CHP'den İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nda yolsuzluk iddiası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2009 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından onaylanan bazı projelerde yolsuzluk olduğu iddiasında bulundu. Ajans tarafından onaylanan 7 proje hakkında açıklama yapan Soysal, 3 yılda 750 milyon liralık bütçesi olan ajansın bu paraların gerçek dışı projelerle yerinde kullanılmayarak haksız yere harcandığını ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, İl Binası'nda 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nda gerçekleştiğini iddia ettikleri yolsuzluklarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinin önemine dikkat çekti. Bu amaçla Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kurulduğuna dikkat çeken Çetin Soysal 2008 yılında meclisten çıkan yasa ile benzinin litresinden 1 kuruş, motorinin litresinden isi 1,5 kuruş kaynağın Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na aktarıldığını söyledi. Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) saf dışı bırakıldığını savunan Soysal, "Bu güne kadar İBB Başkanı'nın projenin neresinde olduğunu bilmiyoruz. Bir bakan denetiminde yürütülüyor. Bu proje sadece ranta dayalı bir proje." ifadelerini kullandı.

Projeler için devasa bütçeler hazırlandığını öne süren Soysal, projelerin kim için, neden ve nasıl harcandığının anlaşılamadığını belirtti. Soysal, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na sunulan "Altın eller", "Ramazan Şenliği", "Boğaziçi Festivali", "Surname-i Hümayun", "Çocuk Müze Öğretmen", "Avrupa Gençlik Parlamentosu" ve "Türkiye Üniversite Tiyatro Şenliği" projelerinin bütçelerinin şişirildiğini öne sürdü. Ajansın harcamalarının kanuna göre başbakanlık, Maliye, İçişleri Bakanlığı, Mülkiye Müfettişi'nden olan komisyon tarafından denetlendiğini belirten Soysal, yetkilileri göreve davet etti. Soysal önümüzdeki dönemde başka projelerle ilgili daha önemli açıklamalarda da bulunacaklarını ifade etti.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Soysal, gazetecilerin "Tüm bu açıklamaların ardından hukuki bir süreç başlatacak mısınız?" şeklindeki sorusu üzerine, "Tabi bu konuştuklarımızı az önce yasaya dayanarak çağrıda bulundum. Bu ve bundan sonrakilerle ilgili yasal girişimlerimiz sonuna kadar devam edecektir. Bunla ilgili bir suç duyurusunda bulunacağız. Öncelikle, o yasayı çıkartan TBMM ve onunla ilgili denetim yapması gereken kurumlara çağrıda bulunduk. Bu birinci çağrımız bundan sonra bunun takibini yapacağız." şeklinde konuştu.

Soysal, İstanbul 2010 Kültür Başkenti projesinin '2 bin of' olduğunu söyledi.

2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ AJANSINDAN AÇIKLAMA

Bu arada İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı da medyada kendileriyle ilgili yer alan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Ajansın harcamalarının sürekli olarak 4 ayrı bakanlığın denetiminden geçtiği belirtilen açıklamada, bütçelerinin iddia edildiği gibi 2 milyar lira değil, 151 milyon lira olduğu, bunun da ancak 91 milyon lirasının harcandığı bildirildi. Akaryakıt payından geldiği iddia edilen kaynağın hiçbir zaman kendilerine aktarılmadığı belirtilen açıklamada, " Toplam bütçe talepleri 3 Milyar TL'ye ulaşan 2090 projeyi değerlendirdik. Bugüne kadar kabul ettiğimiz 421 adedinin toplam bütçesi yaklaşık 300 Milyon TL. İstanbul 2010 AKB Ajansı artık münferit proje başvurusu almıyor. Sadece 2010 takvimi çerçevesinde ihtiyaç olan alanlarda ve kamu kurumlarından proje kabul ediyor. Proje değerlendirme sistemimiz şeffaf, kriterlerimiz evrensel, süreçlerimiz bilimsel. Sübjektif değerlendirmeler veya kişisel tercihler söz konusu değil." ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca, iddiaların 2010 yılına sadece 2 kala ortaya atılmasının da manidar olduğu vurgulandı.

2010 AKB Ajansı bütçesi hakkında da detaylı bilgilendirme ise açıklamada şu şekilde yer aldı: "2008 yılında 78 milyon 487 bin liralık gerçekleşen bütçenin, 40 milyon 374 bin 233 lirası kullanılmıştır. Ajansımızın 31.09.2009 tarihi itibariyle, 2009 yılı için 200 milyon lira kaynağı bulunmaktadır, ancak 2009 yılı için 72 milyon 910 bin 825 liralık gerçekleşen bütçenin, 31.09.2009 tarihine kadar 52 milyon 864 bin 447 lirası kullanılmıştır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkentliği için ayrılan bütçenin çok altında bir miktar kullanılmıştır. Ve bu kullanım, başta web sitemiz ve basın duyurularımız olmak üzere farklı iletişim kanalları aracılığıyla kamuoyu ile defaten paylaşılmıştır. Söz konusu bilgiler halihazırda web sitemizde mevcuttur. Belli amaçlarla ısrarla gündemde tutulduğunu düşündüğümüz 2 milyar TL gibi hayali rakamlar, kaynağı belirsiz ve havada rakamlardır ve sentetik olarak üretildiği izlenimini vermektedir.

Bu rakamları ortaya atanların sıklıkla öne sürdüğü argüman, ajansımız ilk kurulduğu zaman bütçesinin fonlanabilmesi için akaryakıt ücretlerinden belirli bir payın ajansımıza aktarılmasını içeren TBMM tarafından çıkarılmış bir kararnamedir. Altını kuvvetle çizmek isteriz ki, söz konusu paylar ne bütçemize eklenmiş, ne de ajansımıza aktarılmıştır. İstanbul 2010 AKB Ajansı'nın yukarıda ayrıntıları verilen bütçesi; ilgili bakanlıkların bütçelerinden, İl Özel İdaresi'nden, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odaları'ndan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınan paylardan oluşmaktadır.

Bu bağlamda bir durumu daha değerli kamuoyumuz ile paylaşmakta yarar görüyoruz: İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı diğer tüm kamu kurumunda ve pek çok özel sektör kurumunda olduğu gibi belirli dönemlerde çeşitli mali denetim ve incelemelerden geçmiştir ve halihazırda geçmektedir. Ajansımız, sürekli olarak devam eden ve 4 ayrı bakanlığın müfettişleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerinin yanı sıra, içinde bulunduğumuz günlerde de bizzat Yürütme Kurulumuzun talebi üzerine dünya çapında bir bağımsız denetim firması tarafından denetlemeden geçirilmektedir. Bütün bu çabalar, Ajansımızın şeffaflığa ve mali sorumluluklarına verdiği hassas önemin kanıtıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber