Erdoğan, Şahin'i azarladı mı?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Kasım 2009 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MANSUR ÇELİK

Başbakan Erdoğan'ın, önceki gün TBMM'de CHP'lilerin açtığı pankartlar nedeniyle sinirlenerek, TBMM Başkanı Şahin'e, ?Attırsana pankartları? diye çıkıştığı iddiası ortalığı karıştırdı

Demokratik açılımla ilgili TBMM ön görüşmeleri sırasında CHP'lilerin açtığı pankartlar nedeniyle sinirlenerek, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e, ?Attırsana pankartları. Meclis böyle mi yönetilir?? diye çıkıştığı öne sürülen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural'la da diyaloğa girdiği, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı savunduğu ortaya çıktı. TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün de ?Evet, aynen böyle oldu? diyerek Erdoğan-Şahin diyaloğunu doğruladı. Genel Kurul'da önceki gece İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Ak Parti dışındaki partilerin bölge partisi olduklarını öne sürmesi gerginlik yaratınca, CHP'li milletvekillerinin de pankartları ortaya çıkmış, Genel Kurul salonu iyice karışmıştı. Bunun üzerine, birleşimi yöneten Şahin görüşmelere ara vererek grup başkan Vekillerini Başkanlık Divanı'nın arkasındaki odaya çağırdı. Milliyet'in aldığı bilgilere göre odaya geçildiğinde Atalay, Vural'a, ?Üç aydır bana televizyonlarda hakaret ediyorsunuz siz bizim arkadaşımızsınız? diye sitem etti. Vural da ?Siz Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin üyesisiniz, AKP hükümetinin değil. Bu hükümetin bir bakanısınız, tabii ki sizi suçlayacağım. Üslubunuza dikkat edin? dedi.

Erdoğan sinirle geldi

İddiaya göre, bu sırada Erdoğan da sinirli şekilde odaya girdi. Erdoğan ile Şahin arasında şu diyaloğun geçtiği öne sürüldü:

?Erdoğan: Siz grup başkan vekillerini çağırdığınız ama ben de Grup Başkanı olarak toplantıya katılabilir miyim?

Şahin: Tabii ki buyurun.

Erdoğan: Bu nasıl iş kardeşim? Bu pankartı açmalarına nasıl izin verirsin? Attırsana o pankartları. Şahin: Çıkarttıracağım efendim.

Erdoğan: Meclis böyle mi yönetilir, burası miting alanı mı? Şahin: Gereğini yapacağım, onun için ara verdim.?

Vural'a da kızdı

Erdoğan, Vural'a da, ?Siz altı aydır bize hakaret ediyorsunuz, bakan hükümeti savunamaz mı?? diye tepki gösterdi. Vural da ?Böyle algılıyorsanız, benim konuşmam daha ağır olacak, onlara da cevap verirsiniz? dedi. Erdoğan, sözlerinin tamamlanmasının ardından toplantıdan ayrıldı.

Tüzün, Şahin'e, ?Sizin başkanlık yapmamanız gerekiyordu, kendinizi çok hırpalattınız. Keşke genel görüşme gününde yapsaydınız? diye seslendi. Tüzün, Milliyet'in, Erdoğan ile Şahin arasında geçen diyalogla ilgili sorusuna da ?Evet aynen böyle oldu? yanıtını verdi.

Toplantı odasına daha sonra gelen CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu da Atalay'a, ?Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası'na göre bu yaptığınız doğru değil. Bunları söylemeniz daha da vahim? diye tepki gösterdi.


Şahin: Hiç kimse beni azarlayamaz

TBMM Başkanlığı, CHP'lilerin pankartlı protestosu üzerine Başbakan Erdoğan'ın, TBMM Başkanı Şahin'i azarladığı, talimat verdiği yönündeki haberler üzerine, ?Meclis başkanlarını kimse azarlayamaz, kimse talimat veremez? açıklaması yaptı

TBMM Başkanlığı'nın açıklamasında, ?yaşananları görüşerek, gereken tedbirlerin bir an önce alınması amacıyla? TBMM Başkanlık Divanı'nın 16 Kasım 2009 Pazartesi günü toplantıya çağrıldığı da bildirildi.

?Rica etti'

Ancak Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in ?Sayın Başbakan bu görüntülerin doğru olmadığını, bu pankartların, TBMM Genel Kurulu'nda olmaması gerektiğini ifade etmiş, Sayın Başkan'dan müdahale edilmesini rica etmiştir? sözleriyle TBMM açıklamasının örtüşmemesi dikkati çekti.


?Erdoğan Meclis'in hükümdarı değil'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, muhalefetin Genel Kurul'daki pankartlı protestolarını eleştiren Başbakan Erdoğan'a ?Başbakan, TBMM'nin amiri, kumandanı değildir. Meclis Başkanı'na talimat vererek TBMM'yi yönetmesi söz konusu değildir. Türkiye'nin hükümdarı değildir? yanıtını verdi

Baykal, ?Başbakan'a önce Anayasa dersi vermek lazımdır? dedi. CHP Grup Başkan Vekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır da, dün düzenledikleri basın toplantısında Erdoğan'ı özür dilemeye, Şahin'i de istifaya davet ettiler.


Erdoğan: Rahatlıkla görüşürüm

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüşmesini ?Başbakan Meclis'in amiri değildir? diye eleştiren CHP lideri Deniz Baykal'a, ?Ben Meclis'in amiri değilim, ben grubumun amiriyim. Grup başkanıyım. Grup Başkanı olarak da TBMM Başkanı ile rahatlıkla görüşürüm. Bu benim en doğal hakkımdır? yanıtını verdi

Daha önce izleyici locasından pankart açanların 3 yıla mahkum olduğunu belirten Erdoğan, ?Bu herhalde bir örnek teşkil eder. dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber