Ergenekon'da SON NOKTA

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 02 Aralık 2009 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Darbe hazırlığı yapıldığı iddia edilen 2003-2004 yılında görevde olan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Ergenekon savcıları tarafından ifadeye çağırıldı. Emekli komutanlar ?şüpheli? sıfatıyla ifade verecek

Darbe hazırlığı yapıldığı iddia edilen 2003-2004 yılında görevde olan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Ergenekon savcıları tarafından ifadeye çağırıldı. Emekli komutanların, ?şüpheli? sıfatıyla ifade verecekleri belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, emekli generaller Örnek, Fırtına ve Yalman'a tebligat gönderildi. Emekli orgeneraller Aytaç Yalman ve İbrahim Fırtına ile ?Darbe Günlükleri?ni yazdığı öne sürülen emekli Oramiral Özden Örnek'in hafta sonu Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne giderek ifade vermesi bekleniyor. Savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, emekli 3 general, tanık değil ?şüpheli? sıfatıyla ifade verecek.

Darbe Günlükleri gündemde

Nokta dergisi, 29 Mart- 4 Nisan 2007 tarihleri arasında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen günlükleri yayımladı. İddiaya göre 2004'te Örnek ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur tarafından hazırlanan ?Sarıkız? kod adlı darbe planından, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün karşı tutumu, diğer bazı üst rütbeli subayların isteksizliği ve ABD'nin tavrı nedeniyle vazgeçildi. İddiaya göre Eruygur bunun üzerine tek başına ?Ayışığı? kod adlı bir başka darbe planı daha yaptı. Aynı dönemde Eruygur liderliğinde Eldiven ve Yakamoz kod adlı iki darbe planı daha hazırlandığı iddia edildi. İkinci Ergenekon iddianamesinde de yer verilen Darbe Günlükleri'nde adı geçen komutanlardan Fırtına, Örnek ve Yalman hakkında, ?Ergenekon terör örgütü ile irtibatı tespit edilemeyen 2003-2004 yılı Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın, görev yaptıkları dönemde Ergenekon terör örgütü yöneticileriyle birlikte iştirak ettikleri eylemler ile ilgili evrak tefrik edilmiştir? denilmişti. Bu ifadeyle Ergenekon savcıları, 3 kuvvet komutanının Ergenekon'la ilişkileri tespit edilmemiş olmasına rağmen haklarındaki soruşturmayı yürütme yetkisinin kendilerinde olduğunu belirtmişlerdi. Kuvvet komutanları hakkında açılacak davanın askeri yargıya gönderilip gönderilmeyeceği bir süre tartışılmıştı. Ergenekon savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen, konuyla ilgili 25 Nisan 2009'da İzmir'e giderek, dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök'ün bilgisine de başvurmuştu. Özkök, ?Ayışığı ve Yakamoz konularını biliyordum. Bilgi geliyordu, ancak delil bulamadığım için işlem yapmadım? demişti.

Günlükler sahte mi?

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, kendisine ait olduğu öne sürülen ve dönemin komutanlarıyla birlikte bir askeri müdahale planı yaptıklarını anlatan günlüğün varlığını yalanlamıştı. Komutanlığı döneminde hiçbir zaman günlük tutmadığını kaydeden Örnek, ?Böyle bir günlüğüm mevcut değildir. Haberler tamamen uydurmadır? demişti. Sadece 1957-1981 döneminde tuttuğu ?hatıratlar? olduğunu belirten Örnek, ?Tutulan notlar günlük değil hatırattır. Bu dönemden sonra ve komutanlık sırasında günlük tutulmamıştır. Karargâhta günlük programlarım düzenli olarak kayıt edilmekteydi. Günlük programlar ve ziyaretleri alıp bunlar üzerinden tamamen senaryo yazılmış? diye konuşmuştu.

?Günlükleri? ilk kez gündeme getiren dönemin Nokta dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş ise ?baştan sona gerçek olduğunu? söylediği günlüklerin çıktılarını alarak mahkemeye sunmuştu.


Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen günlüklerde yer alan 2003-2004 yıllarında kendisine ve kuvvet komutanlarına aitolduğu belirtilen ifadelerden Ergenekonsavcılarının soru üretebilecekleri vurgulanıyor

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in yazdığı öne sürülen Darbe Günlükleri'nde yer alan ve ifadeye çağırılan komutanlara sorulması muhtemel ifadelerden bazıları şöyle:

26 Eylül, 2003: ?Sabahtan öğleye kadar özel çalışmayı yaptım. Güzel hazırlanmış. Bazı eksik noktalar vardı, onları not ettim ve öğle yemeği için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gittim. Özel çalışma üzerinde konuştuk. Hepimiz aynı fikirdeyiz. Bu çalışma tüm ordu komutanları ve bizlerin fikirlerini yansıtıyor. Bu çalışma Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından Genkur. Bşk'na verilecek ve onun reaksiyonu beklenecek. Çalışma biraz muhtırayı andırıyor ama Kara Kuvvetleri Komutanı'na onu yumuşatarak vermesini söyledik. Eğer Genkur. Bşk. onaylamazsa problem o zaman başlayacak. Ya o gider ya da biz gideriz. Ama ülkenin gidişi çok kötü ve birilerinin buna dur demesi lazım. Aksi halde kısa sürede İran'a döneceğiz.?

22 Eylül 2003: ?(...) 1 Ekim meclis açılışına eğer TBMM Başkanı kapıda bizleri türbanlı ve eşli olarak karşılarsa gitmeme kararı aldık. Sonra bizler (komutanlar Jandarma Genel Komutanlığı'na geçip çok özel olarak konuştuk. Şu kararı aldık:

- AKP hükümetini vazgeçirmek için neler yapılması konusunda yapılan hazırlıklar bu hafta Genelkurmay Başkanı'na takdim edilecek.

- İncelemesi için kendisine fırsat verilecek ve sonra onun niyetleri ve görüşü sorulacak.

- Eğer bizle aynı fikirde veya yakın ise yolumuza devam edeceğiz.

- Eğer bir işlem yapılmasını kabul etmezse kendisine ?Ya sen çekil yahut da biz çekiliyoruz? diyeceğiz. (...)

7 Ekim 2003: ?(İHL'ler ile ilgili yasa tasarısı)

Yemekte Genelkurmay Başkanı'nın bir yanında ben, diğer yanında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman oturuyordu. Hemen konuyu İHL ile ilgili yasaya getirdim. Bunun kabul edilemez bir teşebbüs olduğunu kendisine söyledim. Hatta ileride bu bizim harp okullarına İHL mezunu öğrenci kabul etmemize bile neden olabilir dedim. Bana ?Beni çiğnemeden, benim üzerimden geçmeden bunu çıkaramazlar, ama sizler de konuyu abartıyorsunuz. İtiraz etmek iyi ama bir öneri hazırlamamız ve diğer meslek okullarının üniversiteye girişleri için önlerini tıkamamız lazım? dedi. Sonra bana kendisinin kafasındaki çözümü anlattı. ?İHL'ler normal liseye ek olarak din dersleri okuyor. Bu nedenle onların üniversiteye girmesi normal ama bu kadar İHL'ye gerek yok onun için gerektiği kadarını bırakıp geri kalanlarını normal liseye dönüştürelim? dedi. Ben de kulaklarıma inanamayarak onu dinledim. Dini düşünceler ile yetiştirilmiş, bir olayı sebep sonuç ilişkisi yerine yüce yaratanın neden olması ile açıklayan bir kafa yapısının nasıl bir bilimsel öğrenim göreceğini anlamak zor. Diğer yandan da Aytaç Paşa da aynı şekilde onu sıkıştırmaya devam etti. Akşam oldukça tedirgin oldu ve suratı asıldı. Yemek bittikten sonra ayrıldık ve yattık.

Nokta dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklere ilişkin haber nedeniyle açılan davada yargılanırken, günlüklerin nüshaları mahkemeye bavullarla getirtilmişti.

Arınç bunu mu kastetmişti?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ak Parti genel merkezinde yapılan bayramlaşma töreni sonrası ilginç ifadeler kullanmıştı. Danıştay'ın aldığı katsayı kararıyla ilgili sorular üzerine Arınç ?Bayramdan sonra güzel şeyler söyleyeceğim? demişti. Arınç, gazetecilerin ?ne kastettiğini açıklaması? konusundaki ısrarı üzerine ?Bayramdan sonra ne Danıştay kalacak, ne Bülent Arınç? diye konuşmuştu. Bir gazetecinin ?Sert olacak o zaman? sözleri üzerine ?Sert, yumuşak... Bülent Arınç bir şey söyleyecek? karşılığını veren Arınç'ın bu sözleri kameralara da yansımıştı.

Özkök: Muhtıra için niyetim yok

3 Aralık 2003: Genkur. Başkanlığı'nda YAŞ (Yüksek Askeri Şûra) Hazırlık Toplantısı (Bu bölümde yer alan Fırtına, Örnek, Yalman ve Özkök'ün söyledikleri):

İbrahim Fırtına: ?Eylem planının amacı anayasayı korumaktır. Takdimde TSK'nın eylem planını tek başına yapamayacağını belirtmek bir zafiyetir. Bu cümleler kayıtlardan çıkarılmalıdır. Cumhurbaşkanı ile müşterek hareket şart. Parlamento Cumhurbaşkanı tarafından feshedilmelidir.

Özden Örnek: ?Takdimde yapılan durum tespiti dışında ben de bir durum tespiti yaptım. Burada bulunan herkes aynı fikirde. Bu bence en önemli konuydu. TSK zaman ile zemin kaybetmektedir. Bu ifadeyi halk desteği anlamında söylüyorum. İkinci tezkereden sonra ve bilhassa Ağustos 2004 ayındaki MGK yasasının çıkmasından sonra halkın TSK'ne karşı olan inancı zayıflamıştır. Ilımlı İslam diye bir şey Türkiye için mevzubahis değildir.

Aytaç Yalman: ?Söylenecekler söylendi. Kendimi suçlu hissediyorum (Genelkurmay Başkanı bu söz üzerine ?Neden kendini yalnız sorumlu hissediyorsun' diye sordu) Yalnız kendim değil, siz de benim kadar sorumlusunuz. Buradaki diğer arkadaşların sorumluluğu bizden sonra gelir. Zamanı boşuna geçirdik. Benim önerim hemen ve gecikmesiz eylem planına başlamak. Seçimden önce muhtıra vermeliyiz.?

Genelkurmay Başkanı: ?Teşekkür ederim, herkesin aynı fikirde olması güzel. Ben yüzde sekseni ile aynı fikirdeyim. Ama katılmadığım noktalar var. Açık konuştuğunuz için hepinize teşekkür ederim. Muhtıra vermeye niyetim yok. Bu hükümet gitmelidir. Demokratik yollardan bu iş halledeceğiz. Yapabileceğimiz bir çok şeyin olduğuna da inanıyorum. Bu toplantı bence tarihi bir toplantıydı. Bir yıldır ilk defa yapılıyordu.?

Genelkurmay Başkanı'na onunla aynı fikirde olmadığımız mesajı verildi. O da kendinin yalnız kaldığını anladı. Görüntüye rağmen direnmekte devam ediyor. Ama artık çok geç. Zira yasal olarak kendisi de geri dönemeyecek bir yola girdi.

Eylemin adı var: SARIKIZ

6 Aralık 2003: ?Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'un isteği üzerine jandarma sosyal tesislerine gittik. Kara Kuvvetleri Komutanı ve JANGENKK çarşamba günkü toplantıdan sonra çok rahatsız olmuşlar ve bu arada Kuran kursları ile ilgili yönetmelik düzeltmesi yayınlanınca hepimiz de rahatsız olduk. Bilhassa bu hafta bütçe komisyonunda (TBMM Plan-Bütçe Komisyonu-Nokta) bir AKP milletvekili tekkelerin açılmasını isteyince hepimiz çok rahatsız olduk. Toplandık.

(Aytaç Yalman): Ben bu işten çok rahatsız oldum ve kendime göre şöyle bir plan yaptım. Aralık ayında bunların, Cumhurbaşkanı'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerini bekleyip eğer ocak ayı içinde bir hareket olmazsa istifa edeceğim.

- Önce basını ele geçirmeye çalışacaktık. Bu nedenle ben MÖ'ı davet edecektim.

- Sonra rektörler ile temas edip öğrencileri sokağa dökecektik.

- Sendikalar ile aynı şekilde hareket edecektik.

- Sokaklara afiş astıracaktık.

- Dernekler ile temas edip onları da hükümet aleyhine teşvik edecektik.

- Bütün bu olayları yurt çapında yapacaktık. Yukarıdakiler Sarıkız olarak anılacaktı. Ayrıca bana Alabanda isimli bir proje verdiler. Ben de onun hazırlığını yapacaktım.?

1 Şubat 2004: ?Aytaç paşalara ziyarete gittik ve hemen konu ülke meselelerine döndü. Bana ?Seninle özel konuşmamız lazım. Ben Şener ile İbrahim'in davranışlarını tasvip etmiyorum. Çok ifrata kaçıyorlar. Geçen gün gelen MİT'ten habere göre, Şenkal iki haber verdi; birincisi JGKK'nın bütün hareketleri biliniyor ve yasadışına çıktığı değerlendiriliyor. İkincisi ise Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının arası açık ve bu sorun herkes tarafından ve kesinlikle biliniyor. ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber