Hastalıkların çoğu tokluktan deva ise açlıktan gelir!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 27 Ekim 2009 08:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

?Hastalıksız bir hayatın reçetesi var mı?? diye sordum. Prof. Dr. Ahmet Maranki, hiç düşünmeden, ?Hastalıkların çoğu tokluktan, deva ise açlıktan gelir? dedi ve ekledi: ?Günde iki öğün yemek yeter!?

Mine Şenocaklı

Foto: Barış ACARLI

Hocam, dün bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için doğal beslenmenin önemini anlattınız. Peki başka nelere dikkat edeceğiz?

Hangi yemek, gün içinde ne zaman yenir, bileceğiz. Yemek yemenin zamanı var. Ayrıca ?7-8 defa yemek yiyin? diyenlere ben katılmıyorum. Sağlıklı yaşamak için yenmesi gereken öğün sayısı 2'dir.

Kaç yaşından itibaren?

Yetişkin insanlar için hep aynıdır bu. Tabii iki öğün arasında meyve, günde bir avuç kuruyemiş ve çaylar hariç... Ayrıca her gün bir çeşit yemek, bir hafta bir daha onu yememek bedeni korumanın en iyi yoludur. Haftada bir gün yemek yememek, sadece sıkılmış taze meyve suyu içmek de çok faydalıdır. Hastalıkların kökü tokluk, devanın aslı açlık olduğu tecrübeyle sabittir. Açlıktan ölenlerle tokluk hastalığından ölenlerin oranı kıyas kabul etmez. Yemekte edep, acıktıktan sonra yemek ve doymadan önce yemekten el çekmektir. Yemeğin ölçüsü ise midenin üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini ise havaya ayırmaktır. Ayrıca sabahleyin katı şeyler asla yenmemeli, sulu şeyler girmeli metabolizmaya. Ama tabii sizin sabahınız kaç?

Kabız olan insan sağlıklı değildir

9-10...

Hayır. Bizim sabah dediğimiz güneş doğduğunda... Siz, o saatlerde, öğleye doğru katı yiyebilirsiniz. Ama sabah kalktığınızda katı yemek yememeniz lazım.

Neden?

Elmas Maranki: Mide ve bağırsakları sıvı ile yıkayıp temizlemek, bir sonraki öğüne hazırlamak için...

Sıvıdan kastınız nedir?

Meyve suları, tabii bir su... Limonlu bir su, elma sirkeli bir su, ballı bir su... Bunlar yağların yakılmasında, toksinlerin atılmasında faydalıdır. Sabah kalkar kalkmaz içerseniz metabolizmanızda çok büyük rahatlıklar olur.

Peki bu sıvıları kahvaltı niyetine mi alıyoruz?

Hayır, ilk kalktığınızda... Maalesef bugün insanların kalkma ve uyuma saatlerinden dolayı da bağışıklık sistemleri düşüyor. Bunun altını çiziyorum...

Elmas Maranki: Organlarımızın da çalışma saatleri var. Midemizin aktif çalışma saati 7 ila 9 arasıdır. Dikkat edin, bu saatlerde midenizden sesler, bağırsaklarınızdan hareketler gelmeye başlar. O saatte kahvaltı ettiğiniz zaman hakikaten mide-bağırsak fabrikası çok iyi çalışır ve defekasyonu da çok rahat yaparsınız. Bugün hastalıkların büyük çoğunluğunda altta mide ve bağırsak problemi var. Kabızlık problemi var. Kabız olan insan, sağlıklı insan değildir. Kabız olan insanda önce safra kesesi, karaciğer rahatsızlıkları, kan yağlarında yükselmeler, yüksek tansiyon olur ve arkadan da daha farklı rahatsızlıklar gelir. Migren gibi, reflü gibi..

Ölüm bağırsaklardan başlar denir...

Doğru. Hastalıkların başlangıcı bağırsaklardandır. Bağırsaklar çalışmadığı zaman toksinlerin yüzde 98'ini atamazsınız. Terle, idrarla, birtakım yollarla da atıyorsunuz ama asıl bağırsaklarla atmanız lazım. Bağırsaklarımızda ortalama olarak 5 kilo dışarıya atılmamış dışkı bulunur. Bu da kan dolaşımımızın ve tüm vücut sistemimizin zehirlenmesine neden olup, bizi hasta eder. Bu durum hiç temizlenmeyen bir soba borusunun kurumuna benzer, protein ve karbonhidrat içeren besinlerden geriye kalan atık maddeler zamanla katı hale gelerek vücutta tıkanmalara neden olur. Kabızlığın da sebebi, yediğimiz gıdalar ve yeme saatleridir.

O tıkanıklığı açmak için öncelikle yeme içme saatlerimize dikkat edeceğiz, başka?

Sebze ve meyve ağırlıklı ve bunların da doğal olanıyla beslenirsek bir sorun olmaz.

Gece 23.00-01.00 arası hiç yemek yemeyin

Mide ve bağırsakların en iyi çalışma saati sabah 7 ila 9 arasıdır dediniz. Peki ya diğer saatler hangileri?

Ahmet Maranki: Bir de akşam ezanı okunduğu zaman yemeğinizi yiyeceksiniz. Allah orucu emrederken, iftarı akşam ezanında vermiştir, yatsıda değil. Biz buna uyacağız, diyetisyenin dediğine değil. Biz, bizim programımızı yapana uyuyoruz. Bizim programımızı Allah yapmıştır. Allah da iftarla akşam ezanında yemek yememizi, sonra yemememizi söyler. Zaten 23.00-01.00 arası safra kesesi saatidir. Bu saatte yemek yiyenin safrasının temizlenmesi mümkün değil. 01.00-03.00 arası da karaciğerin temizlenme saati. Bu saatlerde de kesinlikle uyumanız lazım. Siz o saatte yemek yiyip, televizyon seyrediyorsanız sağlıklı olamazsınız.

?Çok yiyen çabuk ölür? diyorsunuz... ?Günde iki öğün ve tek çeşit yiyin? diyorsunuz...

Evet, günde bir çeşit gıda. Sadece karbonhidrat mesela.

Ne yiyeceğiz o gün? Sadece makarna mı?

Yüzde 90 makarna ya da pilav, yüzde 10 sebze yenebilir. Ya da yanında yoğurt mesela. Ama yüzde 50-50 yiyemezsiniz. Karbonhidratla proteini karıştıramazsınız.

Neden?

Eti yediniz diyelim, et çok sert ve asitik bir besindir. Onu parçalamak için midenin salgıladığı asidin derecesi 10'dur. 10 asit gönderiyor mide, eti parçalamaya başladı. Siz arkadan makarna ya da patates yediniz, hep yeriz ya, etli patates, etli makarna, makarna ile patatesin asit dereceleri ise 2'dir. Bu durumda çok fazla asit hücum eder mideye ve vücutta asit ortam meydana gelir. Bu ortam da hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.

Et yemeyelim mi?

Az yiyin. Haftada bir gün keçi ya da kuzu eti yenebilir. Etle sebze ya da salata yiyebilirsiniz. Yenmeyecekleri tam yüzde 50 yapamazsınız. Yavuz Sultan Selim'in kabrine gidin, ?Yavuz ömrü hayatında her gün bir çeşit yemek yemiştir? der.

Bilmiyordum bunu...

Neden böyle yapıyor? Cihan padişahı, her şeyi yiyebilir ama sağlık için böyle yapıyor. Ve sağlıklı beslendiğinden güzel enerji yaydığı için de belki Allah'ın halifesi oluyor.

Kabak çekirdeği mucizesi

'Şifalı Bitkiler' kitabınızda kabak çekirdeğinin mucizevi bir kuruyemiş olduğunu söylüyorsunuz...

Evet. Kabak çekirdeği çoğumuzun bilmediği bir sağlık kaynağı... Bir kere ciddi bir bağırsak kurdu düşürücüsü. Tuzsuz tüketildiğinde çok hızlı ve etkili bir şekilde tenyaların dökülmesine neden oluyor. Bunun için çocukların 40 gram, büyüklerin 100 gram tuzsuz kabak çekirdeği yemesi yeterli.

Aç karnına mı? Kaç gün?

Sabahları ya da akşam yatmadan aç karnına yenecek. Parazitler temizleninceye kadar...

Peki başka neye iyi geliyor?

Kabak çekirdeğinin asıl mucizesi iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile ilgili. Şu an kabak çekirdeğinin BPH'ı azalttığı, hatta önlediği tıbben kanıtlanmış ve kabul görmüş durumda. Yine BPH ile bağlantılı ortaya çıkabilecek idrar yolları bozukluklarına da faydalı. Bu fayda kabak çekirdeğinin içindeki phystosterin denen bir madde sayesinde oluyor. Ayrıca kabak çekirdeği, kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor.

Gençleştirip güzelleştiriyor!

İçerdiği E vitamini ile hücre zarının okside olarak bozulmasını önlüyor. Bunun önemi şu; sağlıklı hücreler kanserde önemli rol oynuyor. Yine E vitamini geç yaşlanmamızı ve yaşlılığımızı genç gibi geçirmemizi sağlıyor. Lifli gıda olduğu için kabızlık sorununu ortadan kaldırıyor. Su tutup şişerek tokluk hissi veriyor. Bu sayede hem bağırsaklar normal çalışıp sıkıntı yaratmıyor hem de diyet yapmış oluyorsunuz. Ama en önemlisi antioksidan özelliği; kabızlık önlenince, kanser yapan maddeler bağırsaklarda daha az kalıyor bu da kanser riskini azaltıyor.

Bitmedi, bir bardak kabak çekirdeği günlük çinko, demir ve E vitamini ihtiyacımızın tamamını, yarım bardak kabak çekirdeği ise günlük magnezyum ihtiyacımızın tamamını karşılıyor. Kabak çekirdeğinin içindeki Omega 3 ve Omega 6 içeriği beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Zihinsel gelişimi olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca fosfor içeriyor. Fosfor ise kemik oluşumuna yardımcı oluyor, böbrek fonksiyonlarını düzenliyor. Özellikle erkeklerde belirli bir yaştan sonra ortaya çıkan kemik erimesini önlüyor yahut azaltıyor. Doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kandaki trigliseridi düşürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber