YÖK, yanlış atamanın çaresini istifa çağrısında buldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2009 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nde, beklenmeyen dekan atamasının sancıları yaşanıyor. Eski dekan Prof. Dr. Serhat Çınarcık'ın görev süresinin geçen ay dolması sebebiyle fakülte içinde seçim yapılmış, Çınarcık 60, Prof. Dr. Nevdet Erdilek 16 ve Prof. Dr. Celal Artunç 9 oy almıştı. Bu isimler YÖK'e oy sayıları olmadan bildirilince, en az oyu alan Artunç dekan olarak atandı. Buna tepki gösteren, aralarında Fakülte Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Sonugelen'in de bulunduğu 14 öğretim üyesi istifa etti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, hata yapıldığını kabul etti, fakat dekanı görevden alma yetkileri bulunmadığını bildirdi. Onun yerine Artunç'un istifa etmesini önerdi. Karşılıklı hata yapıldığını söyleyen YÖK Başkanı Özcan'ın, bu durumdan büyük üzüntü duyduğu, Dekan Artunç'la görüşerek atamanın teamüle uygun olması için istifasını isteyeceği belirtildi. EÜ yönetiminin, dekanlık seçiminin sonuçlarını kendilerine bildirmediğini ifade eden Prof. Dr. Özcan, "Doğru yapmamışız. Bazen adaylar hakkında bilgi geliyor, onlara itibar ettik. Seçim sonuçlarının böyle olduğunu bilseydim yapmazdım. İstifalar bizi de çok üzdü." dedi.

EÜ Senatosu ise Prof. Dr. Artunç'un tayinini, "üniversiteye müdahale" olarak değerlendirdi. Resmî internet sitesinde, konuyla ilgili şu açıklama yer aldı: "Ege Üniversitesi'nde çeşitli düzeylerde yöneticilerin belirlenmesi, uzun süredir örnek gösterilebilecek demokratik bir usul içinde gerçekleşir. Dekan atamaları yetkisi YÖK'e ait olsa da bugüne kadar genellikle kurumun kendi eğilimleri belirleyici olmuştur. YÖK Genel Kurulu, fakültemizin eğilimi ve rektörlüğümüzün önerisi dışında bir atama yapmıştır. Kurumsal geleneklerine ve demokratik teamüllere aykırı bir görüntü veren ve Ege Üniversitesi'nde ilk kez karşılaşılan bu atamanın, üniversite ve genel kamuoyunda üniversiteye müdahale şeklinde algılanmasından duyduğumuz derin üzüntü ve kaygımızı paylaşmak istiyoruz."

DEKANLIK ATAMALARINDA SEÇİM YAPMA MECBURİYETİ BULUNMUYOR

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, böyle bir atamanın geleneklerine uymadığını belirtti.

Seçimde en çok oyu alan Prof. Dr. Serhat Çınarcık, "Bu atama kanuna aykırı değil, ama temayül yoklaması sonucu ortaya çıkan sıralamaya uyulmadı. İstifalar da fakültenin düşüncesinin yansıtılmamasına, sisteme gösterilmiş bir tepki." şeklinde konuştu.

Dekan Prof. Dr. Celal Artunç ise istifa baskılarına karşı durarak, "YÖK beni atadı. Durumum meşrudur." demiş ve görevine devam edeceğini açıklamıştı.

YÖK Kanunu'na göre dekanlık atamalarında seçim yapma mecburiyeti bulunmuyor. Buna rağmen temayül belirleme amacıyla fakültelerde oylama yapılıyor. Üniversite yönetimleri, en çok üç adayın ismini YÖK'e bildiriyor bunlardan birisi atanıyor.

KİMLER İSTİFA ETTİ?

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde istifa edenler: Fakülte Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Sonugelen, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Özlem Seçkin, Prof. Dr. Güniz Baksı Şen, Doç. Dr. Ahmet Saraçoğlu ve Doç. Dr. Bahar Sezer. Fakülte Kurulu üyeleri Prof. Dr. Sevtap Günday, Prof. Dr. Ali Vehbi Tuncer ve Prof. Dr. Hüseyin Tezel. Öğretim üyeleri Prof. Dr. Erdal Işıksal, Prof. Dr. Ertuğrul Sabah, Prof. Dr. M. Kemal Çalışkan, Prof. Dr. Nurgün Bıçakçı, Prof. Dr. Günnur Nomçalı ve Prof. Dr. Murat Gomel.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber