Bin 553 hidroelektrik santralı başvurusu var. 20 bin kişiye istihdam sağlanacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Aralık 2009 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

9 Atatürk Barajı'na eşit potansiyel hem enerjiye hem işsizliğe ilaç olacak

Mehmet NAYIR / ANKARA 03.12.2009

DSİ Genel Müdürü Koçaker, bin 553 hidroelektrik santralı başvurusu aldıklarını belirterek "Bu potansiyeli kullanırsak en az 20 bin kişiye iş sağlanacak" dedi

Su akar, Türk bakar" sözünü hafızalarımızdan silmek için kolları sıvayan Devlet Su İşleri (DSİ), Ankara'da düzenlenen temsili temel atma töreniyle 75 hidroelektrik santralının yapımını başlattı. Yeni projeler için de "yatırımlara hız kesmeden devam" dedi. Türkiye'deki hidroelektrik potansiyelinin yüzde 60'ını henüz değerlendiremediklerini anlatan DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker "Özel sektörden 9 Atatürk Barajı büyüklüğünde bin 553 hidroelektrik santral yapımı teklifi aldık. Başvuruları onaylayarak seriler halinde hayata geçiriyoruz. Ülkemizin bu potansiyelini kullanırsak hem çevreyi kirletmeden artan enerji ihtiyacını karşılayacağız hem de en az 20 bin kişiye istihdam sağlayacağız" diye konuştu.

DIŞA BAĞIMLILIK BİTECEK

Türkiye'nin 130 milyar kilovat saat hidroelektrik potansiyelinin 50 milyar kilovat saatinin kullanılabildiğini anlatan Koçaker "Henüz değerlendirilemeyen yaklaşık 80 milyar kilovatsaatlik bir potansiyelimiz var. Özel sektörle el ele bu potansiyeli işler hale getireceğiz" dedi. Yeni kurulacak hidroelektrik santrallerle Türkiye'yi enerjide kısa vadede dışa bağımlılığı azaltacak, uzun vadede kendine yeten bir ülke haline getireceklerini anlatan Koçaker şöyle devam etti. "Türkiye'nin her yerinden başvuru var. Yatırımlarımız tüm Türkiye'yi kapsayacak. Bu başvurularla toplam kurulu gücümüz 14 binden 22 bin megavatın üzerine çıkıyor. Bu rakam Cumhuriyet tarihi boyunca hizmete alınan hidroelektrik santralların kurulu gücünden fazla. Atatürk Barajı'nın kurulu gücünün yaklaşık 9 katı. Bin 553 proje ile büyük ve yeni bir istihdam alanı da yaratmış olacağız. En az 20 bin kişiye istihdam imkânı sağlanıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber