Çubukçu: Özürlüler de spor aktivitelerine katılabilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2009 14:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar aynı zamanda toplumun ve ülkenin sorunudur" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Özel Sporcular Federasyonu ve Türkiye Özel Sporcular Eğitim ve Rehebilitasyon Derneği arasındaki işbirliği protokolü Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda gerçekleştirildi. İmza törenine, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Türkiye Özel Sporcular Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği Onursal Başkanı Dilek Sabancı, Türkiye Özel Sporcular Federasyonu Tarık Bitlis ve bakanlık bürokratları katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu yaptığı konuşmada, 3 Aralık Dünya Özürlüler Gününün özürlülerin yaşadığı sorunları ve bu konuda yapılması gerekenleri öne çıkardığını belirterek, aynı zamanda bu alanda sivil toplum kuruluşlarının ve hükümetin de sorumluluklarını hatırlattığını söyledi. 2005 yılında özürlüler yasasını çıkardıklarını hatırlatan Bakan Çubukçu, yasa ile özürlülerin artık haklarının yasal bir zemine kavuşturulduğunu söyledi. Özürlülerin daha önce sosyal hayatın dışında tutulduğunu belirten Çubukçu, "Bugün engelli çocuklarımızın tamamını kuşatacak şekilde devlet eğitim desteği veriyor. Hem resmi okullarımızda hem de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerimizde çocuklarımız eğitim alıyorlar. Bunun yanısıra okullarımıza taşınmalarına ilişkin bir projemiz var. Özürlüler Yasası ile birlikte 18 yaş altı çocuklarımıza ilk defa maaş verilmeye başlandı" diye konuştu.

Protokolle birlikte engellilerin hayata daha eşit katılmaların sağlamak adına olağanüstü bir çaba gösterildiğini belirten Bakan Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim okul ve kurumlarında eğitim gören 8 yaş üzeri özel eğitim okul ve kurumlarında eğitim gören lisanslı veya lisanssız öğrencilerin daha fazla fiziksel ve sosyal aktivitelere katılmalarının sağlanması, spor yoluyla fizik kondisyonunu geliştirmesi, sağlıklı olması, cesaretlendirilerek özgüven kazanması, sosyal uyum davranışlarını geliştirerek arkadaş edinmesi becerisinin sağlanacağını kaydetti. Engelli bireylerin sportif aktivitelere katılmasıyla elde ettikleri başarıların toplumun engelli bireylere dönük tutum ve davranışlarında önemli bir değişikliğe yol açacağını belirten Çubukçu sözlerine şöyle devam etti:

"Birçok anne ve baba çocuklarının hiçbir şey yapamayacağına inanıyorlar. Bizim engelli merkezlerimizde en çok tanık olduğumuz hadise buydu. Toplumda bunu iyi anlatmamız gerekiyor. Elde ettikleri başarılarla bu yıl paralimpik olimpiyatlarda genel olimpiyatlardan daha başarılı olduk. Ülkemizi çok iyi temsil ettiler. Engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar aynı zamanda toplumun ve ülkenin sorunudur."

"LİSANSLI SPORCU SAYIMIZ ÇOK AZ"

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak da, Türkiye'de özürlüler alanında yapılan çalışmaların dünyada birçok ülkeye örnek olduğunu belirterek, "Özürlülerimize yönelik haklar sağlanan imkanlar her geçen gün artıyor. Geçmişte kimi zaman hoş olmayan görüntüler yaşandı. Yapılan çalışmalarla bu çalışmalarla bunun önüne geçildi" dedi.

Gelişmişliğin göstergesinin sanat, kültür ve spor olduğunun altını çizen Özak, "Çok gencimiz var özürlü genç sayımız da oldukça fazla. Sporu çok seviyoruz, sporcuyu da seviyoruz ama spor yapmayı sevmiyoruz. O bakımdan bunu geliştirmemiz lazım. Çok az sayıda lisanslı sporcumuz var. 2.5 milyon o da son 5 yılda oldu. Milli Eğitim Bakanlığımızla bir protokol hazırladık. Ortak Akıl Projesi üzerinde çalıştık. Bu konuda özellikle, karşılıklı spor elemanlarının görevlendirilmesi, tesislerin ortak kullanılması konularında protokol imzalayacağız" dedi.

Türkiye Özel Sporcular Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği Onursal Başkanı Dilek Sabancı ise, bugün bir hayalinin gerçekleştiğini söyledi. Spor yaptığı zaman kendisini temel reis gibi hissettiğini ifade eden Sabancı, sporun önemini vurguladı. Zihinsel sorunları olan çocuklara spor yaptıran bir dernek olduklarını anlatan Sabancı, şu ana kadar 14 bin sporcuya ulaştıklarını söyledi. Babası gibi ileriyi gören birisi olduğunu belirten Sabancı, "Ben öldüğüm zaman gözüm arkada kalmayacak. Bu dernek sayesinde çocuklar hiçbir şeyden mahrum kalmayacaklar ve imzalanan protokolle birlikte de engelli çocuklar hiçbir bürokratik engele maruz kalmayacaklar. Babamın da bizi bir yerlerden gördüğüne eminim. İnsanlar ölse bile ruhları ölmüyor" dedi. Dilek Sabancı babası Sakıp Sabancı'dan bahsederken zaman zaman gözlaşlarını tutamadı. Konuşmaların ardından protokol imzalandı.

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, salondan ayrılışında gazetecilerin domuz gribi aşısı olduğu yönündeki haberlerini hatırlatması üzerine, "Evet oldum. Burada oldum" dedi.

DUYGU BEKTAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber