39 milyon kişi, domuz gribi aşısı olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2009 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Ercan Bal, domuz gribi olarak bilinen Pandemik A H1N1'in Türkiye'de 3 bin 200 vakada görüldüğünü ve bu nedenle 40 ölüm tespit edildiğini bildirdi.

Antalya'nın Belek beldesinde düzenlenen 1. Uluslararası Hasta Hakları Kongresi'nde, halk arasında domuz gribi olarak bilinen "Pandemik A H1N1 virüsü" özel oturumla ele alındı.

Oturumda konuşan Bal, influenza pandemisinin 30-40 yılda beklenen bir durum olduğunu söyledi.

Dünyada 2001 yılında "Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği Sendromu (SARS)" ile başlayan süreçte daha sonra Türkiye dahil birçok ülkede kuş gribi salgınları başladığını belirten Bal, Sağlık Bakanlığının 2004'den itibaren Ulusal Pandemi Planı'nı hazırladığını vurguladı. Bal, "Ama o gün beklenen şey, kuş gribi dediğimiz virüsün insandan insana bulaşabileceğiydi. Bugün ise tamamen farklı olarak H1N1 virüsünün başlattığı bir salgın söz konusu" diye konuştu.

Dünyadaki 18 ülkenin tüm nüfusları için yetecek miktarda domuz gribi aşısı alımı konusunda anlaşma yaptığını bildiren Bal, 90 ülkedeki toplam 3 milyar nüfusun ise Dünya Sağlık Örgütü'nce sağlanacak aşı dışında kaynağı olmadığına dikkati çekti.

"Türkiye'de 3 bin 200 vaka ve 40 ölüm tespit edildi" diyen Bal, vakaların en çok İstanbul, Muğla, Antalya, Ankara, Bursa ve Diyarbakır'da görüldüğünü, son dönemdeki vakaların çoğunun okullarla ilişkili olduğunu kaydetti.

Mevsimsel grip sezonunun her yıl kasım ayında başlayıp mart ayında sona erdiğini, atak hızının yüzde 5 olduğunu söyleyen Ercan Bal, virüsün genellikle 65 yaş üzerinde etkili olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanlığının H1N1 pandemisine karşı en kötü senaryoya göre hazırlıklarını yaptığını bildiren Bal, bu senaryoda her 100 kişiden 30'unun hasta olmasının beklendiğini söyledi.

Bunlar arasında semptomatik hasta oranının yüzde 70 olmasının öngörüldüğünü ifade eden Bal, semptomatik hastaların polikliniğe başvuru hızının yü zde 60, bunların hastaneye yatış hızının yüzde 1, hastaneye yatanlar arasında yoğun bakım gerektiren hasta hızının da yüzde 16 olarak hesaplandığını kaydetti.

Aşının hazır bir ürün olmadığına işaret eden Bal, mevsimsel gribe karşı aşı üretme kapasitesinin yıllık 800 milyon doz olduğunu, H1N1 pandemisinde ise 4 milyar doza ihtiyaç olmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Bal, Türkiye'de 2010 yılı sonuna kadar 39 milyon kişiye aşı yapılmasının planlandığını belirtti.

Hastalığın abartılmaması ve hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Bal, kamuoyunda panik havası estirildiğini kaydederek, "Maalesef bilim adamlarının bu duruma ciddi anlamda kaynak oluşturduğunu görüyoruz" dedi.

Virüsün biyolojik silah olarak kullanılıp kullanılmadığıyla ilgili soru üzerine de Bal, "Böyle bir şey temelde mümkün ama hiçbir biyolojik silah kendi ülkesini de vuracak şekilde dizayn edilmiyor" diye konuştu.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Seval Akgün de Dünya Sağlık Örgütünün H1N1 pandemisinin mevsimsel grip ve diğer pandemilerle karşılaştırılmasını doğru bulmadığını söyledi.

H1N1 pandemisinin şubat ayından bu yana kesintisiz devam ettiğine dikkati çeken Akgün, mevsimsel gribin 65 yaş üzerindekileri, H1N1'in ise 50 yaşın altındakileri etkilediğini kaydetti.

Prof. Dr. Akgün, her yeni aşının yan etkileri olabileceğini ancak H1N1 virüsüne karşı geliştirilen aşının koruyuculuğunun yüzde 100 kanıtlandığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber