Meram Elektrik, 440 milyon dolara Alarko-Cengiz'in

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2009 11:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinden Konya ve bölgesine hizmet veren Meram Elektrik, 440 milyon dolar bedelle Alarko ve Cengiz Holding ortaklığına devredildi. Devir bedeli, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na peşin olarak ödendi. Meram Elektrik Dağıtım AŞ ihalesini kazanan ve parayı yatıran Alarko ve Cengiz Holding ortaklığının kurduğu Alcen Enerji Dağıtım şirketi, dağıtım işini resmen devraldı.

Ankara Rixos Oteli'nde dün imzalanan devir sözleşmesi imza törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Meram Elektrik dağıtım şirketi Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir illerini içine alan bölgede 1,5 milyon aboneye hizmet veriyor. Meram Dağıtım'dan hizmet alan Konya dahil 6 şehrin 2008 yılı net elektrik tüketimi 6 milyar kilovatsaat, kayıp kaçak oranı yüzde 8,4. Şirketin elektrik dağıtım sektöründeki payı yüzde 4,5 civarında.

MALİYE BAKANI: ÖZELLEŞTİRMEYE DEVAM

Meram Elektrik Dağıtım AŞ'nin Alarko-Cengiz İnşaat AŞ'ye devri törenine katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirmeye ilişkin bilgi verdi. Kriz ortamına rağmen Sakarya, Başkent ve Meram Elektrik dağıtımlarından 2 milyar 240 milyon dolara yakın özelleştirme uygulaması gerçekleştiğini söyleyen Şimşek, "Bunun 1,4 milyar doları tahsil edildi. Toplamda 2,5 milyar dolar civarında özelleştirme geliri beklenmekte." dedi. Bir süredir ara verilen özelleştirmelere devam etmekte son derece kararlı olduklarını söyleyen Şimşek, "Özelleştirme kapsamında 18 kuruluş bulunuyor. Bunlara ilişkin çalışmalarımız hızlı şekilde devam etmekte. 40 milyar dolar civarında özelleştirme söz konusu." dedi. Türk şeker portföyünde bulunan şeker fabrikaları ile Tekel'e ait tesislerin de özelleştirme süreçlerinin devam ettiğini dile getiren Şimşek, Karayolları Kanunu'nda değişiklik yapıldıktan sonra otoyolların özelleştirmesine de hız vereceklerine vurgu yaptı.

ENERJİ BAKANI: PARS PROJESİ FIRSATTI

İmza töreni öncesinde soruları cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz görüşmeleri için Azeri heyetle 2 hafta içinde bir araya gelineceğini bildirdi. Görüşmelerin Azerbaycan petrol şirketi (SOCAR) ve BOTAŞ tarafından beraberce yürütüldüğünü belirten Yıldız, görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması halinde ne olacağıyla ilgili soruya şu karşılığı verdi: "Bizim gönlümüz, bu anlaşmanın yapılmasından yanadır. Ama ille de yapılmayacaksa 'çaresiz kaldık' diye bir konu söz konusu olamaz.'' Her ülkenin doğalgaz tedarikiyle alakalı güzergah çeşitlendirmesine gittiğine, kaynak ülkelerin de bu anlamda güzergah çeşitlendirmesiyle ilgili alternatifleri bulunduğuna işaret eden Yıldız, dost ve Azeri kardeşleriyle bu anlamda anlaşma yapabilecekleri kanaatinde olduğunu ve her zaman için yapıcı tutumlarını sürdürdüklerini söyledi. İran'daki Güney Pars bölgesindeki doğalgaz anlaşmalarına ilişkin soruyu ise Yıldız, "Türkiye'nin coğrafyası, stratejik konumu dikkate alındığında kendi çıkarına olan projeleri fırsata çevirecektir." diye cevapladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber