İlaçların önemli bir bölümü kabızlığa yol açıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2009 22:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülbin Ünsal, ilaçların önemli bir kısmının kabızlığa neden olduğunu söyledi. Bilinç düzeyinin yükselmesiyle birlikte insanların hekimlere daha çok gitmeye başladıklarını belirten Ünsal, bunun sonucunda verilen ilaçların birtakım olumsuzluğu beraberinde getirdiğini ifade etti.

"Ağrı kesiciler, anti spazmatik, spazm çözüler, anti asit kesiciler" gibi ilaçların asidi azalttığına dikkat çeken Ünsal, bu durumun bağırsakların çalışma düzenini bozduğunu kaydetti. İlaçlara bağlı kabızlığın yaşanmaması için kişilerin ilaç kullanımını bir düzene koyması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ünsal, bunun için mümkün olduğu kadar yan etkisi az olan ilaçların minimum tozda kullanılmasının önemine işaret etti.

Kabızlığın toplumun her kesiminde ve her yaşta görülebileceğini dile getiren Ünsal, "İnsanlarda bazen kısa süreli bazen de uzun süreli gördüğümüz bir hastalık. Kabızlığın oluşmasında organik, sistemik ve fonksiyonel gibi faktörlerin etkisi bulunuyor. Kabızlık daha çok genç bayanlarda, erkeklerde, 4 yaşına kadar olan çocuklarda, ilaç kullanan yaşlılarda, gebelerde görülüyor. Genç bayanlarda erkeklere göre iki misli oluyor. Bunun kesin nedenini bilemiyoruz. Hormonel olabilir. Stres ya da kadının yapısının bir özelliği olabilir." diye konuştu.

Düzenli bir yaşamın kabızlığı azalttığını açıklayan Prof. Dr. Gülbin Ünsal, "Sabah kalktığı zaman bir bardak su içilmesi ve kahvaltının yapılması lazım. Günün aynı saatlerinde ve kişinin en rahat olduğu anda tuvalete gidilmesi lazım. Fiziki aktiviteden uzak, düzensiz beslenen, düzensiz yaşayan, oturarak iş yapan, beden işi yapmayan, tuvalet ihtiyacını devamlı erteleyen kişilerde kabız olur." uyarılarında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber