SSK hastanelerinin devrine veto geliyor

Haber Giriş : 19 Ocak 2005 06:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başta Türk-İş olmak üzere sendikalar ve CHP'nin karşı çıktığı SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrini öngören yasanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edileceği öğrenildi. Sezer'in yasayı Anayasa'ya aykırı bulduğu belirtildi.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in, SSK hastaneleri'nin devrine ilişkin yasayı, bir daha görüşülmek üzere Meclis'e geri göndereceği öğrenildi. Yasayı hukuk danışmanlarına ayrıntılarıyla inceleten, bu arada yasaya karşı çıkan sivil toplum örgütü temsilcilerini kabul ederek görüşlerini alan Sezer'in bu konudaki kararını bugün veya 15 günlük yasal inceleme süresinin dolacağı bayramdan sonraki ilk Pazartesi günü açıklaması bekleniyor.

İNCELEMEYİ TAMAMLADI:

Cumhurbaşkanı Sezer'in, başta hastanelerin "gerçek sahibi" konumundaki işçi ve işveren konfederasyonları ile TTB, SES ve birçok sivil toplum örgütü ile anamuhalefet partisi CHP'nin karşı olduğu, SSK Hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin yasa üzerindeki incelemesini tamamladığı kaydedildi.

ANAYASA'YA AYKIRI:

Sezer'in yasanın, Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği kararlarla, dolayısıyla Anayasa ile çeliştiğini, "Bir kez daha görüşülmesi için Meclis'e geri gönderme" kararının gerekçesinde ayrıntılı olarak açıklaması bekleniyor. Yasa, 6 Ocak'ı 7 Ocak'a bağlayan gece yarısından sonra Meclis Genel Kurulu'nda, CHP'nin sert muhalefetine karşın AKP çoğunluğunun oylarıyla kabul edilmiş ve onay için Cumhurbaşkanlığına gönderilmişti.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA DEVİR:

Yasa, başta SSK hastaneleri olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimlerinin, Sağlık Bakanlığı'na devrini öngörüyordu. Yasaya, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK ile işçi kesimini temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konferasyonu Türk-İş ile birlikte Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve bağlı tabip odaları ile Sağlık Emekçileri Sendikası SES, diğer pek çok sivil toplum örgütü de karşı çıkıyordu. Türk-İş, Hak-İş ve Hak-İş'in de aralarında bulunduğu Emek Platformu bu yasaya karşı çeşitli eylemler yapmış, uygulamaya sokulması halinde "genel greve" gitme kararı da almıştı. Sezer, yasanın önüne gelmesinden itibaren, bir yandan hukuk danışmanlarına inceletirken, bu arada 17 sivil toplum örgütünü kapsayan Emek Platformu'nu kabul ederek, yasayla ilgili görüşlerini almıştı.

Hükümet 99 yıllığına kiralamayı deneyecek

ANAYASA'ya aykırılık gerekçesiyle Sezer'den dönecek yasa konusunda Hükümet'in ısrarlı olmayacağı belirtiliyor. Hükümet ve AKP çevrelerine oluşan havaya göre, Hükümet'in yasada ısrar ederek Sezer ve sivil toplum örgütleriyle çatışmak yerine, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na 99 yıllığına veya en az 49 yıllığına kiralanması yolunu seçecek. Bunun için, SSK Yönetim Kurulu'nun karar alması yetiyor. İşletme hakkının kiralanmasına CHP'nin de destek verebileceği belirtiliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber