Aşı konusunda doktorların da kafası karışık

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2009 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivas İl Sağlık Müdürü Dr. Vakkas Özmercan, "Domuz gribi aşısı konusunda basında çıkan haberler nedeniyle doktor olarak bizim bile kafamız karıştı, vatandaş ne yapsın?" dedi.

Sivas Dört Eylül Kültür ve Dayanışma Derneği (Dekder) ile Alevi Kültür Derneği koordinesinde H1N1 domuz gribi hastalığı hakkında seminer düzenlendi. Sivas Belediyesi Hanımlar Eğitim ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği seminere Sivas İl Sağlık Müdürü Dr. Özmercan konuşmacı olarak katıldı. Domuz gribi belirtileri ve hastalıktan korunma yolları hakkında davetlileri bilgilendiren Özmercan, bu hastalık konusunda sağlık çalışanlarının da kafasının karışık olduğunu ifade etti. Özmercan, bu hastalıkla ilgili basında uzman olmayan kişiler tarafından da açıklamalar yer almasının doktor olarak kendilerinin ve vatandaşların kafasının karışmasına neden olduğunu dile getirdi. Özmercan, "Basında yer alan haberler doktor olarak bizim bile kafamızı karıştırdı. Vatandaşlar ne yapsın?" dedi.

Hastalık ve aşısı konusunda milletin kafasının karışık olduğunu dile getiren Özmercan, özellikle risk grubunda olanların mutlaka aşı yaptırması gerektiğini söyledi. Dünyada 90 ülkenin gelişmiş olmadığı için H1N1 virüsü aşısını alamadığını dile getiren Özmercan, aşı yapılan kişinin söz konusu virüse karşı yüzde 80 oranında bağışıklık kazandığını anlattı.

Griple nezlenin birbirinden ayrıt edilmesi gerektiğini vurgulayan Özmercan, gribin belirtilerinin burun tıkanması, nezlenin ise burun akıntısı şeklinde kendini gösterdiğini ifade etti. Domuz gribinin mevsimsel griplerden farkının bulantı ve kusma olduğunu belirten Özmercan, H1N1 virisünden korunmak için öncelikle koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Eldiven ve tıbbi maske kullanımını tavsiye eden Özmercan, ellerin bol sabunlu suyla yıkanması, vücut direncini artıran gıdalar tüketilmesi ve bol sıvı alınmasının bu virüsün oluşmasına engel olacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber