygulamasına geçilmesiyle birlikte her nakit çekim ve bakiye sorgulamadan dolayı 'paradan para kazanma' yolunda yeni bir kazanç kapısı açtığı eleştirileri yapılırken, Sanayi Bakanlığı da komisyon tutarlarını tüketici hakları yönünden incelemeye alacak.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

ATM hizmeti veren tüm bankaları kapsayan 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 'Ortak ATM Sistemi'nde bankaların birbirlerinden ayrı farklı işlem ücreti koymaları tüketici örgütlerinin yanı sıra, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. Yeni Şafak'ın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sektörün ortak ATM uygulamasıyla, nakit çekim ve bakiye sorgulama işlemlerinden ücret almasını tüketici hakları yönünden inceleyeceklerini söyledi. Ergün, ortak ATM uygulamasının avantajlarının bulunduğuna dikkat çekerken, uygulama ile tüketicilerin mağdur edilmemesinin de önemli olduğunu belirtti. Ergün, bu çerçevede, uygulanan komisyon tutarları ile aynı işlemden farklı adlar altında alınabilecek bir işlem ücretinin tüketici hakları yönünden doğru olup olmadığını inceleteceğini söyledi.

Tuzağa düşmeyin

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, tüketicilerin ortak ATM makinelerini kullanırken dikkat etmeleri gerektiğini belirterek ?Acaba sizin için bir kolaylık mıdır yoksa bankalar için yeni bir gelir ve kazanç kapısı mıdır? Bunu araştırmadan elinizdeki kartla size ait olmayan bankanın ATM'sini kullanmayın. Ortak ATM ile tüketicilerden değişik ad ve isimler altında komisyon ve ücret alınıyor? dedi.

Bu uygulama emekliyi vurur

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise ?Bankalar, ATM giderlerini düşürürken, tüketiciden para almaya devam etmektedir. Emekli maaşı alan bir kişi, banka kuyruğunda sıkıntı çekmemek için farklı bir banka ATM'sinden para çektiğinde masraf kesileceğinden haberi yok? dedi.

Garanti 4,0 0,50

Yapı Kredi 3,5 0,50

HSBC % 1+2 lira 0,50

Fortis 4,0 0,50

Akbank 4,0 1,0

Finansbank 3,0 0,50

TEB 4,0 1,0

Şekerbank - -

Vakıfbank 4,5 1,0

Halkbank % 2.5 lira 0,25

Ziraat Bankası %1,75 lira 0,20

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber