İç Denetim Koordinasyon Kurulu kilitlendi

Kamu idarelerinin iç denetim sistemlerini düzenlemek, izlemek, geliştirmek, uyumlaştırmak ve koordine etmek üzere kurulan İç Denetim Koordinasyon Kurulu 114 gündür kilitlenmiş durumda. İç Denetim Koordinasyon Kurulu'nun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre 30 Haziran 2004 tarihinde atamaları gerçekleştirilen Başkan ve Üyelerin beş yıllık görev süreleri 30 Haziran 2009'da doldu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ekim 2009 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yedi üyeden oluşan İç Denetim Koordinasyon Kurulu Maliye Bakanlığına bağlı. Üyelerden biri Başbakanın, biri Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın, biri Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın, biri İçişleri Bakanının, başkanı dâhil üçü Maliye Bakanının önerisi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından atanmaktadır.

İlgili yönetmeliğe göre; üyeler, beş yıl süre ile atanmakta ve Kurul beş yıllık sürenin bitiminden iki ay önce ilgili bakanlıklardan aday bildirilmesini ister. 30 Haziran'da sonlanması gereken bu atama süreci ne yazı ki 114 gün geçmesine rağmen sonlanabilmiş değil.

2008 Türkiye Ulusal Programı'nda kamu iç denetimiyle ilgili yer alan ve aynı zamanda İç Denetim Koordinasyon Kurulu'nun üstlendiği kritik işlevler arasında: ?Kamu idarelerinde iç denetim faaliyetlerinin etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik tedbirlerin alınması; iç denetçilerin belli programlar dâhilinde eğitilmesi; iç denetim ve teftiş görevler ayrılığının net bir şekilde belirlenmesi? gibi husular yer almaktadır.

İç Denetim Koordinasyon Kurulu'nun belli başlı görevleri ise şunlar:

Yolsuzluk veya usulsüzlüklerin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması konusunda kamu idarelerine önerilerde bulunmak; iç denetime ilişkin denetim ve raporlama standartlarını belirlemek, denetim rehberlerini hazırlamak ve geliştirmek; kamu idarelerinde iç denetim birimleri ile varsa diğer denetim birimleri arasında işbirliğini sağlamak; risk içeren alanlarda iç denetçilere program dışı özel denetim yaptırılması için kamu idarelerine önerilerde bulunmak; iç denetçilerin eğitim programlarını düzenlemek, gözden geçirmek ve değişen ihtiyaçlara göre değiştirmek; iç denetçiler ile üst yöneticiler arasında görüş ayrılığı bulunması halinde anlaşmazlığın giderilmesine yardımcı olmak; dış denetim sistemi ile işbirliğini sağlamak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber