Türk vatandaşlarının vize alırken yaşadığı sıkıntılar

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 19 Kasım 2009 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Davet var vize yok

Türk doktorun raporunu bile kabul etmediler

Emre ÖZTÜRK / VATAN HABER MERKEZİ

Türk vatandaşlarının vize alırken yaşadığı sıkıntıları tespit etmek için kurulan hatta üç günde onlarca telefon geldi. En çok şikayet edilen konu konsoloslukların belge istekleri. Kara listenin başında Almanya var.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve European Citizen Action Service (ECAS) işbirliğinde kurulan ?Vize Şikayet Hattı? üç gündür vize çilesi çekenlerin telefonlarını alıyor. Uygulama henüz tam olarak bilinmemesine rağmen şimdiden 74 kişi konsoloslukları şikayet için telefonlara sarıldı. En çok şikayet edilen ülke Almanya oldu. Onu Belçika, Fransa ve İngiltere izliyor, Hattın koordinatörü İKV uzmanı Melih Özsöz en çok işadamları, öğrenciler ve akademisyenlerin aradığını söyledi. En şikayetçi iller ise İstanbul ve Ankara. Hatta gelen bazı ilginç şikayetler şöyle:

Yunanlılar bile şaşırdı

- Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde doktora öğrencileri olduklarını belirten 3 akademisyen: ?Uluslararası bir konferansın Yunanistan ayağına davet mektubu alarak katılmak istedik. Yunanistan Konsolosluğu bize davet mektubunun geçerli olmadığını söyledi. Yunanistan'dan bize ikinci kez davet mektubu yollandı ancak bu süreçte 3 gün sürecek konferansın 2 gününü kaçırdık. Yunanistan'daki profesörler bile şaşırdı.?

- Şanlıurfa'dan işadamı M.T.: ?Almanya'da yapılacak Hannover İş Fuarı'na gitmek istedim. Daha önce Schengen vizesi almış olmama rağmen gerekçe belirtilmeden ret verildi.?

- Mersin'de hemşirelik yapan ve eşiyle Almanya oturum hakkı bulunan G. F. ?Küçük çocuğum 1993'te Almanya'da doğarken doktor hatası yüzünden sol kolu sakat kaldı.

Almanya'daki hastaneye dava açtık ancak bize doktor hatası olmadığı ve bu tür olayların 'doğum esnasında olabileceği' söylendi.

Çocuğumu tekrar Almanya'da tedavi ettirmek için Alman Konsolosluğu'na başvurdum. 2007'de yapılan bu talebe konsolosluk '1 yıl Türkiye'de aldınız' gerekçesiyle ret cevabı verdi.?

Yabancı doktor ısrarı

- İstanbul'dan işadamı G.Y.: ?Belçika Konsolosluğu'na başvurdum. Bana bir aracı kurum vasıtasıyla başvurulabileceğini söyledi ve randevu talebi için aracı kurumun İş Bankası'ndaki hesap numarasını verdi. 45 lira yatırdım. Bana sağlık raporunu da Alman Hastanesi'ndeki yabancı bir doktordan almam gerektiğini ve bu rapor için 400 lira ödemesi gerektiği söylediler. Neden bu işi ranta çeviriyorlar? Neden Türk doktorlarına güvenmiyorlar? Türk halkını bu kadar ahmak mı zannediyorlar? Neden sağlık raporu tek hastanenin tekelinde??

Haftaiçi 09.00-18.00 arasında ulaşılabilen hattn amacı Türklerin vize alırken yaşadığı zorlukları tespit ederek, AB'nin uygulamadan ilgili birimlerine aktarılıyor.

Türkiye muz cumhuriyeti mi?

İstanbul'daki bir inşaat firmasının üst düzey yetkilisi A.G.: ?Kredi almaya çalıştığım Avusturya Merkez Bankası'ndan davetiye mektubu geldi. Mektupla beraber Avusturya Konsolosluğu'na gittim ve benden aralarında 'uluslararası doğum kayıt belgesi'nin de olduğu 23 belge istenince protesto ederek Avusturya'ya gitmekten vazgeçtim. Türkiye'yi muz cumhuriyeti mi zannediyorlar? Beni bekleyen Avusturyalı bankacılar bile olan bitene şaşırdı.?

Dip not: Vize Şikayet Hattı: 0212 324 51 88 - 0212 324 51 99

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber