Yargıtay Başkanı: Soruşturma açılan hakim haklı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2009 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ?Biz üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz, ilgililere de bunları söylüyoruz. Kimseyle kavga dövüş etmek, çatışmak amacında, düşüncesinde değiliz? dedi.

Gerçeker, Pursaklar'da oluşturulan Yargıtay Hatıra Ormanı'na fidan dikim töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun, Yargıtayın telefonlarının dinlenildiği iddialarıyla ilgili başlattığı incelemenin sorulması üzerine Gerçeker, bu konudaki araştırmalarının, ön incelemenin sona ermediğini, bu nedenle somut, net bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.

Gerçeker, ?Bizim söylediklerimiz bir bütünün parçaları içinde değerlendirilmesi gereken şeyler. Yargı bağımsızlığı nasıl sağlanır, hukukun üstünlüğü nasıl sağlanır, hukuk devleti ilkeleri nasıl hayata geçirilir, bu, bütünlük içinde söylediğimiz sözler. Olayı sadece bir tek dinleme olayına indirgememek lazım? diye konuştu.

Yargı bağımsızlığının, bir toplum için en önemli konulardan biri olduğunu vurgulayan Gerçeker, şunları söyledi:

?(Ekmek gibi, hava gibi, su gibi) derken bunu ifade etmek istiyorum. Nasıl ihtiyaç maddeleri olmazsa insanlar yaşayamaz, yargı bağımsızlığı olmazsa toplumlar da nefes alma, eşit yaşama, özgür yaşama imkanına sahip olamazlar. Biz onun için üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz, ilgililere de bunları söylüyoruz. Kimseyle kavga dövüş etmek, çatışmak amacında, düşüncesinde değiliz. Her şeyin uzlaşmayla, anlaşarak, karşılıklı diyalog kurularak halledileceğine inanıyoruz ama bizim vazgeçemeyeceğimiz ilkelerimiz, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkeleridir. Biz bunları savunmaya her zaman devam edeceğiz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri bu ilkeler üzerine oturmaktadır.?

?BAŞSAVCININ YÜRÜTTÜĞÜ BİR İŞLEM?

?Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, dinleme iddialarıyla ilgili Ak Parti hakkında başlattığı incelemenin, kapatma davasına delil sayılabileceği? iddialarının sorulmasına karşılık Gerçeker, bu konunun tamamen kendi dışlarında olduğunu söyledi. Hasan Gerçeker, ?O, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın, Anayasa'nın kendisine verdiği görevler çerçevesinde yürüttüğü bir işlem. Ne olduğunu da tam olarak bilmediğim için net olarak bir şey söyleyemem? dedi.

Gerçeker, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) arama yapan hakim hakkında Adalet Bakanlığının inceleme başlattığının hatırlatılması üzerine, bu konuyu da araştıracaklarını söyledi. Gerçeker, ?Elbette oradaki hakim arkadaşımız bir yargı kararını uygulamak için TİB'e gitmiş, orada bir işlem yapmış. Yargı kararlarına herkesin saygılı olmasını biz herkesten çok daha fazla istiyoruz? diye konuştu.

Yargı kararına hiç kimsenin uymamazlık edemeyeceğini vurgulayan Gerçeker, ?Yargı kararını eleştirilebilirsiniz. Yanlışsa o yanlışı düzeltmek için çeşitli kanun yolları, mekanizmalar vardır, bunlar işletilir ama kesinleşmiş bir yargı kararına herkes kayıtsız şartsız uymak zorundadır, uymam diyemez. Anayasal, hukuk devletinin gereği budur? dedi.

Hasan Gerçeker, ?Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmak gibi somut olarak başka adımlarınız olacak mı?? sorusuna, ?Yapacağımız inceleme sonununda çıkacak duruma göre mutlaka bir tavır alacağız? yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber