MEB, beden eğitimi dalında, kendi şura kararlarına uymuyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ekim 2009 00:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasamızın 59. maddesi; ?Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.? ve 17.Milli Eğitim Şurasının 76.maddesi ?? özellikle ortaöğretimde spor etkinliklerine yönlendirilmeleri ve beden eğitimi derslerinin saat sayısı artırılarak bütün sınıflarda zorunlu ders hâline getirilmelidir.? hükümlerine rağmen; Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 11/09/2009 tarih ve 151 sayılı ?Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birisi seçilir, aynı ders 4 yıl süresince okutulur.? kararıyla; Beden Eğitimi dersi seçmeli ders olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız.

Beden Eğitimi ve Spor kavramına verilen değer ve önem öncelikle;

Anayasamızın 58. ve 59 maddelerinde;

?IX. Gençlik ve spor
A. Gençliğin korunması
MADDE 58. ? Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır.

Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.

B. Sporun geliştirilmesi
MADDE 59. ? Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.

Devlet başarılı sporcuyu korur.? yer almıştır.

Ayrıca; Milli Eğitim Temel Kanununun ?Türk Milli Eğitiminin Amaçları? başlıklı 2.Maddesi 2.Fıkrasında; ?Madde 2 ? Türk Milli Eğitiminin genel amacı, Türk Milletinin bütün fertlerini,

2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;? şeklinde,

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ?İlkeler? başlıklı 5 maddesinin (ğ) bendinde;

?Öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yoluyla zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel yeteneklerinin fark edilmesi, becerilerinin geliştirilmesi ve yönlendirilmesi; sosyal, kültürel, eğitsel ve akademik gelişmelerinin sağlanması için okul ve aile ile iş birliği yapılır.? şeklinde,

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ?Sosyal etkinlikler? başlıklı 19 maddesinin 1.fıkrasında;

?Öğrencilerde; ders programlarıyla birlikte özgüven ve sorumluluk duygusunu geliştirecek, yeni ilgi alanları oluşturacak, bireysel yetenek ve beceriler kazandıracak, katılımcı ve demokratik eğitim ortamını destekleyici, okul veya kurum içi ya da kurumlar arası bilimsel, kültürel, sosyal ve sportif etkinlikler düzenlenir ve öğrencilerin bu etkinliklere katılmaları için gerekli tedbirler alınır.? Şeklinde,

17.Milli Eğitim Şurasında ise şura kararlarının ?Küreselleşme Ve Avrupa Birliği Sürecinde Türk Eğitim Sistemi? bölümünün ?Eğitimde Nitelik başlıklı? (c) bendi 76.maddesinde;

?Öğrencilerin ?Barış kültürü? kavramını içselleştirebilmeleri için özellikle ortaöğretimde spor etkinliklerine yönlendirilmeleri ve beden eğitimi derslerinin saat sayısı artırılarak bütün sınıflarda zorunlu ders hâline getirilmelidir.? şeklinde yer alarak Beden Eğitimi derslerinin saat sayısının artırılarak bütün sınıflarda zorunlu ders hâline getirilmesi benimsenmiştir.

Hal böyle iken; Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının ortaöğretim ders çizelgelerini 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak olan yeni üniversiteye giriş sistemine adapte etmek için 11/09/2009 tarih ve 151 sayılı ?Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birisi seçilir, aynı ders 4 yıl süresince okutulur.? kararıyla Beden Eğitimi seçmeli ders olmuştur.

Bu değişikliğin pedagojik bir gerekçesinin olmadığı ortadadır. Talim ve Terbiye Kurulu diğer derslere yer açmak için bu değişikliğe gitmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığının bu kararında Resim/Müzik/Beden Eğitimi dersleri tek ders olarak ele alınmış ve dokuzuncu sınıftan itibaren bu dersin ?zorunlu seçmeli? ders olduğu belirtilmiştir. Yani üç ders bir arada Resim/Müzik/Beden Eğitimi dersi olarak değerlendirilerek zorunlu olmuş ama içinden bir dersin seçmeli olacağı belirtilmiştir.

Eski uygulamada yalnız Beden Eğitimi dersi Lise 1. sınıfta zorunlu olarak haftada 2 saat okutulmaktaydı. Resim ve Müzik dersleri ise seçmeli ders statüsündeydi.

Lise 2., 3. ve 4. sınıflarda ise Beden Eğitimi dersi 2 saat ve seçmeli iken bu yeni düzenlemede 1 saate düşürülmüştür.

Doğru olanın bu üç dersin de ayrı ayrı değerlendirilmesi zorunlu olması ve ders saati sürelerin artırılmasıdır. Öncelikle Beden Eğitimi dersi diğer derslerden ayrılmalı, Ortaöğretimin bütün sınıflarında haftada en az iki saat zorunlu olarak verilmelidir. Çünkü bir ders saati içinde öğrencilerin gerekli hazırlığı yapmaları ve dersle ilgili uygulamaları gerçekleştirmeleri mümkün değildir.

İlk ve Ortaöğretimde Beden Eğitimi dersleri, geleceğimizi oluşturacak çocuklarımız için çok önemlidir. Beden Eğitimi dersinin seçmeli olması durumunda Okul müdürlükleri yöneticilerin maaş karşılığı girmeleri gereken 6 saat dersi de düşünerek herhangi bir sınıf için ister beden eğitimi, ister müzik ve isterse resim dersini seçerek programa koyabilecektir. Bu durumda spor salonu olan veya olmayan birçok okulda beden eğitimi dersi yapılmayacaktır. Bu ve benzer durumlar neticesinde binlerce beden eğitimi öğretmeni norm kadro dışı kalacak ve binlerce öğrencinin beden eğitimi ve spor faaliyetleri yapabilmesi engellenecek, Beden eğitimi dersini seçmeyen okullar okul hiçbir spor faaliyetine katılamayacak, okul içi hiçbir spor faaliyeti yapılamayacaktır.

Diğer yandan da sporcu yetiştirmeden ve sporcu kaynaklarını kurutarak olimpiyatlarda nasıl başarılı olup nasıl olimpiyatlara aday olacağız.

Ayrıca; 2008 yılı Aralık ayında Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, çocukların obez hale gelmeye başladığını söyleyerek, Sağlık Bakanlığı ile birlikte obeziteye karşı savaş açacaklarını bildirmiş ve ?Adeta olması gerekenin üç katı kiloya sahipler. Dengesiz beslenme, abur cubur yemek, ayaküstü atıştırma gibi nedenlerle çocuklarımız böyle kilo aldılar? diyerek obezlik tehlikesini işaret etmesine ve obeziteyi nasıl önleyebilirim diye projeler üretmekte olmasına rağmen beden eğitimi dersinin seçmeli ders olmasıyla spor ve beden eğitiminden uzak bir gençlik yetiştirilerek obez bir gençlik meydana getirilme tehlikesi bulunmaktadır.

Bakanlığımızın gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmak için yapmak olduğu çalışmalara beden eğitimi dersinin seçmeli ders olması katkı sağlamayacaktır. Bu durumda Öğrenci hangi derste deşarj olacak ve hangi derste sosyalleşecektir.

Sağlıklı, zinde, güçlü, verimli, yaratıcı bir toplum olmak uygar bir toplumun gerekleridir. Toplumların gelişmesi de fertlerin her yönüyle kendini geliştirmesi ve refah seviyesine ulaşmalarıyla mümkün olabilir. Fertlerin refahı ise, bedenen ve ruhen sağlıklı olmalarına bağlıdır. Fertlerin, özellikle de gençlerin beden ve ruh yapısının eğitilip geliştirilmesinde en uygun ve en önemli araç beden eğitimi ve spordur. Modern eğitim anlayışı eğitim ve öğretim faaliyetlerinde gençlerin zihni gelişmesinin yanında bedeni ve ruhi gelişmelerinin de sağlanması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Beden eğitimi genel eğitimin bir parçası olup, amaçları ile genel eğitimin tamamlayıcısı durumundadır

Genel eğitimin tamamlayıcısı ve ayrılmaz bir parçası olan beden eğitimi, aynı zamanda kişiliğin eğitimidir. Başka bir deyişle öğrencilerin gelişim özellikleri göz önünde tutularak onların, fert ve toplum önünde sağlıklı, mutlu, iyi ahlaklı ve dengeli bir kişilik sahibi olmalarını sağlar. Beden Eğitimi derslerinde kazandırılması amaçlanan bilgi, beceri, tavır ve alışkanlıkların tamamının değerlendirilmesi gerekir. Öğrencilerin gelişiminde bu kadar önemli rol oynayan ve tüm gelişmiş ülkelerde hak ettiği yere ulaşan beden eğitimi dersi zorunlu ders olmalı ve ders saati sayısı artırılmalıdır.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Beden Eğitimi ders sayısının azaltılmasına karşı bir tepkide BESYO-DER'den geldi.

BESYO-DER'den Yapılan Açıklama

Derneğimiz, ülkemizde spora verilen önemin arttırılması; Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunlarının sorunlarının dile getirilmesi ve bu sorunların çözümünün sağlanması; sporun kitlelere yaygınlaştırılması ve toplumda spor bilincinin geliştirilmesinin sağlanması; toplumda çağdaş spor bilincinin yerleşmesinin ve yaygınlaştırılmasının sağlanması; insanların fiziki, sosyal, psikolojik kültürel ve zihni gelişmelerine katkıda bulunarak toplumun sağlıklı nesiller kazanmasını sağlamak amacı ile kurulmuştur.

40 dakikalık bir derste cılız bedenleri ve temiz yürekleriyle bizi bekleyen öğrencilerimize yardımcı olmamız imkânsızdır! Sadece giyinip soyunma ve yoklama için bile yetersiz olan bu sürede eğitim adına faydalı olmamızın beklenmesi mantık dışıdır! Geleceğe sağlıklı nesiller yetiştirmeyi amaç edinen herkesi; 17/10/2009 tarihinde güven parka bekliyoruz! BESYO-DER yönetimi olarak bizlerde eşofmanlarımızı giyerek düdüğümüzü de alıp Güven Parka geleceğiz!

Basına ve kamuoyuna duyurulur. (BESYO DER) "Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları Derneği"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber