Orijinal kutudan 'çakma kulaklık' çıkıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2009 21:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, orijinal kutusunda cep telefonlarıyla birlikte tüketiciye verilen kulaklık ve bataryalarının bile, sahteleriyle değiştirilebildiğini söyledi.

Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artık hayatımızın bir parçası olan cep telefonu pazarının, tüketiciyi kandırıp haksız kazanç elde etmek isteyenlerce suiistimal edilebilir hale geldiğini ileri sürdü.

Türkiye'de, sayıları kısa süre içinde hızla artan cep telefonu satıcılarının çoğunda, bir marka ya da modele ait orijinal kulaklık, batarya ya da şarj cihazı bulabilmenin çok zor olduğunu vurgulayan Dinç, ''Cep telefonu yedek parçaları ya da aksesuarları diyebileceğimiz, elektrikle çalışan bu ürünlerin orijinalleri yerine, çok daha ucuza merdiven altı üretimleri satılıyor'' dedi.

-SAHTEYİ UCUZA ALMAK KESEYE ZARAR...-

Oysa bu cihazların yasaya göre kesinlikle ''garanti belgeli'' olarak satılması ve satış sonu hizmetlerden kişilerin yararlandırılması gerektiğini dile getiren Dinç, şunları kaydetti:

''Şu an piyasada cep telefonu satan yerlerde 'orijinal' diye sunulan ürünlerin çoğu, ya Çin'den gelme ya da Türkiye'de merdiven altı üretilen ürünlerdir. Yani satın aldığımız cep telefonuyla birlikte verilmesi gereken ürünler değildir. Bu ürünleri satın alırken 'garanti belgesi yok mu?' diye sorduğunuzda, adeta yadırganıyorsunuz. Çünkü bu durum o kadar kanıksanmış ki, tepkiyle bile karşılanabiliyorsunuz. Ayrıca, standarda uygun olmayan bir cep telefonu bataryası çok kısa ömürlü oluyor, aynı şekilde üretilen bir kulaklık 2-3 günde bozuluyor, şarj cihazı ise bataryayı yeterince şarj etmiyor, batarya orijinal bile olsa ömrünü kısa sürede bitiriyor. Zaten orijinallerini çok zor temin edebiliyorsunuz, her yerde satılmıyor.''

Dinç, merdiven altı üretimler her ne kadar da 4'te 1 ya da 5'te bire varan daha ucuz fiyatlardan alınsa da orijinal kulaklık, batarya ve cep telefonu kullananın daha karlı çıkacağını, uzun süre bu ürünü kullanabileceğini ifade etti.

-TÜRKİYE'YE BATARYA VE KULAKLIĞIN SAHTESİ Mİ DÜŞÜYOR?-

Orijinal kutusunda cep telefonlarıyla birlikte tüketiciye verilmesi gereken kulaklık ve bataryaların da sahteleriyle değiştirilebildiğini, bunun yaygın bir uygulama olduğunu ileri süren Dinç, şöyle devam etti:

''Çin'e gittiğimizde bunu kendi gözlerimizle gördük. Türkiye'de satmak üzere Çin'e cep telefonu almaya giden bazı Türkler'in, cep telefonu kutularının içinden orijinal parçalarını çıkarıp yerine kalitesizlerini koyduğunu gördük. Tüketiciye verilmeyen orijinal kulaklık ve bataryalar, AB ülkelerine ayrıca satılıyor. Çin'den cep telefonu getirtenler, ya orada kendileri kutuları tek tek açarak orijinal bataryaları ve kulaklıkları değiştiriyor, ya da Çinli firma, talep üzerine daha malı teslim etmeden bataryalarını kendisi değiştirip ayrıca teslimat yapıyor. Bu telefonlardan çıkan orijinal kulaklık, şarj cihazı ve bataryalar ise tüketim bilincinin yüksek olduğu AB ülkeleri pazarlarına satılıyor. Böylece ülkemizdeki bazı cep telefonu ithalatçıları, ürünlerini faturalı olarak satsalar bile müşteriye ikinci sınıf mal sunmuş oluyor. Bunun yanında fiyatı yüksek olan orijinal batarya, kulaklık ve şarj cihazlarını ayrıca satarak karlarını ikiye katlamış oluyorlar.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber