Son yolların en etkili eylemi...

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 26 Kasım 2009 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yılların en etkili protestolarından birinin yaşandığı gün yurdun hemen her yerinde memurlar isteklerini çeşitli şekillerde dile getirdi

© Ülkede yaşamı durduran eylem nedeniyle trenler çalışmadı, hastaneler acil servisleri dışında sağlık hizmeti vermedi, okullarda dersler boş geçti.

Eskişehir'de tepki: Ankara'dan İstanbul'a seyahat eden Anadolu Ekspresi'nin iki makinisti Eskişehir Garı'nda iş bıraktı. Sloganlarla memurları protesto eden yolcular Gar Müdürlüğü'ne yürüdü. Yolcular arasından 3 kişi, temsilci olarak Gar Müdürü ile görüştürüldü. Kısa süre sonra gara, Ankara'dan Haydarpaşa'ya giden yataklı tren Ankara Ekspresi geldi. Eskişehir Garı'nda eylem nedeniyle 2 bin yolcu uzun süre bekletildi. Yolcuların bir bölümü otobüslerle, bir kısmı da makinist temin edilen trenlerle gidecekleri yere gönderildi.

Sakarya'da tartışma: Fatih, Mavi ve Güney ekspresleri Sakarya'nın Arifiye İstasyonu'nda KESK'e bağlı sendikaların grevi kapsamında önceki gece saat 02.00'de durduruldu. Bir başka trenin makinisti de istasyona 1 kilometre uzaklıkta iş bıraktı. Sendikacılara tepki gösteren tren yolcuları Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız aleyhine ?Bircan istifa? diye slogan attı. Yaklaşık 400 tren yolcusuyla sendika görevlileri arasında tartışma yaşandı. Bazı trenler saatler sonra yollarına devam ederken Ankara ve İç Anadolu ekspresleri uzun süre garda bekledi.

Balıksir'de gözaltı: Balıkesir Gar'ında Mavi Tren'in hareketini engellemek için rayların üzerine inen 5 sendikacı gözaltına alındı. Kısa süre sonra bırakılan sendikacıların kimlik tespiti yapılırken gecikmeli de olsa Mavi Tren Ankara'ya hareket etti. Polis çevik kuvvetle barikat kurup, eylemcilerin trenin önüne geçmesini engellemeye çalıştı. KESK ve Kamu-Sen üyeleri polis barikatını aşmaya çalıştı. Bir süre devam eden gerginlik ardından eylemciler tren garını alkışlarla terk etti.

Erzurum'da yoğun güvenlik: Memurların tren durdurmak istemeleri nedeniyle emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Polislerin grubun tren garına girmelerine izin vermemesi üzerine gergin anlar yaşandı. Memurlar, ?Başkaları kırmızı halı ile havai fişekle karşılanırken bizim tren garına girmemize izin verilmiyor? diye bağırdı. Tren garına giremeyen grup, daha sonra garda bulunan Türk Ulaşım-Sen şubesine girdi.

Diyarbakır'da halay: Diyarbakır'da Defterdarlık, Büyükşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önünde toplanan memurlar, davul zurna eşliğinde halay çekti, slogan attı. Eğitim-Sen Şube Başkanı Abdullah Karahan, grevle özgürlük, eşitlik, kardeşlik, demokrasi ve herkese anadilde eğitim hakkı, okullara bütçeden yeterli ödenek istediklerini söyledi. Bazı okulların girişine ?Bu işyerinde grev var? yazılı pankart asıldı.

Mersin'de Erdoğan'a tepki: Mersin'deki iş bırakma eylemi, önceki gece 24.00'te Birleşik Taşımacılık Sendikası üyelerinin Mersin Garı'na gelen Niğde trenini durdurması ile başladı. Katılımın yüksek olduğu eylemde AKP İl Başkanlığı önünde toplanan memurlar, grevi yasadışı olarak nitelendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tepki gösterdi. Memurlar, Erdoğan'ı 20 yıl önce destek için katıldığı grevde gösteren fotoğrafı taşıdı. İş bırakma eylemi yapan memurları protesto etmek isteyen bir kişi ise gözaltına alındı. Hastanelerin yalnızca acil servisleri hizmet verirken okullarda dersler boş geçti.

Çorum'da polis yolu kesti: Kültür Sitesi önünde toplanan memurlar Saat Kulesi'ne yürümek isteyince polis yolu kesti. Bu sırada KESK dönem sözcüsü Leyla Köse, Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Halil Özbent ve yürüyüşe destek veren CHP İl Başkanı Tufan Köse ile Çorum Emniyet Müdür Yardımcısı Abdulkerim Polat arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Kısa süreli bir arbedenin yaşandığı eylemde çalışanların kaldırımdan yürüyüşü kabul etmeleri üzerine son buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber