Askeri kuruma sivil memur alırken boy şartı

Askeri kurumlardaki sivil memurlar, bazı hükümler dışında 657 sayılı Kanundaki hükümlere tabidir. 657'nin uygulanmayacak hükümleri kanunun 232. maddesinde belirtilmiş olup, bu hükümler arasında memurluğa atanmayı düzenleyen "genel ve özel şartlar" başlıklı 48. madde yer almamaktadır. Buna göre askeri kurumlara alınacak sivil memurlar hakkında da, 657'nin 48. maddesi hükmü uygulanmalı ve boy şartı aranmamalıdır. Memurlar.net'e iletilen bilgilere göre bu konuda açılmış çok sayıda dava bulunmakta olup, kuvvet komutanlıkları personel birimi yöneticilerinin çok vakit geçmeden bir tedbir alması ve sorunu çözmesi gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ekim 2009 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

926 sayılı Türk silahlı Kuvvetleri Personel Kanunun 1 inci maddesinde yer alan "Bu kanun, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subaylar, astsubaylar ile harb okulları, fakülteler, yüksek okullar ve astsubay okullarında öğrenim yapan asker öğrencilere uygulanır.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli diğer asker ve sivil kişiler kendi özel kanunlarına tabidirler.
" hüküm uyarınca sivil memurlar hakkında 657 sayılı Kanunda tadat edilen istisnalar dışında devlet memurları kanunları hükümleri uygulanmaktadır.

657 sayılı Kanunun memur olmanın genel ve özel şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinde "Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.
A) Genel şartlar:
1. Türk Vatandaşı olmak,
2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.
B) Özel şartlar:
1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak.
" hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan;657 sayılı devlet memurları Kanunun "Türk Silahlı Kuvvetlerinde Çalışan Memurlara Uygulanmıyacak Maddeler:" başlıklı 232 maddesinde "Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliğinin, Askeri Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanununun ve bunlar hakkında halen yürürlükte bulunan diğer mevzuatın uygulanmasını sağlama bakımından Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil memurlar, sözleşmeli ve geçici personel ile işçiler hakkında bu kanunun;
Çalışma saatleri hakkındaki 99 uncu,
Günlük çalışma saatlerinin tespiti hakkındaki 100 üncü,
Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmette çalışma saat ve usulünün tespiti hakkındaki 101 inci, fazla çalışma ücreti hakkındaki 178 inci,
Görevden uzaklaştırmaya yetkilileri sayan 138 inci,
maddeleri hükümleri uygulanmaz."
denilmekte olup, "Türk Silahlı Kuvvetlerinde Çalışan Memurlara Uygulanmaya Devam Olunacak Hükümler:" başlıklı 233 üncü maddesinde "Bu kanunun 7 nci bölümünde yer alan "Disiplin" e ait 124,136 ncı maddelerindeki hükümlerin Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil memurlar ile sözleşmeli ve yevmiyeli personel hakkında uygulanmasından, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanun ve Yönetmeliği, Askeri Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu ve konu ile ilgili diğer hükümleri saklıdır."hükmü yer almaktadır.

Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve alt düzenleyici işlemlerin daha üst düzenleyici mevzuat ile tanınmış hakları kısıtlayıcı düzenleme yapamayacakları bilinmektedir. Bu husussa aykırı olarak yapılan düzenlemelerin yargı denetimi ile iptal edildiği bilinen bir gerçektir.

Bu hususa örnek olarak;
Memur alımlarında 657 sayılı Kanunda askerlik için belirlenen niteliklerden başkaca nitelik belirlenmesi,
Memur alımlarında 657 sayılı Kanunda yaş için belirlenen niteliklerden başkaca nitelik belirlenmesi (657 sayılı Kanun madde 41),
Memur alımlarında cinsiyet ayrımcılığı yapılmasına yönelik şartların belirlenmesi , gösterilebilir.

Söz konusu hususlara ilişkin olarak yargıya intikal eden davaların geneli davacılar lehine sonuçlanmış bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet memurları kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin 7 inci fıkrası "53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak." hükmünden hareketle sivil memurlara boy sınırlamasının hizmet gereğine uygun olmadığı ve kamu yararı ile bağdaşmadığı tarafımızca değerlendirilmektedir.

İdarenin hukuka aykırı olarak gördüğümüz söz konusu işlemi için, yönetmeliğin iptali veya yalnızca idari işlemin iptali açısından yargıya götürülmesi mümkün bulunmaktadır.

BİR FORUM ÜYEMİZİN TESPİTLERİ

Sevgili memurlar.net yöneticileri,
Muhtemelen forumlardan başlıklarını takip ettiğinizi düşünüyorum fakat yinede TSK Memur alımlarında yaşanan boy karmaşasını sizlerle paylaşmak istedim.
2008 yılının yedinci ayının 16 sında söz konusu yönetmelikte yapılan değişikliklerle memur alımlarında ki boy sınırı tıpkı askeri personel alımına uygulanan (Subay, Astsubay, Uzman erbaş) boy sınırı olan taban 1,64 olarak belirlenmiş ne Anayasa hükümlerine ne de 657 sayılı kanuna uygun olan bu değişiklikten dönülmüştür. söz konusu tarihten sonra TSK'nin bir çok sivil memur alımı yapılmış ve uygulama mağduru yüzlerce kişi ortaya çıkmıştır. Bende bu mağdurlardan biri olacağım yakında. Boyum belirlenen sınırın altında ve TSK Sağlık Yönetmeliği'ndeki sınırın altında olmama rağmen başvurumu yaptım ve mülakatı kazandım. Şuan askeri hastaneye sevkim yapılacak ve muhtemelen TSK Sağlık Yönetmeliği Md.85'e (boy şartını düzenleyen madde) göre sivil memurluk yapamaz yazacak ve bu sebeple atamamın yapılmadığına dair tebligat alacağım.
Forumu (TSK' da görevli sivil memurlar) kontrol ederseniz benim durumda olup ataması olumsuz olan ve dava açan bir çok arkadaş forumda bulunmakta. Ben de daha sağlık raporunu almadan önce hazırlıklarımı dava sürecine göre ayarlamış durumdayım. Bir kısım dava Yönetmeliğin iptalini de içermekle birlikte bir çoğu sadece idarece yapılan bireysel idari işlemin iptalini içermekte.
Bütün bunların yanında TSK Memur alımlarına hala devam etmekte ve bu şart yüzünden mağdur sayısı gittikçe artmakta. Diğer her şartı sağladığı halde başvurmayan yada ben gibi mahkeme sürecini göze alıp ta başvuran..
Sizlerden ricam tıpkı diğer B tipi memuriyetlerde iptal edilen yaş ve cinsiyet şartları gibi (her ne kadar kurum TSK' da olsa) TSK deki memuriyet alımlarında da bu şartın kaldırılması için ana sayfanızda bu durumu haber yapmanızdır. Yoksa gereksiz davaların sayısı artacağı gibi insanlar şu yoğun işsizlik ortamında daha da bunalımlara girecektir. Ben daha yeni başladım bu zor yola ama inanın günlerdir. Gözümden akıttığım yaşları bir ben bilirim birde Allah. Gülmek haram oldu artık. Sizler sayesinde sesimizi duyurabiliriz lütfen bu konuyu ana sayfada haber yapın. İnsanların çok zor iş buldukları şu günlerde böyle saçma şartlardan elenmesi çok ağırıma gidiyor. Göstereceğiniz ilgi ve alakadan dolayı şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber