Özel hastane raporları geçersiz mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Aralık 2009 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce yayımlanan bir yazı tüm kamu görevlilerini hayrete düşürmüştür.

Yazıda Özel sağlık Kurum ve Kuruluşlarından alınan İstirahat raporlarının ?Sağlık grup başkanlığınca? tasdik ettirildikten sonra resmiyet kazanacağı belirtilmektedir.

Aşağıda da sunduğumuz yazıya göre Özel sağlık kurum ya da kuruluşuna giden ve doktor tarafından istirahati uygun görülen (rapor verilen) memur ya da öğrencilerin raporlarını ilçe sağlık grup başkanlığına tasdik ettirmesi gerekmektedir.

Oysa ki mevzuatta 2003 yılında yapılan değişiklikle kamu görevlileri dahil herkesin özel sağlık kurum ve kuruluşlarından yararlanmalarına olanak verilmiştir.

İşi mevzuat olarak incelediğimizde;

Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim Ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 2. Maddesinin;

Madde 2 ? Memurların hastalık raporları, Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği uyarınca kendilerini tedavi eden hekim veya Resmi Sağlık kurullarınca düzenlenir.

şeklinde olduğu görülecektir.

Yani tedavi eden hekim ya da sağlık kurumu rapor verebilmektedir.

Peki özel sağlık kurum ve kuruluşları memuru tedavi edebilir mi?

Evet edebilir. Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı Ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğine 03/04/2003 tarihinde eklenen Ek-Madde 2'ye göre bu hak kamu çalışanlarına verilmiştir. Madde aynen şöyle:

"Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında tedavi: (1)
Ek Madde 2 ? (Ek: 3/4/2003-2003/5443 K.; Değişik: 7/8/2006-2006/10876 K.)
Bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesine göre tedavi ve yol giderlerinden yararlanacak olanlar resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından, tedavi amacıyla, özel sağlık kurum ve kuruluşlarına sevk edilebilir.
Hangi özel sağlık kurum ve kuruluşlarına doğrudan sevk yapılabileceği, hangi tür tedaviler için hasta gönderileceği hususları ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığınca müştereken tespit edilir.
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarından sağlık hizmeti alımı ve bunlara ilişkin fiyatlandırma işlemleri ile ilgili olarak özel sağlık kurum ve kuruluşları ile Maliye Bakanlığı arasında anlaşma yapılabilir.
Kurumlarca özel sağlık kurum ve kuruluşlarına yapılacak ödemeler, Sağlık Bakanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğleri ile belirlenir.
Bu durumda mevzuatsal olarak özel sağlık kurum ve kuruluşlarının tedavi etmeye yetkili olduğu kamu görevlileri ve öğrencilere rapor vermek için yeni bir bürokratik işleme gerek olmaması gerekir."

H1N1'in yani domuz gribinin ortaya çıkmasından sonra devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluğun en önemli sebebi bu gribin teşhisinin daha doğrusu testinin Ankara ve İstanbul'da bulunan 2 referans laboratuarında yapılabilmesindendir. (sayı 2 idi arttıysa affınıza sığınıyorum.)

Yani özel sağlık kurum ve kuruluşları ile devlet hastanelerimizde bu test yapılamamaktadır. Özel hastaneye giden ve belirtilere sahip olan hastaların durumlarından emin olunabilmesi, gerekli testlerin yapılması amacıyla özel hastane hekimleri tarafından devlet hastanelerine yönlendirme yapılmaktadır.

Bu durumda da devlet hastanelerinde büyük bir yoğunluk yaşanmaktadır.

Bu yazının doğru olmadığı kanaatlerimle beraber yazıda belirtilen mevzuat gereği istendiği belirtilen ?sağlık grup başkanlığınca onaylanması? ifadesinin içeriği hakkında ilgili birime yaptığım başvurunun sonucunu da merakla beklediğimi belirtmek isterim.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber