KEY hesaplarındaki meblağın hak sahipleri belirlenemedi.

Haber Giriş : 27 Ocak 2005 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONUT Edindirme Yardım Fonu'ndaki (KEY hesabı) komedi bitmiyor. Yaklaşık beş yıldır KEY hesaplarındaki meblağın hak sahipleri belirlenemedi.

KEY hesap sahiplerinin 1.5 milyonunun memur ve emeklisi, 3.5 milyonunun işçi ve emeklisi olmak üzere, toplam 5 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor.

Bağımsız Yapı-İmar Sen tarafından yapılan araştırmada, KEY hesabı ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Araştırmada, 85 sigorta il veya sigorta müdürlüğünde, KEY hesapları için birer kişi görevlendirildiği, bu personel ile çalışmaların ise 100 yılı aşkın bir sürede tamamlanacağı vurgulandı.

Her müdürlükte birer kişinin KEY hesaplarına ilişkin listeleri hazırlaması ile İstanbul'da 103.6, İzmir'de 112.5 yılda işlemlerin tamamlanacağı bildirildi.

İstanbul'da bir ay için girilecek kayıt sayısının 69 bin 40, toplam girilecek kayıt sayısının 7 milyon 456 bin 320 olduğu kaydedildi. Bir kişinin bu listeleri 103.6 yılda bitirebileceği belirtildi.

İzmir'de ise bir ay için girilecek kayıt sayısının 75 bin 6, toplam girilecek kayıt sayısının 8 milyon 100 bin 648 olduğu ifade edildi. Görevlendirilen bir kişinin ise hesapları 112.5 yılda bitirebileceği vurgulandı.Raporda, bu şartlar altında çalışmaların bitirilmesinin çok zor olduğu belirtilerek, hak sahiplerinin belirlenebilmesi için SSK'da özel bir birim oluşturulması istendi.

SSK'daki problem

Raporda, şöyle denildi:?KEY hesaplarındaki hak sahiplerinden işçiler ve bunların emeklilerine ilişkin olarak gerekli çalışmaları yapmak SSK'nın görevi olup, söz konusu çalışmaların tamamlanabilmesi mevcut şartlarda mümkün görünmemektedir. SSK'da özel bir birim oluşturularak personel ve teknik donanım ihtiyacının karşılanması şarttır. Kısa vadede sözleşmeli personel istihdamı ile sorunu çözmek mümkündür.

?Raporda, çalışanlardan kesilen paraların 1995 yılında tamamının fon hesabına yatırılması ve para yatırma işleminin sonlandırılması gerekirken, SSK'nın bu paraları fona yatırmayıp, elinde tuttuğu ileri sürüldü.

2.3 katrilyon liralık fon

2002 yılı sonu itibariyle yapılan bazı ekspertiz değerlerine göre, fondaki birikimin parasal karşılığının 1,7-2,3 katrilyon lira arası olduğu ifade edildi.

KEY hesaplarından bugüne kadar kaç kişinin yararlandığının bilinmediği de kaydedildi.

1986 yılında çıkarılan bir kanunla, çalışanlara ve emeklilere konut edindirmek amacıyla Konut Edindirme Yardımı Fonu oluşturulmuştu.

Çıkarılan bir kararnameyle 1999'da bu fonun tasfiyesi kararlaştırıldı. 18 Mayıs 2000 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile KEY Fonu'nda hak sahibi olan kişilerin tespiti ve geri ödeme sürecinin başlatılması istendi. Raporda ise KEY hesaplarının tasfiyesi sürecinde yaklaşık 5 yıldır yasal boşluğun yaşandığı iddia edildi.

Mehtap GÖKDEMİR / ANKARA
H.O. TERCÜMAN GAZETESİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber