Bayramda dişlerinizi de kurban etmeyin
Renk renk şekerlemeler, çeşit çeşit çikolatalar bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazları ancak diş sağlığının da başlıca düşmanı.
- Memorial Suadiye Tıp Merkezi Diş Hastalıkları Bölümü'nden Dt. Aslı Tapan, kurban bayramında diş sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
Kurban bayramında bolca tüketilen kurban eti dişlere yemek yendikten sonra temizlik ve bakım aşamasında sıkıntı yaşatabilir. Et, dolgularınız, porselen köprüleriniz varsa yedikten sonra dişlerinizin arasına veya köprülerinizin gövdelerinin altına girerek sizi sıkıntıya sokabilir. İple ve uygun fırçalama işlemi ile bu yiyecek artıklarını çıkartmak gerekecektir. Eksik dişiniz varsa ve sayısı fazla ise hem yeterince eti çiğneyip öğütmek zor olabilir, hem de çiğnemeye çalışırken diş etleriniz ve yumuşak dokularınızda birtakım yaralanmalara ortaya çıkabilir. Ama en önemlisi et yendikten sonra bayramların en önemli geleneği haline gelen tatlılarımızın tüketimi konusunda nasıl davranmamız gerektiğidir.
İKRAMLARIN CAZİBESİNE KAPILMAYIN
Bayramlarda şekerli, yapışkan gıda tüketimi artmakla beraber rafine edilmiş kraker, unlu mamüller, ekmek, hamur işleri tahıl gibi karbonhidrattan zengin yiyecekler de yoğun tüketilir. Bunlar da dişleri için tehlike oluşturur. Tükürük su, protein, elektrolit mineral tuzlar, kalsiyum ve flordan oluşur. Tükürük yiyeceklerdeki asidin dişe saldırmasını önleyici tampon görevindedir. Ama tek başına çürük önlemez.
Bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olan sağlıklı yaşam alışkanlıkları da çok önemlidir. Çürüğe neden olan bakteriler asit, yiyecek birikintiler ile birleşip diş üzerinde plak denen yapışkan madde oluştururlar. Bu plak da bakteri çoğalmasına neden olur. Bakterinin ürettiği asit minede harabiyet başlatıp dişi çürütür. Bayramların vazgeçilmez tadı, şekerler ve tatlılar da dişlerimizin üzerine yapışıp kalırlar. Bu nedenle bayram ikramlarını ölçülü tüketmek gerekir.
Şekerli ve yapışkan gıda maddeleri yenildikten sonra dişlerin fırçalanması en doğrusudur. Ancak imkan yoksa ağız bol su ile çalkalanmalı veya bir bardak su içilmelidir. Şekeri çok sevenler için çikolata daha iyi bir seçenektir. Dişe yapışmaz ve suyla kolay çıkar.
AĞZINIZA BİR PARÇA PEYNİR ATIN
Ağza atılan küçük bir parça peynir, şekerin dişi çürütme etkisini gidermesi açısından önemli. Beyaz unlu mamuller yerine kepekli esmer ürünler daha sağlıklıdır. Çerezlerden de yer fıstığı, içindeki fosfat nedeniyle diş dostudur. Aslında hazır gıda endüstrisinin gelişimi şeker, çikolata, gofret, bisküvi, cips, gazlı içecek artmasına yol açtı. Taze meyve sebze tüketimi azaldı. Öğün aralarında elma, havuç gibi, dişleri temizleyip dişe zarar vermeyen gıdalar seçilmeli. Ağzımızın vücudumuza açılan en önemli sağlık kapımız olduğunu unutmayalım.
GAZLI İÇECEKLERİ PİPETLE İÇİN
Bu içeceklerde asit ve şeker yoğundur. Şekersiz, diyet ürünleri tercih etmek de içindeki asitten dolayı bir işe yaramayacaktır. Gazlı içeceklerden sonra içilen su, tükürüğün görevini kolaylaştırır. Ama gün boyu çok sık tüketilen gazlı içecek, ağızdaki bakterileri besleyip çoğaltır, fazla miktarda asit üretmelerini sağlar. Tavsiyemiz doğal maden suları içine bir iki damla şekersiz meyve suları, limon vs. ile tatlandırıp içilmesidir.
Gazlı içecekten vazgeçemiyorsanız da zararı aza indirgemek için pipetle içiniz. Böylece dişleriniz arasından geçip gider. Ya da ağzınızı suyla çalkalayın.