Bilgisayar ve test sistemi, kitap okumayı unutturuyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2009 23:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgisayar kullanımının yaygunlaşmasıyla birlikte öğrencilerin kitap okumaktan uzaklaştığı belirtiliyor. Okullardaki klasik eğitim yerine test sistemine geçilmesi de öğrencilerin edebiyat eserlerine ilgisini azaltıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Mustafa Özbalcı, okuyarak öğrenme, öğrendiğini yorumlama döneminin kapandığını ifade ediyor. Prof. Dr. Özbalcı, bu sistemle kaliteli ve bilgili bir nesil yetişmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Özellikle test tekniğinin öğrencilere sadece doğru cevabı bulma becerisi kazandırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Özbalcı, öğrencilerin öğrenmeden mezun olduklarını savunuyor.

Türk eğitim sisteminin ilk öğretimden başlayarak sınav odaklı bir hale dönüşmesiyle kitap okumanın unutulduğunu dile getiren Özbalcı, edebiyat eserlerinin öksüz kaldığı yorumunu yapan Prof. Dr. Mustafa Özbalcı, şunları söylüyor:''Bilgisayar öğrencileri kitap okumaktan uzaklaştırdı. Eğitime test tekniği gelince de kitap okumak unutuldu. Çocuklar fotokopi çektirip onu okuyor. Artık kimse kitap okumuyor. Test tekniği, çok zararlı oldu. Çocuk, test çöze çöze doğru seçeneği bulmayı öğreniyor. Bunun için okumak, öğrenmek, bilmek, düşünmek, tartışmak ihtiyacını duymuyor."

Okumadan, düşünmeden, tartışmadan bilgi ve kültür sahibi olunamayacağını ifade eden Özbalcı, liselerde klasik sınav sistemine geçilmesini istiyor. Eğitim sisteminin ezbere dayandığına dikkat çeken Özbalcı, "Çocuğa sorular sorulmalı, çocuklar soruları kendi kalemiyle yazmalı ve cevaplandırmalı. Öğretmenler bu kağıtları okumalı. Eğitim sistemimiz ezbere dayanıyor. Çocukları imtihan etmek lazım. Çocuk liseyi bitirip üniversiteyi kazanıyor ama doğru dürüst ana dilini konuşmayı öğrenmeden geliyor. Şuan üniversitelerde ana dilini doğru kullanan öğrenci sayısı çok az." diyor.

Öğretmenler özel yetiştirilmeli

Öğretmenliğin doktorluk, askerlik, polislik gibi özel meslekler arasında olduğunu söyleyen Özbalcı, öğretmenlerin mesleğe başlangıcından emekli oluncaya kadar özel eğitimden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Samsun Yazarlar Derneği (Say-Der) Başkanı Ahmet Seven ise öğrencilerin kitaplara yozlaştığını iddia ediyor. Seven, öğrencilerin kitaplara ilgisizliğini şöyle yorumluyor: "Kitap okuma oranında da ciddi düşüşler vardır. Bilgisayar ve pratik öğrenme teknikleri, düşünceyi de olumsuz etkilemekte, olaylar üzerinde muhakeme yapabilme yeteneğini de körleştirmektedir. Bu iki alet çocukları yavaş yavaş robotlaştırırken değişken halleriyle taklitçiliğe sürüklemektedir. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde geleceğimiz adına kaygılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Aileler uzmanlarla birlikte en kısa zamanda bu konulara acil çözüm getirmelidirler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber