Üniversitedeki saç- sakal krizi bitmiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Kasım 2009 16:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Okulun müdürü Yrd. Doç. Dr. Gültekin, inadından vazgeçmiyor

RİZE Üniversitesi'ne bağlı Fındıklı Meslek Yüksekokulu'na bir grup öğrencinin saç ve sakalı uzun diye sınavlara alınmaması sonrasında başlayan tartışmalar sürüyor. Rektör Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu'nun, ?Ferdi ve maksadını aşan uygulamayı düzeltip, öğrencilerin mağduriyetini gidereceğiz? açıklamasına rağmen, Müdür Yrd. Doç. Dr. Sadettin Gültekin uygulamanın süreceğini bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Gültekin, konuyla ilgili haberlerin basında yer almasını hatırlatarak, ?Bu yayınların bir önemi, caydırıcılığı ve yaptırım gücü yok. Çağımızda iletişim araçları oldukça yaygınlık kazanmış olup, her önüne gelen bir paçavrada veya elektronik alanda yayın yapabilmektedir? dedi.

Fındıklı Meslek Yüksekokulu'ndaki olay, geçen hafta meydana geldi. Vize sınavlarına girmek için okula gelen bir grup öğrenci, saç ve sakalları uzun olduğu gerekçesiyle içeri alınmamış, gerekçe olarak da Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadettin Gültekin'in imzasıyla 14 Ekim 2009 tarihinde idari birimlere gönderilen yazıdaki, ?Saçı ve sakalı uzun olan, kılık- kıyafet kurallarına uymayan öğrencilerin ders ve sınavlara alınmaması' talimatı gösterilmişti. Öğrenciler, yasağa tepki göstermiş, mağdur olduklarını belirterek Rektörlüğe şikayette bulunmuştu.

REKTÖR, ?MAKSADINI AŞMIŞ' DEMİŞTİ

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu ise il dışında olduğunu ve haftabaşında döndüğü Rize'de olayın kendisine aksettirildiğini belirterek, ?Okulu ziyaret ettiğimde saç ve sakalı düzgün olmayan, kılık ve kıyafet kurallarına uymayan öğrenciler olduğunu gördüm. Onları uyararak bu şekilde okula gelmemelerini, kılık ve kıyafetlerini düzeltmelerini istedim. Benden sonra hocamız farklı bir uygulamaya gitmiş. Maksadı aşan bir uygulama olmuş. Öğrenciler okula alınmayarak sınava sokulmamış. Bu ferdi ve yanlış bir davranıştır. Kılık ve kıyafet yönetmenliği, ilgili yasalar var. Bu çerçevede gerekli uygulama yapılmalıydı. Bir uygulamayı yaparken kimseyi mağdur etmeyeceksiniz. Sınava giremeyen öğrencilerimizin mağduriyetini gidereceğiz. Kimse mağdur olmayacak. Yaşanan durumu düzelteceğiz? diye konuşmuştu.

YÜKSEKOKUL MÜDÜRÜ VAZGEÇMİYOR

Rektör Prof. Dr. Okumuşoğlu'nun açıklamasına rağmen Rize Üniversitesi Fındıklı Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Saadettin Gültekin'in imzasıyla idari birimlere ikinci bir genelge gönderildi. Medyada, kılık kıyafet uygulamalarıyla ilgili sansasyonel haberler yer aldığı belirtilen genelgede, şöyle denildi: ?Bu yayınlar ve bundan sonra yapılabilecek yayınların üniversitemiz, yüksekokulumuz ve uygulamalarımız açısından önemi, caydırıcılığı veya herhangi bir yaptırım gücü bulunmamaktadır. Çağımızda iletişim araçları oldukça yaygınlık kazanmış olup, her önüne gelen bir paçavrada veya elektronik alanda yayın yapabilmektedir. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşları görevlerini aksaksız sürdürmek zorundadır. Yapılan yayınlar gerek üniversitemiz gerekse Yüksekokul müdürlüğümüz açısından dikkate değer bulunmamaktadır. Bizler, Anayasa'nın tanıdığı bilimsel ve akademik özgürlük çerçevesinde görevimizi sonuna kadar, kimsenin etkisi altında kalmadan, dürüstçe, cesurca yapmaya devam edeceğiz.?

?UYGULAMANIN SÜRDÜRÜLMESİNİ RİCA EDERİM'

Yrd. Doç. Dr. Gültekin, yürütülmekte olan kılık kıyafetle ilgili düzenlemenin sahibi ve sorumlusunun kendisi olduğunu belirttiği genelge, şöyle devam etti: ?Yüksekokul idari ve akademik personelinin sadece kendilerine tebliğ edilen yazılı bildirimin gereğini yapmaktan öte bir sorumlulukları yoktur. Bu nedenle personelimiz arasında tereddütlerin oluşmaması gerekir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, üniversitelerde kılık kıyafetle ilgili sıkı düzenlemeler getirmektedir. Yüksekokulumuz uygulamaları bu yasaya ve devletin resmi kurallarına göre yapılmaktadır. Uygulama bizzat Rektörümüz tarafından verilen bir emirle başlatılmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sakal yasağının kaldırılması ile ilgili kendisine açılan bir davayı reddetmiştir. Üniversitelerin sakal yasağı uygulamalarının, insan haklarına aykırı olmadığına karar vermiştir. Üniversiteler özgür bilim ve eğitim kurumlarıdır. Kendi kuralları ile yönetilir. Hiçbir dış etkenin üniversiteye müdahalesine yeltenmeye bile izin verilmez. Konu ile ilgili uygulamaların sürdürülmesini rica ederim.?

REKTÖR: PROBLEM YARATMAYA GEREK YOK

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu ise yeni bir genelge yayınlandığını duyduğunu, ancak görmediğini belirterek, ?Hiçbir öğrencinin mağdur olmasını istemeyiz. Hem idare hem öğrenci açısından problem yaratmaya da gerek yok. Bir uygulama yapılacaksa kırmadan ve öğrencileri kazanarak uygulamak lazım. Bazı sağlık sorunlarım nedeniyle tedavim sürüyor. Pazartesi günü Fındıklı'ya giderek öğrencilerle ve idare ile görüşeceğim. Hiçbir öğrenci mağdur olmayacaktır? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber